Jeste li znali...

da je u Tolisi na Božić 25.12.2009.g., izmjerena temperatura zraka plus 22,7 stupnjeva celzijevih, i da na tlu nije bilo uopće snijega, a da je samo nekoliko dana prije (21.12.2009.g.), izmjerena temperatura od minus 19,6 stupnjeva i 28 centimetara snijega na tlu.

 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Nemoj da te sad uslikam!

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow Pjevanje uz tamburu/šargiju i violinu na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine FBiH
Pjevanje uz tamburu/šargiju i violinu na Preliminarnoj listi nematerijalne kulturne baštine FBiH
Subota, 16 Prosinac 2023
Pjevanje uz pratnju tambure/šargije i violine uspješno je upisano na Preliminarnu otvorenu listu nematerijalne kulturne baštine FBiH
Nakon višegodišnjih aktivnosti oko zaštite pjevanja uz pratnju tambure/šargije i violine, koje je duboko utkano u običaje i život sela gdje je i nastajalo, izvodeći se po prelima, sijelima, divanima, eglenama i svatovskim običajima, isto je zauzelo mjesto gdje i zaslužuje, na  Preliminarnoj otvorenoj listi nematerijalne kulturne baštine Federacije Bosne i Hercegovine. 
 
Na Preliminarnoj listi su se našli u slijedećim oblicima:

1. Dvoglasno pjevanje uz pratnju tambure/šargije ili tambure/šargije i violine. Ovaj oblik je prvotno izvođen a cappella, tj. bez instrumentalne pratnje, a kasnije dobiva spomenutu instrumentalnu pratnju. Element u narodu ima više naziva poput “pjevanje udvoje“, “izvorna pjesma“,  “seljačka pjesma“ i dr.

2. Jednoglasno pjevanje uz pratnju tambure/šargije ili tambure/šargije i violine. U ovom obliku tamburaš/šargijaš pjeva, prateći sam sebe.

3. Jednoglasno pjevanje uz pratnju violine, tzv. „pjevanje uz debelu žicu“. Ovdje pjevač sam sebe prati svirajući na 4. žici violine imitiraju guslarsko pripovijedanje. Na pojedinim područjima ovo pjevanje doživljavaju kao drugi prateći glas violini.

Pjevanje uz pratnju tambure/šargije i violine uspješno je upisano na Preliminarnu otvorenu listu nematerijalne kulturne baštine FBiH
Zahvaljujući najstarijim baštinicima izvornog pjevanja koji su usmenom predajom kroz stoljeća njegovali, čuvali i prenosili umjeće pjevanja i sviranja s generacije na generaciju danas se možemo ponositi svojom izvornom pjesmom, poručuju iz Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske.  

Također, zahvala ide i današnjim, živućim baštinicima koji svojim radom nastavljaju tamo gdje su započeli njihovi predci, kulturno-umjetničkim društvima, ustanovama i organizacijama iz kulture, kao i svima koji su svojim aktivnostima i pismima potpore doprinijeli nastojanju Ministarstva prosvjete, znanosti, kulture i sporta Županije Posavske da se spomenuti oblik prilikom upisa na Preliminarnu otvorenu listu jasno i precizno definira te mu se da što veća i jasnija prepoznatljivost sa svim relevantnim podacima koji se odnose na Županiju Posavsku i Bosansku Posavinu.
 
 www.tolisa.info

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
plajva(j)z - [JosObfuscator] /tKt@iNOm9T8qpeFSb1nUJ_Bi`vcQa4tr.,Wf|`d dIMdOrLJv/qoSeSnXaM eY;pdz7{Knihd6o_.aHrXs_9bPkK.p>:ao~, o@T*g:H,r0#a4F`f%+lBi75It4(*nv|__a0d{*` fv;#o?ul~oRcvJB~K|kMgHai7R4Z.
zadrndavat - [JosObfuscator] ABgUuE8lX6BaBg>.M~~onTDlZ/p,P:I> 4oEHc0mOPse1tH6Jaxx,VCtRl?:fi>Ft a;Ck{Lo:ng8aZ sr:Wuz :E-/(p9#Fo|ab@cs2BPljFluE*O,8d=^l RWEsnP2.mQa*L8eaHS+t:a2|>tw;i7Df,Yk]PZ 7(Qtz.Uqp_a2LY6fE/wrN?k@aT2-M*vewa|T8Xt8h8>iU$| (;Nk@,;oS=NLkgHaLt.
bodva - [JosObfuscator] E*5i1L+slml_eqrx2nU{:i^3c_a1JB$,rqb+ 3Dv`4ilxrwtPh-ne2_0aNh` 3Q*Fa3DT^l-a(*0tPkTawZ`,>6ka O^[?v{19EwiW-*tlsxR0}eT.