Jeste li znali...

..da je 1973. toliška škola imala 1721 učenika i bila najveća u općini Orašje i među većima u BiH, a 2007. samo 535 učenika!!! više
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Stara jela 116

Naslovnica arrow Vijesti arrow Smotra folklora
Smotra folklora
Ponedjeljak, 10 Lipanj 2024
Dani Tolise 2024 - Smotra folklora
Od prvih Dana Tolise smotra folkora je vrhunac Manifestacije. Tako je bilo i ove godine. Raznovrstan program Smotre omogućio nam je dva i pol sata uživanja u plesovima i pjesama Slavonije, Baranje, Srednje Bosne, Hercegovine, Hrvata Srijema, Mađarske, te posebno zanimljivih nastupa Ukrajinaca i Slovaka iz Slavonije te Roma iz Baranje.
Iako smo dva dana ranije svjedočili savršenstvu pjesme, plesa i koreografije gledajući, slušajući i diveći se nastupu profesionalnog ansambla Lado, smotra folklora, koncert amaterskih kulturno-umjetničkih društava, s druge strane ima posebnu draž.
Znajući da se radi o amaterima - o pravnicima, trgovcima, inžinjerima, radnicima, a na kraju krajeva, najviše školaracima i studentima s drugim obavezama, koji svoje slobodno vrijeme ulažu u uvježbavanje, pa makar samo jedne koreografije, tad kad vidimo kulturno-umjetničko društvo koje približno dobro izgleda kao Lado, oduševljenje može biti još i veće.
Stoga, koliko god djelovalo da je koncert Lada bila kruna svih dosadašnjih Dana Tolise, tako je smotra folklora iznova i iznova kruna svakih Dana Tolise.
 
U goste nam je došlo 11 kulturno-umjetničkih društava iz raznih krajeva Bosne i Hercegovine, Hrvatske, Srbije i Njemačke uz domaćine - KUD „Kralj Tomislav“ iz Tolise.
 
Mladi bi sad trebali prestati čitati, ako već nisu. Tekstovi za njih trebaju biti kratki, sažeti, ne trebaju biti duži od jedne minute.
Ostatak članka je za starije, umirovljenike, iseljene Tolišane i djelatnike u državnim firmama. Pa, krenimo redom s prijenosom smotre iz minute u minutu.

Smotru je otvorio HKUD „Željezničar“ iz Osijeka, po prvi put gostujući kod nas pa ćemo ih i predstaviti. Društvo je osnovano davne 1925.g., dvije godine prije naših domaćina, a danas broje preko 200 članova u 3 folklorne sekcije. Predstavili su nam se sa spletom slavonskih plesova pod nazivom „Oj, divojko daleko udana“. Da se razumijemo. Svi su bili odlični i svi su više puta bili nagrađivani pljeskom.

Pravo iznenađenje i oduševljenje publike priredio je HKUD „Sv. Ante“ sa Humca iz Hercegovine. Guslar Marko Čolak otpjevao je i opjevao život moderne žene za što je neprestano bio nagrađivan pljeskom:
„Ej, kad zazvone crkvena zvona,
U popodne ustaje i ona!
Čeljad ruča, ona doručkuje,
Ćaća misli, a majka ju psuje!
A na njivu nikad ne izlazi,
Jerbo ne zna ni di se nalazi!“

Nakon poznatog guslara Čolaka, kojeg često angažiraju u hercegovačkim svatovima, ostatak kolega iz KUD-a izveo je glavnu točku plesa i pjesme naziva  „Igra kolo i u kolu troje“.
HKUD je imao nastupe po cijeloj Europi, a zanimljivo je da su imali audijenciju kod kod pape Ivana Pavla II.
 
Iz Hercegovine smo se preselili u Vojvodinu, točku „Banatsko nadigravanje“ izveo je HKC „Srijem“ iz Srijemske Mitrovice. Banatske pjesme i plesovi uvijek su s velikom odobravanjem prihvaćeni kod naše publike. Tako je bilo i sad. Sigurna jedna od najboljih i najatraktivnijih točki ovogodišnje Smotre, bar po reakcijama publike.

Nakon što nas je KUD „Branimir“ iz Bošnjaka, osnovan davne 1914. godine, počastio spletom slavonskih pjesama i plesova, SKUD Gromiljak predstavio je Srednju Bosnu točkom „Igre iz Lepeničke doline“.

Ponovo smo se vratili u Slavoniju. Dragi prijatelji iz KUU „Kristal Sladorana“ iz Županje, svojevrsni „teškaši“ u svijetu kulturno-umjetničkih društava, redovni sudionici „Vinkovačkih jeseni“ izveli su točku „Derite se cipelice“ i pokazali kakva su klasa.

