Jeste li znali...

...da je 22.7.2007. godine u Tolisi izmjerana temperatura zraka 42,6 stupnjeva.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Kultura arrow Vijesti arrow „Dani otvorenih vrata“ u Tolisi u povodu 200. obljetnice prve Pučke škole u BiH
„Dani otvorenih vrata“ u Tolisi u povodu 200. obljetnice prve Pučke škole u BiH
Subota, 18 Studeni 2023
Dani otvorenih vrata povodom proslave 200. obljetnice prve pučke škole u BiH
Prvo sustavno obrazovanje puka u Bosni i Hercegovini krenulo je prije dva stoljeća iz Tolise, osnivanjem prve Pučke škole u našoj zemlji. Fra Ilija Starčević je 1823 godine izabrao upravo Tolisu za kolijevku obrazovanja u BiH, gdje je osnovao prvu Pučku školu, koju je u prvoj školskoj godini pohađalo između 80 i 100-inu učenika.


Za potrebe obrazovanja, fra Ilija je izgradio posebnu zgradu, prvu takvu u cijeloj ondašnjoj Bosni, preuzeo je nastavni plan i program iz Hrvatske i zaposlio civilnog učitelja Iliju Boričića iz Cernika kod Nove Gradiške. Ostalo je povijest!
 
Program dvjestotne obljetnice prve pučke škole u BiH
„Povodom velikog jubileja, Osnovna škola fra Ilije Starčevića Tolisa je, u suradnji s Vladom ŽP i Ministarstvom prosvjete, znanosti, kulture i sporta ŽP, Franjevačkim samostanom Tolisa i Zakladom Terra Tolis ,te uz potporu Grada Orašja, kroz ovu cijelu godinu realizirala bogat program koji završava Danima otvorenih vrata od 15. do 17. studenog o.g. U sklopu ovog jubileja i 100-e godišnjice izgradnje druge samostanske zgrade u kojoj je smješten Muzej Franjevačkog samostana „Vrata Bosne“, Hrvatska pošta Mostar tiskala je prigodne poštanske marke, a urađena je i Filatelistička zbirka s ovim markicama. Početkom lipnja, u programu dana Tolise predstavljena je Monografija o fra Iliji Starčeviću pod nazivom „Svjedok svjetlosti“ autora Mate Nedića, koja naglašava njegov značaj za razvoj školstva u BiH, kao i društvene i povijesne prilike u kojima je fra Ilija živio i djelovao. Iz tiska je nedavno i izašla i druga knjiga Mate Nedića „Spomenica prve pučke škole u BiH“, s bitnim činjenicama iz života škole kroz dva stoljeća njezina postojanja i temama o kojima se u široj javnosti malo zna i koje nisu obrađivane u dosadašnjim publikacijama sličnog tipa, kao što su knjige „150 godina Osnovne škole u Tolisi“ i „Najstarija pučka škola u Bosni i Hercegovini“. U lipnju je raspisan i natječaj za izbor najboljih učeničkih radova na temu „Moja škola“, na kojem su sudjelovali učenici iz osnovnih i srednjih škola iz cijele BiH, a proglašenje nagrađenih radova i njihova izložba održat će se u sklopu Dana otvorenih vrata“, kazao je u programu našega radija Mario Oršolić, član Organizacijskog odbora za obilježavanje ove obljetnice. Dodao je kako je u organizaciji Franjevačkog samostana Tolisa u listopadu,  u Samostanu održan međunarodni interdisciplinarni znanstveni skup pod nazivom „Franjevci i školstvo u BiH“.

Ravnateljica OŠ fra Ilije Starčevića Tolisa Nataša Oršolić ističe kako je prva Pučka škola u BiH mijenjala četiri lokaliteta, a zgrada u kojoj se trenutačno nalaze je četvrti objekt, koji djeluje od 1967 godine. Trenutačno školu pohađa 167 učenika, u centralnoj školi u Tolisi, te u područnoj školi u Kostrču, s kojima radi 46 djelatnika i nastavni je proces u potpunosti kadrovski pokriven.  

