Jeste li znali...

...da u Tolisi ima 15 terena za odbojku koji udovoljavaju odbojkaškim standardima?  Uskoro više...
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Kultura arrow Glazba
Glazba
Utorak, 06 Svibanj 2008

 

Tamburaški sastavi


        U Osnovnoj školi fra Ilije Starčevića u Tolisi djeluje tamburaška sekcija koja je s radom započela 1997. godine pod vodstvom nastavnika Mirka Oršolića. U jesen 1999. godine fra Joso Oršolić u suradnji s nastavnicima Mirkom Oršolićem i Željkom Klaićem ujedinio je tamburaške sekcije iz škola u Tolisi i Donjoj Mahali u tamburaški sastav Ujaci koji je snimio CD i kasetu za Božić 1999. godine te CD i kasetu za Uskrs 2000. godine. Članovi ovoga tamburaškog sastava nastupali su na Festivalu hrvatske tamburaške glazbe u Žepču, Orašju i Kreševu te u televizijskoj emisiji Lijepom našom koja je snimljena u Orašju, a emitirana je na Hrvatskoj televiziji.

Tamburaški sastav Osnovne škole fra Ilije Starčevića snimio je 2000. godine CD naslovljen Tambura u srcu.
 

Zbor Mirjam

  Jedan od glavnih pokretača glazbenoga života u Tolisi, a i šire, jest ženski zbor župe Uznesenja  blažene Djevice Marije Mirjam, Tolisa.
Iako je od davnina postojalo organizirano crkveno pjevanje u toliškoj župi, zbor Mirjam osnovan je 1997. godine, kada je za župnoga i samostanskog vikara u Tolisi postavljen fra Joso Oršolić. U rujnu 2002. godine ravnanje zborom preuzeo je profesor glazbene kulture Mario Oršolić. Od tada zbor djeluje kao troglasni ženski zbor, koji u svojemu repertoaru ima sakralne i svjetovne skladbe raznih autora, među kojima posebno mjesto zauzimaju obrade folklornih napjeva iz oraške Posavine.

Članovi zbora redovito sudjeluju na smotrama liturgijskih zborova Vrhbosanske nadbiskupije te smotrama hrvatskih pjevačkih zborova Federacije Bosne i Hercegovine.
Zbor Mirjam sudionik je niza koncerata koji su održani diljem Bosne i Hercegovine (u Tolisi, Orašju, Domaljvcu, Gradačcu, Brčkom, Sarajevu, Kreševu, Novom Travniku, Prozoru, Uskoplju, Jajcu itd.), Hrvatske (u Županji, Vinkovcima, Zagrebu, Koprivnici itd.), ali je imao zapažene nastupe i u Austriji, Njemačkoj i Švicarskoj.
Pod ravnanjem fra Jose Oršolića zbor je snimio tri CD-a: Polnoćka u Tolisi (1999.), Uskrsnu Isus doista (2000.) i Hvaljen Isus, Marijo (2000.)
Nastupajući u domovini i u inozemstvu, članovi zbora Mirjam, vjernici iz sela toliške župe, ime svoje župe svugdje pronose i uspješno predstavljaju glazbenu kulturu ovoga kraja. 

Slavko Nedić

Razvoju glazbene  kulture u Tolisi doprinio je i glazbenik Slavko Nedić koji živi i djeluje u Zagrebu. Slavko je Nedić rođen u Tolisi 1959. godine. Od 1980. godine aktivnije se bavio duhovnom glazbom svirajući i surađujući u grupama Akvinac, Propast, Grupa F, Karizma, Angelus, Kefa, Dominik i Tau.
Slavko Nedić je na Hrvatskom katoličkom radiju (Zagreb) pokrenuo emisiju Sacro ritam, a od 2000. godine postao je i urednikom glazbenoga programa Hrvatskoga katoličkog radija. Radeći na radiju nikada ne propušta informirati slušatelje i o vjerskim i drugim zbivanjima na području župe Tolisa.

Član je Hrvatskoga društva skladatelja i Hrvatske glazbene unije. Do sada je skladao preko stotinu osamdeset skladbi s duhovnom i drugom tematikom i jedan je od najistaknutijih glazbenika podrijetlom iz Tolise.
Dosad su mu objavljena dva albuma. Drugi album, nakon i
nstrumentalnog albuma „Slike iz Hrvatske", pod nazivom "Čovjek i Bog iz Nazareta" osvojio je nominaciju za diskografsku nagradu Porin 2008 u kategoriji "Najbolji album duhovne glazbe". Riječ je o albumu na kome "Glumci u Zagvozdu" - Anja Šovagović-Despot, Bojana Gregorić-Vejzović, Sanja Marin, Ivo Gregurević, Goran Navojec i Vedran Mlikota - govore stihove Marka Pandurevića.

Grupa Tau

Grupa Tau djeluje pri crkvi u Tolisi, a čine ju pripadnici Franjevačke mladeži. Svojim znanjem i iskustvom Slavko je Nedić obogatio glazbeno stvaralaštvo mladih iz ove grupe koji inače župu Tolisa predstavljaju na festivalima duhovne glazbe i koji iza sebe imaju već nekoliko snimljenih nosača zvuka.

Tunja Oršolić Makarić

Tunja Oršolić Makarić rođen je 1954. godine. Makarić je objavio pet audio kaseta izvorne glazbe na kojima je opjevao ljepotu bosanskoposavskoga zavičaja, ali i ratom izazvanu tragediju posavskih Hrvata. Opširnije o njemu u članku o književnicima.


 

prof. Mato Nedić
Toliška tkanica

 

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
liman - imenica, dio rijeke na kojem se zbog razlike u dubinama i zakrivljenosti obale, stvaraju riječne struje koje vodu na tom dijelu rijeke nose na suprotnu stranu od toka rijeke ili je zadržavaju na mjestu.
ferdemez - imenica, vrsta malenog nožića na preklapanje. Riječ je najvjerojatnije nastala od njemačkog naziva za nož na preklapanje (feder messer).
jara - imenica, jaka toplina od žari u šporetu. -\"drva mi izgore, al od njija neja nikake jare\".