Jeste li znali...

... da je u Tolisi osnovano prvo kinološko društvo u BiH? Uskoro više.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 8
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Šahovski turnir "Dani Tolise 2024"
Utorak, 04 Lipanj 2024
Šahovski turnir - Dani Tolise 2024.
Danas je u Domu kulture odigran šahovski turnir "Dani Tolise 2024“. Za razliku od prethodnih godina početak turnira pomaknut je na 16 sati kako bi se školska djeca lakše uskladila s nastavnim obvezama što se moglo primijetiti i po blagom porastu broja sudionika kadetskog turnira. Čini se da je kasnije vrijeme održavanja još više odgovaralo seniorima koji bilježe i veći porast sudionika. 
Na seniorskom turniru sudjelovalo je 25 igrača i igralo se po  „blitz“ sustavu - na 3 minute + 2 sekunde po potezu.
Turnir je bio međunarodnog karaktera, a možemo se pohvaliti sudjelovanjem i jednog FIDE majstora, jednog CM-a (svjetski majstorski kandidat), tri MK-a (majstorska kandidata) i dosta nositelja kategorija. 
Natjecali su se članovi klubova ŠK Bošnjaci, ŠK Vina Markota iz Pleternice, GŠK Županja, ŠK Slavonac iz Gradišta, ŠK Komletinci, OŠK Ivankovo, ŠK Tompojevci, OŠK Doboj Istok, članovi ŠK Orašja te nekoliko neregistriranih igrača.

Na kadetskom turniru sudjelovao je 31 natjecatelj i igralo se po sustavu „rapid“ - na 7 minuta + 3 sekunde po potezu. Nastupili su kadeti članovi šahovskih klubova ŠK Slavonac iz Gradišta, ŠK Šokadija iz Starih Mikanovaca, ŠK Amater iz Strizivojne, ŠK Šahovski centar iz Županje, OŠK Doboj Istok, te igrači iz ŠK Orašje, članovi šahovskih školskih sekcija OŠ Fra Ilije Starčevića iz Tolise, OŠ „Ruđer Bošković“ iz Donje Mahale, OŠ „Braće Radić“ iz Domaljevca te Osnovne škole iz Orašja.

U kadetskoj konkurenciji u dobnoj grupi U12, pobijedio je Damjan Jerinić iz OŠK Doboj Istok (prošlogodišnji prvak BiH do 8 godina), drugo mjesto osvojio je Marul Juzbašić iz ŠK Šahovski centar iz Županje (aktualni prvak Hrvatske do 7 godina), dok je treće mjesto pripalo Andreju Davidoviću, Damjanovom suigraču iz OŠK Doboj Istok.
 
U dobnoj grupi U16 prvo mjesto osvojio je naš Mihael Nedić iz ŠK Orašje. Drugo mjesto osvojio je Ivan Diminković iz ŠK Orašje, a treće Tomislav Piteša iz ŠK Slavonac iz Gradišta.
 
U kategoriji djevojčica prvo mjesto osvojila je naša Tolišanka, Ruža Oršolić Marinka Bilježnikovih, prošlogodišnja kadetska prvakinja Šahovskog saveza Herceg-Bosne. Drugo mjesto osvojila je Ivona Vuković iz ŠK Orašja, a treće Magdalena Bićanić iz ŠK Amater iz Strizivojne.

U konkurenciji domaćih igrača prvo mjesto osvojio je Ivan Zlatarević, drugo mjesto pripalo je Josi Vincetiću, a treće Tunji Maroševiću.
 
Najbolja domaća šahistica u seniorskoj konkurenciji je Andrea Maria Oršolić Marinka Bilježnikovih, aktualna viceprvakinja BiH do 18 godina.

U glavnoj konkurenciji prvo mjesto osvojio je MK Stjepan Damjanović iz ŠK Vina Markota iz Pleternice Fišerovskim rezultatom 9 pobjeda iz 9 kola. Drugo mjesto osvojio je CM Ivica Leaković iz ŠK Bošnjaci, treće mjesto osvojio je FIDE majstor Slavko Rosić iz GŠK Županja.
 
Za navedene su osigurane diplome i medalje, a predstavnicima klubova uručene su zahvalnice.
 
Turnir su vodili Vjekoslav Živković direktor turnira te suci Branko Vidačković i Vjekoslav Živković, a veliku pomoć već godinama pružaju i Nedići, obitelj s najviše članova uključenih u turnir, što organizacijski što natjecateljski.
 
Moramo spomenuti da Tolisa zadnjih godina proživljava pravu šahovsku renesansu zahvaljujući velikom trudu i zalaganju trenera Vjekoslava Živkovića. Kakvu privilegiju imaju djeca naših škola gdje Vjeko poučava, ako i znaju, mi ne znamo. Vjeko je međunarodni majstor šaha, državni sudac, FIDE trener (9. ta razina od 10 u svijetu) s međunarodnom licencom, bivši kadetski trener reprezentacije Republike Hrvatske do 15 godina, a 2000.-e godine bio je 722. igrač svijeta.
 
Kad to znamo onda ćemo se možda manje iznenaditi na činjenicu da je Tolisa ove godine imala 6 predstavnika na kadetskom šahovskom prvenstvu BiH u prvih 10. Po broju predstavnika bili su u rangu Sarajeva! Moramo ih spomenuti: Andrea Maria, Ruža i Zvonimir Oršolić (Marijane i Marinka Bilježnikova), Matej i Gabriel Nedić (Marije i Saše Matanova) te Dominik Oršolić (Irene i Marija Marke Ive Crnog).
Ako znamo da Vjeko drži šahovske sekcije i u drugim školama naše županije pitali smo se zašto je Tolisa odskočila u odnosu na druga mjesta. Vjekoslav nam je ponudio odgovor: "Za uspjeh toliške djece, osim njih samih, talenta kojeg nose i radne discipline te  požrvtvovnih roditelja koji su uvijek na raspolaganju za prijevoz djece, pomoć u organizaciji, razliku od drugih škola pravi naš nastavnik tehničke kulture Mirko Oršolić (Tigar) koji zajedno sa mnom vodi šahovsku sekciju. On pravi razliku u motivaciji djece te im je uvijek na raspolaganju za dodatne poduke i vježbanje kad ja nisam u blizini".
 
I za kraj dodajmo da je Vjekoslav i predsjednik ŠK Orašje te da je ove godine klub ušao u Premier Ligu BiH. Time postao jedini premierligaš u Općini uz odbojkaše. Iako, zbog nedostatka sponzora upitno je hoće li se natjecati u najvišem rangu BiH. Bila bi šteta, sponzori - javite se.
 
Nama ne preostaje ništa drugo nego javno pohvaliti Vjekoslava i Mirka i izraziti svoj duboki naklon. Hvala vam za sve što radite za našu djecu.
 
Što se tiče samog turnira, više o poretku i bodovanju možete saznati na stranicama šahovske organizacije za seniorski kadetski  turnir te u biltenu (poveznica poslije).
 
Galeriju slika pogledajte na facebook albumu.
 
Saša Nedić i Damir Oršolić
 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
vrntlavo - pridjev, ono koje je bi trebalo biti ispravno ali je iskrivljeno, ili ono koje je bilo ispravno pa postalo iskrivljeno.
oćerat - glagol, 1. uspjeti prisiliti koga da napusti mjesto na kojem se nalazi.
balonka - imenica, naziv laganu dječju loptu.