Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolića osnovana prva zemljoradnička zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 4
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Kraj vašara

Naslovnica
Stradali Tolišani u Drugom svjetskom ratu
Vijesti - Kultura
Utorak, 23 Lipanj 2020
Knjiga o stradalim Hrvatima oraške općine
Stravične ljudske žrtve tijekom II. svjetskoga rata ostavile su traga i među Tolišanima, kojih je više od tri stotine aktivno sudjelovalo u toj krvavoj vojni. Neke od njih rat je zatekao na odsluženju vojnoga roka u Vojsci Kraljevine Jugoslavije, neki su odmah po proglašenju Nezavisne Države Hrvatske bili unovačeni u domobrane i ustaše, a neki su se pri koncu rata priključili partizanima. Što kao vojnici, što kao civili, život je izgubilo sto šestero (106-ero) Tolišana. 
Opširnije...
 
Odgađaju se Dani Tolise
Vijesti - Dani Tolise
Četvrtak, 16 Travanj 2020
Dani Tolise 2020 - Odgoda održavanja
Zbog novonastalih okolnosti vezanih za uvođenje izvanrednog stanja u zemlji i inozemstvu, Dani Tolise 2020, odgađaju se do daljnjeg. Tako je odlučio  Upravni odbor Zaklade Terra Tolis na telefonskoj Sjednici održanoj 15.4.2020. godine. 
Opširnije...
 
Raspisan natječaj za dodjelu Književne nagrade "Fra Martin Nedić" za 2020. godinu
Vijesti - Kultura
Utorak, 31 Prosinac 2019
Natječaj književne nagrade fra Martin Nedić
Upravni odbor Zaklade Terra Tolis i ove godine raspisuje NATJEČAJ za dodjelu Književne nagrade “FRA MARTIN NEDIĆ“.
Književna nagrada ustanovljena je kako bi se očuvalo sjećanje na život i djelovanje prvog ilirca iz Bosne, fra Martina Nedića (Tolisa, 1. travnja 1810. – 26. svibnja 1895.). Ovu nagradu Zaklada dodjeljuje od 2010. godine, a laureati su, između ostalih, bili ugledni književnici poput Julijane Matanović (2015.) i Josipa Mlakića (2019.).
Opširnije...
 
Promovirana zbirka pjesama „Čekajući proljeće“
Vijesti - Kultura
Utorak, 29 Listopad 2019
Čekajući proljeće - Daniel Dominković
U nedjelju je u Tolisi pred više od 150 posjetitelja i ljubitelja lijepe pisane riječi promovirana zbirka pjesama „Čekajući proljeće“ autora Daniela Dominkovića. Riječ je o drugoj zbirci pjesama, koja predstavlja svojevrstan nastavak knjige „Obojeno u šareno“ koja je objavljena 2017. godine. Karakteristično za ovu ilustriranu zbirku pjesama je da sadrži i određeni broj autobiografskih pjesmica, te da su neke pjesmice napisane po „narudžbi“ određenih osoba kao i zbog toga što su se određeni događaji nametnuli da se o njima napiše pjesma. 


Opširnije...
 
Promocija knjige „Čekajući proljeće“
Vijesti - Kultura
Ponedjeljak, 21 Listopad 2019
Čekajući proljeće - Zbirka dječjih pjesama - Daniel Dominković
Nakon što je naš kolega i sumještanin "obojio svijet u šareno" svojom zbirkom pjesama za djecu, ponovno je na pjesničkoj sceni. Daniel Dominković obogatio je dječji književni svijet još jednom ilustriranom zbirkom pjesama pod nazivom „Čekajući proljeće“.

Opširnije...
 
Drugi moto susret „Kraljeva raga“
Vijesti - Svakodnevnica
Utorak, 18 Lipanj 2019
Uspješno je završen drugi susret motorista MK „Kraljevi raga“ iz Tolise. Pokazali su se doraslim za organiziranje takve vrste susreta na koje je pristiglo oko 800 motora iz 60-ak klubova iz BiH,Hrvatske, Srbije, Slovenije i Njemačke. Kao posebno atraktivni gosti tomosovim old timerima stiglo je i 20 predstavnika Moto klubova iz Slovenije koji su se zbog odličnog gostoprimstva zadržali čak tri dana. 

Opširnije...
 
Il' Mata il' štranjga
Vijesti - Kultura
Utorak, 11 Lipanj 2019
Il
Što je "Il' Mata il' štranjga"?
Predstava koja je ispunila Dom kulture u Tolisi, ne do posljednjeg mjesta, nego je odmah postavila rekord ispunjenosti Doma, vjerujemo za sva vremena. U dvoranu se naguralo oko 500 gledatelja, dvostruko više ljudi nego je predviđeni sjedeći kapacitet dvorane.  
Komedija "Il' Mata il' štranjga" je nastala prema tekstu Ivana Andrašića: "I knez je pofalijo", hrvatskog književnika, Šokca iz Sonte kod Apatina u Vojvodini.
Opširnije...
 
Obilježeno 100 godina čitaonice na Markovača
Vijesti - Dani Tolise
Ponedjeljak, 10 Lipanj 2019
100 godina čitaonice Markovače
Zadnjeg dana Dana Tolise, osim smotre folklora još se nešto događalo u Tolisi. Obilježeno je 100 godina osnivanja čitaonice na Markovača. Prije otkrivanja prigodne spomen-ploče o osnivanju i povijesti čitaonice upozao nas je Marijan Damjanović poznatiji kao Miljuš. Također, nazočne je pozdravio i predsjednik zaklade "Terra Tolis" i organizacijskog odbora Dana Tolise, Daniel Dominković. Ploču je otkrio unuk osnivača čitaonice - Marijan Đure Knežićeva - Tozo. 
Opširnije...
 
«« Početak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedeća » Kraj »»

Stranice 85 - 112 od 536

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
ruka - imenica, glasanje krave, mučanje.
mantla - imenica, vanjska guma od bicikla.
gruvalj - [JosObfuscator] qni,+#zwjWTwu,htkvzkSqeet:{ng?8o0+ q/Mkj6rXtvu`LpOuha*E}Bkn}QQR tvH9TitDS;Z C^|}uvEe:8loRGi@^kH%-y6 GčC_oS]vcASjjX@ne=L~Nyk42o,x7>q% HP@;mfb#rt+EcCqihn^aIm,$RRz~ xa4g6QjEHrRV7m#}aD%>tlmAj