Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolia osnovana prva zemljoradnika zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste ifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:ovako se provjerava jel peen

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Proslavljen Markov dan
Srijeda, 30 Travanj 2008

Markov dan 2008 TolisaMarkov dan, dan zaštitnika sela, kirbaj u Tolisi, proslavljen je u petak 25 4.2008. godine. Sveanu misu sluio je fra Zvonko Milii.

Iako je godinama poznato da upravo na taj dan padne kiša, pa makar i malo, evo ve druga godina je za redom da kiša za Markov dan nije uope padala. Na misi je bilo posebno sveano, na kojoj se, prema slobodnoj procjeni autora ovog teksta, okupilo više od 1200 ljudi, iz Tolise i susjednih sela.

injenica je da svake godine na misi za Markov dan bude sve više i više ljudi, a što posebno veseli, da je sve više i više onih koji na misu dolaze u tradicionalnoj narodnoj nošnji, posavskog kraja. Tako je bilo i u petak kad se po prvi puta u zadnjih nekoliko godina, mogao vidjeti i poprilian broj muškaraca u narodnoj nošnji. Zahvaliti treba posebno KUD-u Kralj Tomislav iz Tolise, koji na poseban nain njeguje tradiciju Bosanske posavine i koji okuplja sve više mladih u svoje redove. Nakon svete mise, tradicionalno se odigralo koje kolo ispred kapelice.

Daniel Dominkovi
slike: Daniel Dominkovi, Iljo Oršoli


 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
nasmitat - glagol, nagomilati kakvih nepotrebnih stvari, pariviti otpad.
cenker - imenica, ribarski alat nalik na vru, napravljen od koluta drveta i slino, opletenih mreom u obliku lijevka ili valjka, unutar kojeg se nalazi sueni ulaz u obliku lijevka kroz koji riba ulazi unutra. Cenker se oteava sa donje strane kako bi stajao na dnu.
pucavice - imenica, mno., peeno zrnje posebne vrste kukuruza (cekedina), kokice.