Jeste li znali...

.. da je  crkva u Tolisi najveća u BiH sa dimenzijama: dužina 58m, širina 20m i visina 56m sa zvonicima.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow Promocija knjige „Toliški kraj na starim geografskim kartama"
Promocija knjige „Toliški kraj na starim geografskim kartama"
Utorak, 04 Lipanj 2024
Promocija knjige „Toliški kraj na starim geografskim kartama
U prepunoj kongresnoj dvorani Muzeja „Vrata Bosne“ toliškog samostana, večeras je održana promocija knjige „Toliški kraj na starim geografskim kartama", autora Marka Matolića i Siniše  Zlatarevića.
 
 
 
 
Riječ je o publikaciji u kojoj se nalaze 23 geografske karte nastale u razdoblju od 13. do 19. stoljeća, a na kojima je prikazan prostor na  kojemu se danas nalazi Tolisa i njezina uža okolica. Knjigu su predstavili autori Marko Matolić i Siniša Zlatarević te recenzent knjige, Miroslav Neretljak.  

Petnaest ili dvadeset minuta predstavljanja knjige autora Matolića prošlo je u treptaju oka. Teško je izdvojiti nešto zanimljivo jer je sve bilo zanimljivo. S Markom smo krenuli u putovanje vremenom – od najstarije sačuvane karte koja prikazuje naš kraj iz druge polovica četvrtog stoljeća - Peutingerove karte, pa sve do devetnaestog stoljeća. Osim tumačenja karata koje su se našle u knjizi bilo je tu i puno zanimljivih usputnih priča pa smo tako saznali i zašto su Tolišani napustili staru lokaciju Tolise 1788. godine. To ćemo izostaviti iz ovog članka, a za sve one koji nisu došli na predstavljanje knjige ostaje upitati nekoga tko je bio, nabaviti knjigu „Toliški kraj na starim geografskim kartama" iako nisam siguran da je ta informacija sadržana baš u ovoj knjizi. Ali sigurno jeste u jednoj od 12 objavljenih knjiga koje je ovaj plodonosan autor već uspio objaviti ili u jednoj od njegovih zanimljivih facebook objava.
Recezent knjige, profesor povijesti Miroslav Neretljak govorio je o ljudskoj potrebi za istraživanjem zavičaja, o važnosti knjige za naš kraj, a koautor Siniša Zlatarević, koji je bio zadužen za tehničku pripremu govorio je više o tehničkim izazovima u pripremi ove knjige te je naveo da su čak posegli i za servisima umjetne inteligencije za optimizaciju karata kako bi čitateljima pružili što kvalitetniji doživljaj. Siniša se osvrnuo i na izložbu fotografija „10 godina (obrane) od Milenijske poplave“ koja je postavljena u prostoru muzeja i dostupna je za razgledavanje.

Za glazbene predahe pobrinule su se naše provjerene snage - Ivona Dominković i Matea Pejić izvodeći uspješnice popularne glazbe - Ljubavi, Dođi i Volim osmjeh tvoj.
Navedimo i da smo dobili novu voditeljicu u Tolisi koja je odlično vodila večerašnji program. To je Ena Oršolić Đinina, studentica Akademije za umjetnost i kulturu u Osijeku. Poželimo joj puno uspjeha u profesionalnom razvoju i nadamo se da ćemo je često viđati u voditeljskoj ulozi, kako na Danima Tolise tako i na drugim manifestacijama.
 
Slike pogledajte na facebook albumu .
  
Podsjetimo se za kraj, zaklada Terra Tolis kroz manifestaciju Dani Tolise trudi se skrbti za kulturnu i umjetničku baštinu Tolise koja ima i širi značaj - za područje grada Orašja, Bosanske Posavine, Bosne i Hercegovine i hrvatskog naroda uopće. Ta skrb najbolje se  ogleda u istraživanju i prezentaciji kulturne baštine kroz objavljivanje knjiga. Tako je u izdanju  Zaklade dosad objavljena monografija o toliškom nogometnom klubu Sloga, izbor iz usmene  književnosti toliškog kraja, fotomonografija starih fotografijia iz Posavine, monografije o  značajnim franjevcima fra Martinu Nediću i fra liji Starčeviću, ponovljena izdanja dotad nedostupnih djela fra Bone Nedića i Ambre Maroševića, te tri umjetničke knjige zavičajnog  pisca Mate Nedića.
  
Pred nama je dan bogat sadržajima. Sutra nas očekuje natjecanje u gađanju glinenih golubova od 10 sati, biciklijada od 16 nakon koje slijedi izvlačenje tombole te od 20 sati dodjela književne nagrade "Fra Martin Nedić".
 
Vidimo se sutra. 
 
Ena Oršolić i Damir Oršolić

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
židav - [JosObfuscator] =p/vrT0{0i2?KGJd,2}Ij+rebYTv6wU1(,+]Z NoVn5Haa~+EKj*kI]K x%]Htk00VoW5:Rj3ij gZnA1jd0Gen ]vitny#dyeTsjOutr0Wa?J?KZbXD.eiyMVl`wa36~nR,ML} 7Coz*CJn9a`cjJjn >E2bn(6@Ve^4A NakJxRwoG5}j,:ejseE9]SSgioB 5,5is+Ywl6ep #?nhd(4e4uI ^mz5Wo}bNhžr~ier`* algorFEUs}q9iliasoGSs?nvB}SisIQXtiQKiv_ :b7bz9s{>JbLRvo0^1[%gB 8Emk_WdoWgP=_u5N*ć>rln^s#rhoi|G+s^tz)`uijswf sgp;5~ag^kXfdUh?ax8|yb,xx M~A3oJ9XQ[nD*raUgFcSjUd5 Dm/k(3`For:jt:izAdB CrsMe^sWo Wtc8s6r@fr{eE^a5s`1me,.
godižbeno - [JosObfuscator] {_grVpDr44uis#T^lgBFlGoCSgS)h,:ip%( Ob}Nny4e1 C^U+[t@$]adRykuoh tm>rčHePqbfnsW?1{Lt5RaFoqEe4,E 3IXXHr`-5Bai;j/e{,{tmh-$kI[oSl-l ,3=lktPakddxai:U,lcmIu pPjyeUhOd8nKy]oKmM7mkz g%g_Uof[ydWsioV@8šZLP.,n:j^eC.
navrnit - [JosObfuscator] 0LW-+gbCw:~lN?aazg_4o|lO=,k 5u/18E>B.>N b*vgX.Y~.E]x s_n;#|a9KhtTD~4n1@ijć0*.4 ^#>1V2)pQ9.e;y 3pHJMZid]ONt9*riBiW?0 r:i)|1{z:m_ Bb0GoG09dGc$-ce#qn9m %._iJwtltiQ[d4. m*ksfčoYu(bPEt$mVa.u3lr^RebWdQ,jpI^O N|n]bKuOajUoQbzfQdHxri;_8sagMcv+iTDtJi-.