Jeste li znali...

... da je prva pučka osnovna škola u BiH osnovana upravo u Tolisi? Saznajte više!
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 12
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Stara jela 015

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Smotra folklora
Nedjelja, 04 Lipanj 2023
Dani Tolise 2023. - Smotra folkloraI sedamnaestih Dana Tolise bogat program završavamo smotrom folklora. Ove godine nam je u goste došlo 13 kulturno-umjetničkih društava.
Koncertu je prethodio defile KUD-ova ulicama Tolise - od škole do lipe preko Ostružana do ljetne pozornice stadiona NK Sloga, mjesta na kojem je i održan koncert.
Večernji program smotre folklora duhovitim uvodom otvorili su ovogodišnji voditelji programa Josipa i Josip.
Pozdravili su posjetitelje koncerta i najavili prve goste, KUD "Bosanska Posavina Prsten" iz Osijeka koji nam se predstavio sa četiri kola - izvorno kolo bruđa, šesta, varalica i na samom kraju kolo četvorka. Spoj mladih i starih, različitih nošnji iz svih krajeva Bosanske Posavine za svoj nastup nagrađen je velikim pljeskom.

Nakon njih nastupio je HKUD Bugojno, osnovan 2012. godine, a u kojem trenutno nastupa 20-ak aktivnih članova. Jako mladi i simpatični pobrali su simpatije publike, a predstavili su se kolom s pjesmom iz okolice Bugojna.

Potom su nastupili članovi KUD-a „Lovor“ iz Trnjana. Došli su u brojnom sastavu - pjevači, tamburaši, plesači. Predstavili su se s pjesmama i plesovima Brodskog Posavlja. Ono što nam se najviše sviđa kod slavonskih KUD-ova su gromoglasni pjevači, a KUD "Lovor" nije iznevjerio svojim nastupom. S par bećaraca na kraju pojačali su i onako velik i dugotrajan pljesak publike.

KUD "Seljačka sloga" iz Bogdanovaca nastupio je slijedeći. Kad znamo da su nastupali na svim većim smotrama folklora onda ne iznenađuje njihov odličan nastup. Predstavili su se spletom pjesama iz vukovarskog kraja.
Poentirali su bećarcem "Oj Toliso morat ću te slikat, pa te neću zaboravit nikad!" i zaradili veliki pljesak.

Iz Slavonije smo otišli malo u Hercegovinu. HKUD "Crnašnica" iz Knešpolja predstavio nam se s pjesmama i igrom zapadne Hercegovine. KUD koji nastup započne sa pjesmom "Bila nam je zapjevati želja, u Tolisi naših prijatelja." ne može proći bez velikog pljeska i simpatija publike.
Nakon par pjesama na scenu su stupili plesači - brojni, lijepi i simpatični, jako mladi, a uigrani. Bravo Knešpolje, budućnost je pred vama.

Iz Hercegovine smo se vratili u Posavinu. Iz Županje nam je stigao KUD "Tomislav". Predstavili su nam se sa pjesmama i plesovima županjskog kraja. KUD ove godine obilježava 120 godina od osnutka. Još jedan izvrstan KUD, ples, pjesma, tambure - sve na vrhunskoj razini. Bogate narodne nošnje, rekao bih jedini KUD koji ima više obješenih dukata na nošnjama svojih članica od našeg KUD-a.   
Publika je uživala i slušajući i gledajući ih.

Ponovo smo se vratili u brodsko-posavski kraj s MPS Kupinom. MPS jest "muška pjevačka skupina" koja djeluje u sklopu KUD-a Kupina. Pošto MPS samo pjeva ne treba niti naglašavati da to rade odlično, a publika je čula pjesme Drumarac, Svinjarica i Predite prelje. Fascinantno je kako mjesto sa 269 stanovnika može dati ovako kalitetnu skupinu od 8 pjevača i jednog svirača prime.

