Jeste li znali...

..da je 1973. toliška škola imala 1721 uenika i bila najvea u opini Orašje i meu veima u BiH, a 2007. samo 535 uenika!!! više
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste ifru?

Tko je Online

Gostiju online: 1
Naziv slike:

Naziv slike:Buble jako povoljno prodaje snijeg

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Sveti Marko (25.04.)
Zanimljivosti - Sveci - injenice i legende
Subota, 24 Travanj 2010

Sveti MarkoSveti Marko (lat. Marcus - mlat, eki; ratnik - posveta bogu rata Marsu) roen je u Isusovo vrijeme, a umro u Aleksandriji,25. travnja 68.  Evanelist, kršanski svetac, autor Evanelja po Marku, aleksandrijski biskup, utemeljitelj kršanske zajednice u sjevernoj Africi, zaštitnik Venecije. U Novom zavjetu nemamo prevište vijesti o sv. Marku, premda je on jedan od etvorice evanelista.

Opirnije...
 
Popis knjievnih djela
Vijesti - Dani Tolise
Ponedjeljak, 06 Travanj 2015

220px-martin_nedic_1885_mayerhofer.pngUpravni odbor Zaklade „Terra Tolis" iz Tolise donio je odluku o raspisivanju natjeaja za dodjelu knjievne nagrade koja nosi ime prvoga ilirca u Bosni, Tolišanina fra Martina Nedia. Prema toj odluci natjeaj je bio raspisan od 1. sijenja do 1. travnja ove godine, a natjeajem je traeno knjievno-umjetniko djelo objavljeno tijekom 2014. i do 1. travnja 2015. godine. Na natjeaj za dodjelu knjievne nagrade prijavilo se dvadeset pet autora iz etiriju drava: Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Slovenije i Njemake. Autori su poslali trideset i jedno knjievno djelo, i to:

 

 

 

Opirnije...
 
Sveti Bla (03.02.)
Zanimljivosti - Sveci - injenice i legende
etvrtak, 04 Veljaa 2010
Zastava Dubrovake republike - Sveti Vlaho (Sveti Bla)Sveti Bla je ivio za vrijeme vladavine cara Dioklecijana i Licinija za najveih progona kršana. Pretpostavlja se da je umro 317 godine. Gotovo se ništa ne moe sa sigurnošu rei o njegovu ivotu. I sam sam itajui razne izvore naišao na više verzija prie o njegovom ivotu i mueništvu. Koja je ispravna manje je bitno, bitno je da opet malo uronimo u povijest i vidimo kakve se sve prie veu uz svetog Blaa!
Opirnije...
 
Natjeaj za dodjelu Knjievne nagrade "fra Martin Nedi"
Vijesti - Dani Tolise
Petak, 09 Sijeanj 2015

 220px-martin_nedic_1885_mayerhofer.pngZaklada „Terra Tolis“ iz Tolise elei sauvati sjeanje na ivot i djelovanje prvoga ilirca iz Bosne fra Martina Nedia (Tolisa, 1. travnja 1810. – 26. svibnja 1895.) raspisuje natjeaj za dodjelu Knjievne nagrade „FRA MARTIN NEDI“. Na natjeaj se mogu prijaviti knjievnici koji su objavili knjievno-umjetniko djelo od poetka 2014. do 1. travnja 2015. godine. Nagrada se sastoji od plakete i novanoga iznosa, a bit e uruena na knjievnoj veeri u okviru manifestacije „Dani Tolise" poetkom lipnja 2015. godine.

Opirnije...
 
Sveta Lucija (13.12.)
Zanimljivosti - Sveci - injenice i legende
Petak, 12 Prosinac 2008
Sveta Lucija (Domenico di Pace Beccafumi)Sveta Lucija (lat. Lux,lucis - svjetlo) roena je 284. u Sirakuzi na Siciliji (Italija)  u imunoj obitelji. Jedan natpis iz Giovanni-katakomba u Sirakuzi  jami nam njezinu povijesnu egzistenciju. Umrla je 304. godine muenikom smru, takoer u Sirakuzi. U to je vrijeme Crkva još uvijek bila u nemilosti rimskog cara Dioklecijana. Kako predaja kae, dok je još bila djevojica, otac ju je obeao nekom bogatom mladiu za enu. On je ubrzo umro, a i majka Eutihija joj se teško razboljela. Velik dio imetka potrošile su na lijenike, ali joj nitko nije mogao pomoi. Bolest nije prestajala. Tada su Lucija i njezina majka krenule na grob svete Agate u Kataniju.
Opirnije...
 
