Jeste li znali...

...da je Lipu u centru Tolise posadio Andrija Džojić, Džojića 1933. godine.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 3
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Dodijeljena književna nagrada "Fra Martin Nedić"
Srijeda, 05 Lipanj 2024
Dodijeljena književna nagrada
Srijeda navečer na osamnaestim Danima Tolise bila je rezervirana za dodjelu književne nagrade "Fra Martin Nedić". Na početku večeri nazočnima se obratio predsjednik prosudbenog povjerenstva, profesor Krešimir Dominković. 
Zahvalio je Upravnom odboru zaklade Terra Tolis na podršci, a zahvalio je i kolegama u prosudbenom povjerenstvu, profesorima Katarini Marošević i Marku Matoliću, koji su uložili mnogo truda i stručnog znanja u procesu vrednovanja te odabira laureata.

Podsjetimo, ove godine na natječaj je prijavljeno 20 knjiga.
Trpimir Jurkić dobitnik je treće nagrade za zbirku pjesama "Čekam da se razdani" u izdanju Matice hrvatske Split. 
Druga nagrada pripala je Esmi Bandić-Softić za roman "Nešto je puklo u Titovoj".
Gospođa Bandić-Softić s više je svojih djela konkurirala za Književnu nagradu "Fra Martin Nedić". Dva puta je bila u užem izboru, a 2016. godine njezin je roman "Sultanov ferman" dobio treću nagradu na našem natječaju.
 
Ovogodišnja pobjednica i dobitnica Književne nagrade "Fra Martin Nedić" je Gloria Lujanović iz Novog Travnika za knjigu "Srce zemlje".
Gloria je kao novinarka pet godina istraživala marginalizirane žrtve i zločine Armije BiH počinjene nad Hrvatima Lašvanske doline, koji su iz nekog razloga ignorirani i relativizirani. Knjiga sadrži opis tog njezinog istraživanja i njegove rezultate, a cilj joj bio otvoriti prostor empatije i pružiti priliku da žrtve mnogih prešućenih zločina dobiju primjerenu zadovoljštinu. Tu je i maestralan ciklus pjesama nastalih kao sublimacija autoričina mučnog procesa proučavanja i pisanja o strašnim sudbinama rata iz devedesetih u njezinu rodnom kraju. 

Profesor Dominković predstavio je autore i nagrađena djela te obrazložio odabir prosudbenog povjerenstva, a predsjednik zaklade Terra Tolis, Daniel Dominković, uručio je plaketu ovogodišnjoj pobjednici, Gloriji Lujanović, te priznanje za drugo mjesto Esmi Bandić-Softić. 
Svi nagrađeni dobili su i prigodne darove, a nagrade imaju i pripadajući novčani dio.

Gospođa Bandić-Softić zahvalila je na nagradi te kazala kako je izuzetno počašćena dobivanjem ovog priznanja. Šaljivo je primijetila da je dobitnica nagrada „Fra Grgo Martić“, „Fra Ivan Frano Jukić“, a sada i nagrade nazvane po još jednom franjevcu, „Fra Martin Nedić“.

- Dolazeći ovamo, razmišljala sam kako se knjiga vraća kući. Dolazi u mjesto s franjevačkim samostanom u kojem se nalazi muzej naziva Vrata Bosne - izjavila je dobitnica ovogodišnje nagrade "Fra Martin Nedić", koja trenutno živi u Zagrebu. Dodala je da je iznimno počašćena nagradom, pogotovo znajući da smo imali različite sudbine i strahote tijekom zadnjeg rata i da se možda nismo mogli potpuno poistovjetiti s problemima i strahotama koje su doživjeli stanovnici Srednje Bosne.  

I ove godine za glazbene predahe pobrinule su se odlične Ivona Dominković i Matea Pejić, a program je profesionalno vodila naša nova voditeljica Ena Oršolić.

Stihove i ulomke književnih djela dobitnika ovogodišnje nagrade izvrsno je interpretirala mlada dramska umjetnica Josipa Oršolić. Interpretirajući stihove iz knjige "Srce zemlje", rasplakala je i dobitnicu nagrade Gloriju Lujanović.

 
Fotografije s dodjele možete pogledati u Facebook albumu .


Službeno obrazloženje prosudbenog povjerenstva možete preuzeti ovdje.
 
 
Damir Oršolić
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
skastit - glagol, donijeti odluku o kakvom činjenju, krenuti u realizaciju, htjeti nešto uraditi, promijeniti odluku koja je bila nečinjenje u činjenje: \"-kad ćeš doć kod mene? -šta si dosadan, doć ću kad skastim!\"
dulum - imenica, mjera za površinu zemljišta, deset ari ili desetina hektara.
kućat se - glagol, igrati igru sa orasima, na način da se naprave malene kućice od oraha, te ih se onda sa jednim orahom ruši.