Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolića osnovana prva zemljoradnička zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow Dječji zbor „Izvor“ iz župe Tolisa osvojio treće mjesto na Hrvatskom dječjem festivalu
Dječji zbor „Izvor“ iz župe Tolisa osvojio treće mjesto na Hrvatskom dječjem festivalu
Ponedjeljak, 20 Studeni 2023
27. Hrvatski dječji festival
U nedjelju, 19.11.2023.g. održan je 27. Hrvatski dječji festival u Koncertnoj dvorani Vatroslava Lisinskog u Zagrebu.
Na festivalu su po prvi put nastupili i mališani iz župe Tolisa, dječji zbor „Izvor“. Predstavili su se pjesmom „Iva i miš“, za koju je test napisao Marko Pandurević, a glazbu i aranžman Slavko Nedić.


 
U pjesmici su solo dijelove otpjevale Jelena Prgić, Ruža Oršolić, Daria Dominković i Marija Oršolić, ostatak zbora pjevao je refrene, a čitava pjesma bila je popraćena pomno osmišljenom koreografijom i kostimima. Stefani Vukić i Marko Kobaš su svojom glumom na pozornici vjerno prikazali čitavu uzbudljivu priču o djevojčici Ivi koja se silno bojala malog miša, njihovo prijateljstvo i sretan završetak cijele priče. Za snimanje pjesme, koreografiju, pripremu putovanja, ali i za kompletan scenski nastup djecu su pripremili voditelji dječjeg zbora: Magdalena Mišković, Katarina Cuculić, Zlatko Živković, Marija Nedić, Ivana Oršolić i Katarina Živković. Kao duhovna potpora s družinom je putovao fra Ivan Stanić.

Festival se održava od 1994.godine, te predstavlja najmasovnije okupljanje djece predškolskog i osnovnoškolskog uzrasta, u tri ravnopravna umjetnička izraza: popularna dječja zborska pjesma te likovni i literarni izričaj. To je jedinstveni dječji festival koji svake godine okupi oko 1000 sudionika.
Ove godine na festivalu su se predstavila 24 zbora iz cijele Hrvatske (Zagreb, Vrbovec, Sisak, Samobor, Rakitje, Sveta Nedjelja, Velika Gorica, Sveti Križ Začretje, Lovran, Rijeka, Šibenik, Split, Vukovar) te kao jedini predstavnik iz BiH, zbor Izvor iz župe Tolisa.

- Ovo je bila velika avantura za našu djecu i nezaboravno iskustvo nastupa u jednoj velikoj dvorani.
Iako u zboru „Izvor“ imamo i više djece, na ovom festivalu je sudjelovalo njih 51 i zaista su se cijelim srcem potrudili da nastup odrade vrhunski.  Stručni žiri ih je nagradio 3.mjestom,  plaketom i diplomom, svako dijete je dobilo CD i zbornik festivala, kao i prigodne darove koje je osigurala Školska knjiga. Teško je opisati taj ponos i sreću na licima djece, i zahvalnost zbog ovako posebnog događaja u njihovom zborskom djelovanju - rekla nam je jedna od voditeljica dječjeg zbora koja je htjela ostati anonimna jer kako je rekla - ne bi se htjela isticati.

- Na cijelom putovanju velika podrška voditeljima i djeci bili su i fratri i časne sestre iz samostana u Tolisi, pod čijim okriljem ovaj zbor djeluje već 14 godina i koji uvijek strpljivo i s dušom prate i podržavaju ovu djecu. A naravno, velika zahvalnost ide roditeljima koji su putovali s nama te pomagali voditeljima oko organizacije puta, kao i svima onima koji su djeci bili podrška iz svojih domova. Hvala svima koji su prepoznali važnost ovog projekta za cijelu sredinu u kojoj živimo i koji su nam dali podršku – dodala je, pretpostavljate već, ista voditeljica.

Portal www.tolisa.info čestita od srca na ovako velikom uspjehu, prvenstveno djeci, a onda i roditeljima, Slavku i Marku, voditeljima i drugima koji su pomogli u radu Zbora!
  
  
27_Hrvatski_djecji_festival_-_01.jpg
27_Hrvatski_djecji_festival_-_02.jpg
27_Hrvatski_djecji_festival_-_03.jpg
27_Hrvatski_djecji_festival_-_04.jpg
27_Hrvatski_djecji_festival_-_05.jpg
27_Hrvatski_djecji_festival_-_06.jpg
27_hrvatski_djecji_festival_-_07.jpg
 
 
 
Više fotografija pogledajte ovdje!

tekst: www.tolisa.info  

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
lućer - imenica, starinska ostava za hranu, špajz.
špotat se - u igri bele ili kojoj drugoj sličnoj kartaškoj igri, riskirajući gubitak štiha, odnijeti štih manjom kartom, kako bi jača odnijela još jedan štih.
priskokce - prilog, vidi napriskokce.