Slijedeći je nastupio KUD "Josip Lovretić" iz Otoka. KUD nosi ime po svećeniku i etnografu otočaninu Josipu Lovretiću. Predstavili su nam se sa par tradicionalnih pjesama iz svog kraja.

Nakon Otočana nastupili su članovi Hrvatskog prosvjetnog društva "Silvije Strahimir Kranjčević" iz Bačkog Berega pored Sombora u Vojvodini. Veselo društvo igrokazom, pjesmom i plesom predstavilo nam je običaje prela na Marindan tj. svijećnicu.
Nastup su završili sa par bećaraca koji su redom bili nagrađeni pljeskom publike.

HKUD "Valpovo 1905" iz Valpova, još jedan "teškaš" među kulturno-umjetničkim društvima, nastupao je u 20-ak europskih zemalja, a godišnje ima oko 35 nasutupa. Predstavio nam se sa vrhunskom izvedbom Bunjevačkih plesova, što je publika prepoznala i u više navrata davala ritam svojim pljeskom.
 
Iz Slavonije smo ponovo otišli u Hercegovinu prateći pjesme i ples bekijsko-belevarskog kraja zapadne Hercegovine u izvedbi KUD-a "Hercegovac" iz Širokog Brijega.

KUD "Oraljava" iz Pleternice ponovo nas je vratio u Slavoniju s pjesmama i plesovima Požeške kotline pod nazivom „Ovim šorom i ovim sokakom, cvate ruža za mojim korakom".

Zakasnili su na mimohod, ali su stigli na koncert. KUD "Izvor" iz Vinkovaca stigao je točno 2,5 minute do 6 (što je točno pola od "5 do 12", ima li tu neke simbolike?!). I drago nam je da su stigli jer smo mogli uživati u vrhunsko prezentiranom spletu baranjskih plesova i pjesmama.

Kao i svake godine, šećer na kraju, KUD "Kralj Tomislav" iz Tolise. Ove godine nam se predstavio sa običajem dočekivanja mladenaca i sjedanja u krilo kroz igrokaz, pjevajući svatovce i plešući kolo na dvi strane.

U koncertu je uživalo preko 1.000 sudionika i gledatelja, a za sve one koji nisu mogli doći radiotelevizija Herceg-Bosne uživo je prenosila koncert na svom Youtube kanalu. Snimku možete pogledati ovdje:
 
 

Nakon koncerta organizirana je večera za sudionike smotre folklora na kojoj su uručene zahvalnice i pokloni KUD-ovima, te plaketa jednom članu Organizacijskog odbora za doprinos u realizaciji Dana Tolise (P.S.: plaketu je dobio Damir Oršolić, vaš priučeni izvjestitelj).
Za odličnu atmosferu i dobru zabavu pobrinuo se tamburaški sastav "Slavonski suton" i naravno veseli KUD-ovci. Uvijek je veliko zadovoljstvo prisustvovati završnoj večeri uz svu tu veselu mladost koja uvijek napravi neopisivo pozitivnu atmosferu.
 
I to je to za ovu godinu. Nadamo se da ste uživali. Također se nadamo da ćemo iduće godine biti još bolji, a da ćete vi koji ste vani uzeti godišnje odmore za vrijeme održavanja Dana Tolise i svojim posjetama na organizirane događaje učiniti Dane još boljima i vrijednijima. Jer tu smo radi vas.

 
Fotografije pogledajte na facebook albumu.


tekst: Damir Oršolić
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
balo - [JosObfuscator] ;XiFnhfmCT]dePVwneGN@iQ4lcW=[a$/aB,N AU-IHv.s.{nRxz kbGafilAra/7Iv{aivBjn8`hXadnku*exH[jr
vrljav - pridjev, onaj koji gleda u križ, razrok.
karašter - [JosObfuscator] {v^3zrsA9/#s)WUtd9lrPah -_FNr>niYjtje^heeo,5AXčyn^yfUwe;U cJxrf`G9iobXec7c,q_oY9 lhJ^Ls{u`FA@8n|cčWcj^ea]TNn_9JYqi%tI*cckJaF?:cg.