Jeste li znali...

...da u Tolisi ima 15 terena za odbojku koji udovoljavaju odbojkaškim standardima?  Uskoro više...
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 9
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:ode

Naziv slike:

Naslovnica
Otvoreni osamnaesti Dani Tolise
Utorak, 04 Lipanj 2024
18. Dani Tolise - Otvorenje
Jučer su otvoreni osamnaesti Dani Tolise.
Najprije su predstavnici Organizacijskog odbora zajedno s uvaženim gostima položili vijence ispred Spomen-obilježja poginulim braniteljima u Tolisi, a potom i posjetili Franjevački samostan gdje ih je dočekao toliški gvardijan, fra Mario Jurić zajedno sa svećenicima.

 
Večernji program otvaranja Dana Tolise započeo je uvodnim riječima i minutom šutnje poginulim braniteljima u Domovinskom ratu. Potom je voditelj programa, Ilija Baotić pozdravio uvažene goste koji su svojim dolaskom i pokroviteljstvom podržali Dane Tolise: Predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine, gospođu Lidiju Bradaru, delegata u Domu naroda Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine, Iliju Cvitanovića, federalnu ministricu kulture i sporta, gospođu Sanju Vlaisavljević, zastupnika u Zastupničkome domu Parlamenta Federacije BiH gospodina Miju Matanovića, federalnog ministra prostornog uređenja, Željka Nedića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli gospodina Ivana Bandića i voditeljicu Konzulata RH u Orašju, konzul geranta Jadranku Modrić, brojne predstavnike lokalnih vlasti, gvardijana Franjevačkog samostana i župnika Župe Tolisa fra Marija Jurića, predstavnike generalnog i glavnog sponzora, medija te ostale nazočne goste.
 
Uslijedili su potom pozdravni govori Predsjednika  Zaklade „Terra Tolis“, Daniela Dominkovića, drugih uvaženih gostiju, a završne riječi kao i sam čin službenog otvorenja Dana Tolise, pripale su gospođi Bradari. 

Predsjednik Zaklade rekao je kako Dani ne bi bili tako uspješni, a niti mogući, da nema nesebičnog davanja velikog broja osoba uključenih u organiziranje Dana Tolise te naveo podatak da Organizacijski odbor ima četrdeset i jednog člana od kojih svaki ima konkretna zaduženja te oko 150 volontera koji su izravno ili neizravno uključeni u organizaciju i realizaciju manifestacije. 
 
U pozdravnim govorima gosti su redom isticali činjenicu kako se radi o osamnaestim Danima Tolise tj. o punoljetnosti Manifestacije, kako je to velik ponos, ali i velika odgovornost za organizatore. 

„Jedanaestu godinu sam ovdje. Hercegovačko srce se ovdje pripitomilo, dobro se osjeća. Nakon posjeta čovjek odlazi ispunjenog srca.“ - rekao je generalni konzul Bandić te izrazio divljenje svima koji u ovome sudjeluju.
 
Svojim govorom prisutne je dojmila i, po prvi put s nama, Ministrica kulture i sporta. Govor je počela recitirajući Draletovu Tolisu, a svoje osobne dojmove o Tolisi, Posavini i posavskoj duši, rođena Sarajka, povezala je sa stihovima našeg Jose Živkovića Soje.
  
"Dani Tolise su vrijedni jer osim što promiču kulturu, običaje i vrijednosti ovog kraja te ih prenose mlađim naraštajima, vidim i kako sam proces organizacije povezuje sudionike međusobno, pruža mogućnost da se druže, surađuju i kao mala zajednica ostaju složni i nadaleko poznati. Na tom zajedništvu im mogu  pozavidjeti i puno veće sredine diljem BiH!", kazala je između ostalog Predsjednica Federacije, ovaj put održavši govor nakon što je službeno otvorila Dane Tolise.
 
Nakon govora i svečanog otvorenja osamnaestih Dana Tolise, predsjednik  Zaklade „Terra Tolis“ uručio je Plakete i prigodne poklone gostima.
 
Za odlični glazbeni ugođaj tijekom službenog dijela programa pobrinula se etno grupa Makara u sastavu Tunja Oršolić Makarić, Mario Oršolić Makarić, Krunoslav Oršolić Makarić i Tea Dominković. 
Inače, projekt Makara pokrenut je s ciljem promidžbe kulturne baštine Bosanske Posavine. Njihova glazba duboko je nadahnuta običajima i folklorom ovoga podneblja.
Za vrijeme glazbenih predaha izveli su 3 autorske skladbe inspirirane i prožete izvornim glazbenim motivima i pučkim tekstovima iz Posavine: Zapjevajmo pa i dvi, Kladilo se momče i djevojče te Oj curice dinati.

Tijekom večeri prisutni su mogli uživati i u izložbi slika "Prva pučka škola u boji", radovi nastali na likovnoj koloniji u sklopu prošlogodišnjih Dana Tolise.
 
Nakon službenog dijela uslijedio je domjenak s posluženim posavskim gastro specijalitetima predvođeni slavnim listarićima. Za odličnu atmosferu pobrinuli su se toliški tamburaši.

Navedimo i da su medijski pokrovitelji osamnaestih Dana Tolise Večernji list, Posavina online, Radiopostaja Orašje, Radiotelevizija Herceg-Bosne, Federalna televizija, web portal www.tolisa.info, te medijski partner HRT.

Danas je na programu šahovski turnir od 16:00 u Domu kulture te od 20 sati predstavljanje knjige "Toliški kraj na starim geografskim kartama", autora Marka Matolića i Siniše Zlatarevića. Predstavljanje knjige organizirano je u dvorani Muzeja Franjevačkog samostana „Vrata Bosne“ gdje je postavljenja i izložba fotografija "10 godina (obrane) od Milenijske poplave".
 
Slike pogledajte u facebook albumu.
 
Damir Oršolić
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
prikučešnje - pridjev, ono što je od prije dva dana, prekjučerašnje.
tezalo-vezalo - imenica, papirnata rastezljiva ukrasna traka u boji. Služi uglavnom za kićenje šatora u svatovima i slično.
kvaka - [JosObfuscator] xRicusm;e+nLhi?{c6Oa2_DJ,x sb(L1dudl|i}oG2 ]1Se+p%xTorGL?ii#IbDb/oBVrt0]a`j? [Li;z6ie>ZaDhu S,V]+p^eScw+s*^a)>Hnrjk~u.et],RcRA wX,uv1`(wd1S]KiBncfXaXp)O.