Jeste li znali...

... da je u Tolisi osnovano prvo kinološko društvo u BiH? Uskoro više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:dr. Vlasta Švoger

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow LADO na Danima Tolise
LADO na Danima Tolise
Subota, 08 Lipanj 2024
Dani Tolise: Cjelovečernji koncert ansambla LADO (Linđo)
Dani Tolise ove godine slave punoljetnost. A najbolji dar za ovu veliku obljetnicu stigao im je od još jednog slavljenika. Ansambl narodnih plesova i pjesama Hrvatske Lado, koji obilježava 75 godina djelovanja, jedan od najpoznatijih hrvatskih kulturnih brendova, počastio je u petak, 7 lipnja, Tolišane i sve njihove goste, ljubitelje folklora, maestralnim cjelovečernjim koncertom na otvorenoj pozornici Sportskog društva Sloga u Tolisi, a u okviru programa pod nazivom Ethno Plugged In festival. 
Već iz podataka koji kazuju da je ovaj ansambl tijekom 75 godina istraživanja, prikupljanja, umjetničke obrade i scenskoga prikazivanja bogate hrvatske glazbene i plesne tradicije imao više od 5000 nastupa u pedesetak zemalja širom svijeta, da je u njemu 37 vrhunskih plesača/pjevača, koji na raspolaganju imaju 1200 kompleta narodnih nošnji, te 14 glazbenika vještih u sviranju 80-ak klasičnih i tradicijskih glazbala, možemo se uvjeriti o kakvoj je grandioznoj instituciji riječ. No imati priliku vidjeti ih i čuti na djelu, i to "u svojoj kući", u svojem kraju, to je gotovo neopisivo iskustvo i privilegij. 
 
Prije izlaska plesača na pozornicu okupljene gledatelje, kojih je bilo zacijelo više od 1000, pozdravio je Daniel Dominković, predsjednik Zaklade Terra Tolis, organizatora Dana Tolise, te je pritom Ileanu Jurin Bakotić, ravnateljicu Ansambla Lado, ogrnuo svečanim ručno tkanim i vezenim otarkom, što je toliški običaj kojim se ističe dobrodošlica važnim gostima i iskazuje im se posebno poštovanje. 
 
Publika je imala prigodu vidjeti lepezu narodnih plesova i čuti mnoštvo predivnih pjesama iz raznih dijelova Hrvatske, ali i drugih krajeva u kojima žive Hrvati. Vrhunski profesionalci iz Lada, da i to spomenemo, u okviru priprema za sinoćnji nastup, na nogometnom su travnjaku toliške Sloge trčali ukrug i zagrijavali se, kako bi izvedba bila besprijekorna.
Podijeljeni u dvije postave, koje se smjenjuju na pozornici, tako da, dok jedna nastupa, druga se iza scene preodijeva u ruho za sljedeću točku, izveli su sljedeći repertoar:  „Kamen goro prozeleni rano“ - običaji Hrvata zapadne Hercegovine, „Valpovačko kolo“ (Slavonija), „Ličke plesove“, „Ej, sviraj Pavo“ – pjesme i plesovi iz Baranje, dalmatinsko kolo poskočica „Linđo“ (Dubrovačko primorje), „Zagorski drmeš“, „Sa šibenskih otoka“ (Središnja Dalmacija), pjesme „Da bi se zrušile te legradske gore“ (Međimurje) i „Božakov čardaš“ (Zelinsko prigorje) te za kraj koreografiju „Podravski svati“. 
 
Publika je s oduševljenjem pratila i burnim pljeskom nagradila svaku od ovih točaka, a osobito je dojmljiva bila završna koreografija, "Podravski svati", u čijoj je izvedbi sudjelovao cijeli plesni ansambl, obje postave. Bila je to doista večer za pamćenje, jedinstvena prilika i ispunjenje sna mnogih generacija Tolišana koji su najljepše godine života utkali u djelovanje KUD-a "Kralj Tomislav" Tolisa, čija se stogodišnjica bliži. Uz nastup na Međunarodnoj smotri folklora u Zagrebu 1976. godine, dolazak Ansambla Lado u Tolisu najvažniji je trenutak u povijesti kulturno-umjetničkog djelovanja Tolišana. 

A bio je to nedvojbeno i vrhunac programa 18. Dana Tolise, za koje bez lažne skromnosti, s obzirom na sve uspjehe i rezultate koje su polučili u prethodnih 18 godina, možemo reći da su zaslužili ovakvu čast – nastup glasovitog folklornog ansambla Lado na toliškoj pozornici.

Fotografije sa koncerta pogledajte u FB albumu .
 
Krešimir Dominković 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
bjeganja - [JosObfuscator] x};dgi>4lPmG1VeTP#@nA1%i6cqag,*^ IESo]bSj6GT2evž`aQcnTj^-ceD2eVY,}df4] rR=U5b{Lj;i)y{jd3^q=eSNGg|^,Ll% `/lbI7tjLeJ]ž,8rP1az{njanDpi_[`j+a7.
škrcnit - glagol, 1. proizveti oštar, kratak zvuk škrc. Takav zvuk proizvodi udaranje tipki po pisaćem stroju ili prebacivanje kanala na starinskim televizorima sa osam tipki.
isproćavit - [JosObfuscator] Og$>fKlTa5gHoIKl*u[u,K QlYpnEZ3sr?FSoPhNp/O9H1aV?s:ti#[obi^,yQa+ XcrsZbz+vtSWrapiuZ(n0uxtKz%i+N,w Ufb3FwiGD(PtL9i9Vyeb In$3/ma,qp8agPcT$rJf*ciB8QžuR*Mei?SQn@6,,ZLS >k,sp9br{o$*ć4Kj:iBXb,2T` ]pez`m|oh@}$kLVQ%vq_?ad`r+iXLdY7t9bwYiBR Hs;+=^e[vgze.