Škola je, naglasila je ravnateljica Oršolić, imala jako puno aktivnosti za ovu obljetnicu, koje su se prožimale kroz ovu godinu. Istaknula  je projekt „Djevojke u znanosti“ realiziran u suradnji s bivšim učenicama ove škole koje su danas vrlo uspješne i priznate u svojim strukama, među kojima su doktorice znanosti prepoznate u cijeloj Europi. One su kroz video poziv učenicama škole govorile o svom školovanju i uspjehu, ali i problemima s kojima su se susretale na tom putu. „Drugi projekt je „Putujemo kroz vrijeme“ koji traje cijelu godinu u sklopu kojega su učenici upoznati s materijalima i predmetima koji su se koristili kroz povijest i uspoređivali ih s današnjim nastavnim predmetima. Upriličene su i stare igre koje su nekada igrali bake i djedovi, zatim projekt „Kuhinje naših baka“  s gošćama koje su s učenicima pripremale tradicionalnu hranu. Održana je i modna revija starih narodnih nošnji, a jedan dan su učenici pisali pod svijećama, u sklopu projektu „Škola nekada i sada“, gdje su gosti bili bake i djedovi koji su prenijeli svoje iskustvo iz škole i usporedili ih s današnjim, što je učenicima posebno bilo zanimljivo. Rezultat toga je Etno izložba postavljena u holu škole. Upriličena je i glumačka radionica pod nazivom „Moja škola“ koju je organizirala bivša učenica glumica Josipa Oršolić“, kazala je ravnateljica Oršolić.     

Polaganje vremenske kapsule povodom obilježavanja dvjestote obljetnice prve pučke škole u BiH
Program obilježavanja 200. obljetnice prve Pučke škole u BiH završio je Danima otvorenih vrata, na kojima su sudjelovali gosti iz cijele BiH i iz Republike Hrvatske. U srijedu 15.11. u 18,30 sati, položena je vremenske kapsula, ispred biste fra Ilije Starčevića, u koju su spremljene različite poruke za buduće generacije, likovni radovi i važni dokumenti, s puno fotografija i drugih aktualnosti iz škole.
Iste večeri 
u dvorani Dvor predstavljene su knjiga „Spomenica prve pučke škole u BiH“ Mate Nedića i prigodne poštanske markice u izdanju Hrvatske Pošte Mostar.

U četvrtak 16. studenog od 10,00  sati u školi su održana sportska natjecanja na kojem je sudjelovalo blizu 150 učenika iz svih škola u Županiji Posavskoj i iz Republike Hrvatske. Oni su odmjerili snage u šahu, nogometu, stolnom tenisu i odbojci. U 12,30 sati je posađena Gupčeva lipa, koju je s Instituta iz Zagreba donio Tomislav Dubravac. Nakon toga od 13,00 sati održana je smotra učeničkog stvaralaštva učenika osnovnih i srednjih škola, na kojem je nastupilo 200-njak učenika.

Posljednjega dana, u petak 17. studenog, u Dvoru je od 13,00 sati održana izložba učeničkih radova učenika osnovnih i srednjih škola u BiH, pristiglih po natječaju na temu „Moja škola“ te su proglašeni najbolji radovi. Pristigla su ukupno 104 rada, a 32 su nagrađena. Na izložbi su prisustvovali predstavnici većine nagrađenih škola iz naše županije i drugih krajeva BiH.
Dani otvorenih vrata završeni su u petak navečer u Dvoru kulturno-zabavnim programom bivših učenika OŠ fra Ilije Starčevića, koji su se predstavili s folklorom, glumom, pjesmom i likovnim radovima.

Prema riječima ravnateljice Oršolić, plan je idućega tjedna uraditi i obljetničku fotografiju, u tijeku je i oslikavanje zidova oko škole, a radit će se i kalendar za 2024.godinu na kojem će biti predstavljeni projekti koji su realizirani povodom obljetnice, a u pripremi je i Bojanka – Slovarica koja će se moći koristiti i kao materijal za nastavu.

 
Fotografije sa događanja možete pogledati na facebook stranici www.tolisa.info:
 
Tekst preuzet sa:
https://www.radioorasje.com/ 
 
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
duvanika - imenica, zbirno, stabljike duhana, ostaci stabljika na njivi nakon branja duhana.
ofrlje - [JosObfuscator] #Bzpdx4fBr?9piel53oY,uFUgX(SL,gFt8v *1Jo|a/Rto5pyVerYYiil)P)iWckeFLesfZ.
pakic - imenica, kakva sitna neodređena stvar, stvarčica.