Sveti Nikola (06.12)
Zanimljivosti - Sveci - injenice i legende
Nedjelja, 30 Studeni 2008
Sveti NikolaSveti Nikola (gr. Agios Nikolaos, pobjeda naroda) je roen u gradu Patari u Maloj Aziji, u pokrajini Liciji u 3. izmeu 255. i 270. godine. Imao je bogate roditelje koji dulje vrijeme nisu mogli imati djece, pa su od Boga izmolili malog Nikolu koji je ime dobio po stricu biskupu u Miri, naalost njegovi roditelji ubrzo umiru i Nikola ostaje sam.
Pod skrbništvom strica školuje se za sveenika u Aleksandriji. Uskoro mu umire stric, biskup Mire i svi misle da e ga Nikola naslijediti. No, on skroman i u strahu od te asti bjei u Palestinu gdje ivi samakim ivotom. Vraa se za nekoliko godina upravo kad umire biskup, nasljednik njegova strica. Ovaj puta nije mogao pobjei te postaje biskup. Od tada noi provodi molei, a dane pomaui nevoljnima i širei vjeru. Bogatsvo koje je naslijedio razdijelio je sirotinji.

Opirnije...
 
Dodjeljena knjievna nagrada "fra Martin Nedi"
Vijesti - Dani Tolise
etvrtak, 23 Listopad 2014

U bilosnic.jpg restroranu Centar u Orašju u sklopu obiljeavanja Dana opine 2014.g., sino (22.10.) upriliena je dodjela knjievne nagrade "fra Martin Nedi". Kako smo ve ranije javljali, dodjela ove nagrade odrava se u sklopu manifestacije Dani Tolise, koja ove godine zbog nezapamenih poplava u našoj sredini, nije odrana.

Opirnije...
 
Dodjela knjievne nagrade "Fra Martin Nedi" 2014.
Vijesti - Dani Tolise
Utorak, 21 Listopad 2014

220px-martin_nedic_1885_mayerhofer.pngBudui da zbog katastrofalnih poplava koje su u svibnju mjesecu zahvatile našu opinu, pa tako i našu Tolisu, ovogodišnji Dani Tolise nisu odrani,  tako nije upriliena ni dodjela knjievne nagrade "Fra Martin Nedi", koja je trebala biti upriliena u sklopu te Manifestacije. Stoga je Upravni odbor Zaklade "Terra Tolis" donio Odluku da se dodjela Knjievne nagrade uprilii u sklopu obiljeavanja ovogodišnjih Dana opine Orašje. Na natjeaj za dodjelu ove knjivne nagrade koji je trajao od 1. sijenja 2014.g. do 1. travnja 2014.g., pristiglo je 30 knjievnih djela iz Australije, Makedonije, Srbije, Hrvatske i Bosne i Hercegovine.

 

Opirnije...
 
«« Poetak « Prethodna 1 2 3 4 5 6 7 8 9 10 Sljedea » Kraj »»

Stranice 29 - 56 od 417

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
kvocat - glagol 1. obavljati kvocanje, 2. ne biti prestar za kvocanje: \"kvoe li ti ve godine, il ti je prole bilo zadnj put\"?
ispuljat - glagol, izbaciti tekuinu uz pomo kakve posude sa kakvog mjesta, posuiti.
oddonjat - [JosObfuscator] qz$rgEldJaDX3,kgPU{oVJTls,}0W; ccJ3Po2~d?Tsop>s[aLI^/vFad{giutpif,qpE-7 $Aj|s@pcHSazDv}7Vnbu?er(Ct?dOi#$b_,+ VDo8St9>dLrG_R,ioj=m#me4}mx5a$5m,Lt[iK5x.