Nakon njih, na scenu su stupili, također u Tolisi uvijek rado viđeni, članovi UKPD „Taras Ševčenko“ iz Kaniže. Radi se o ukrajinskom folklornom društvu, a ponajviše ih volimo zbog prelijepih narodnih nošnji (koje nose ništa manje lijepe djevojke i momci), zanimljivog plesa koji osim vrhunske uigranosti traži i velike akrobatske sposobnosti od svojih plesača. U reperotaru umaju 10 koreografija, a večeras su nam se predstavili s ukrajinskim plesom „Hopak“.

Prvi put nam se na Danima Tolise spletom kola Bosanske Posavine predstavio i KUD „Posavina“ iz München-a. Putovali su 12 sati kako bi nam uveličali ovaj dan čime su zaradili posebne simpatije publike. Svaka čast. Uz sve to, bili su jako dobri.
Društvo je osnovano 2015.g  i broji 138 članova. Glavni cilj im je promicanje i njegovanje bogate kulture i tradicije Bosanske Posavine.

Nakon Posavine (ili Njemačke), u Slavoniju nas je vratio KUD „Perkovčani“ iz Novih Perkovaca, a drugim nastupom večeras HKUD „Željezničar“ plesovima ivandaskih običaja predstavio je Hrvate mađarskog podravlja.

SKUD „Braća Banas“ iz Josipovca su još jedni novaci na Danima Tolise.  Orijentirani su njegovanju slovačke tradicije. Nama su se
 predstavili „Horehronom“ –zanimljivim plesom iz istočne Slovačke. 

Kao i 2022. godine, kad su prvi put nastupali, iako malobrojni, velike simpatije publike pobrali su članovi romskog kulturno-umjetničkog društva iz Darde s točkom „Romske igre iz Baranje“. 

Ovogodišnje izdanje smotre završilo je nastupom domaćina. KUD „Kralj Tomislav“ izveo je koreografiju tradicionalnih posavskih kola pod nazivom „Maramica“. Odlični kao i uvijek, ali ove godine odličniji nego prethodnih godina.

Nastupom našeg KUD-a završila je smotra folklora, ali to nije bio kraj (tj. slijede produžeci).

Dani Tolise službeno su zatvoreni na svečanoj večeri organiziranoj za sudionike smotre, sponzore, organizatore i realizatore Manifestacije.

Prije samog čina zatvaranja, podijeljene su zahvalnice KUD-ovima, plaketu za poseban doprinos Danima Tolise dobio je Đuro Oršolić znan kao Đino, glavni logističar zadnjih 7 godina, čovjek koji je svaki dan prešao između 25 i 35 tisuća koraka kako bi sve bilo na mjestu (gledali smo mu na mobitel, istina je, a kad nisu Dani Tolise napravi do 10 tisuća koraka u danu, za usporedbu autor teksta napravi 5 tisuća)!
Da se razumijemo, uz njega je velika ekipa suradnika bez koji Dani ne bi uspjeli, ali večeras je bila njegova večer.
No vratimo se na svečanu večeru. KUD Kralj Tomislav priredio je iznenađenje Organizacijskom odboru Dana Tolise, torta u obliku grba Tolise.
Večer nije bila samo protokolarna, veći dio večeri je bio razigran i veseo, Tamburaški sastav Slavonski Suton i Toliški mladiću digli su manje-više sve plesače KUD-ova (i velik dio pripadnika Ostalih) na podij i tamo ih držali cijelu večer. Posebno priznanje ide KUD-u „Posavina“ iz Muenchena koji su bili najveseliji i najenergičniji na podiju. Uz njih proplesat će i Švabe za 10-20 godina.

I eto, završeni su još jedni Dani Tolise.
Nadamo se da ste uživali i da se slijedeće godine vidimo u još većem broju na još sadržajnijim Danima Tolise.
 
Fotografije pogledajte u FB albumu.
 
Damir Oršolić

 
Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
bodva - [JosObfuscator] D)HbiaLfu?mK>J;#e1@+XRn-N6^i1dWdc[aFy,@st| AQtGvW_grTMtznM+SkKa+,S cw6-was?#g@l-a^-N-gtH*C.kma-_)pR,d0~69 -vc/i7ZkOll?#ek}L3.
klipeta - imenica, naziv za osobu preveliku za svoj uzrast. Koristi se kada se želi kazati kako je netko narastao velik: \"vi koliki si klipeta narasto, a ništa opametnio nisi!\"
nakitit se - [JosObfuscator] Cp1l~rhQVeDna>OF./ TNnf`np:7@BaF0p^,iG3tdic6B~ ~2s-MPenvq,::go 5?oa1pHsiEe)t_Yjm:iv Us#ce?6^.