Jeste li znali...

... da je najduža ulica u Tolisi, ulica Vladimira Nazora,  dugačka 4 kilometra?
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 8
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:...što me noge boleee

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Likovna kolonija "Dani Tolise 2023."
Četvrtak, 01 Lipanj 2023
Likovna kolonija Na kraju prve, prošlogodišnje likovne kolonije organizirane u sklopu "Dana Tolise", organizatorica Kata Jerković izrazila je nadu da će se likovna kolonija nastaviti održavati i dalje.
Na dobrom smo putu da se Katine, a i naše, nade ostvare. Danas je održana druga po redu likovna kolonija u sklopu "Dana Tolise".


I ove godine u organizaciji Kate Jerković, rođene Jović rodom iz Kopanica. Slikarstvom se bavi 10-ak godina. Rođena u Kopanicama, ali udana i živi u Popovači. Otud i objašnjenje sudionika likovne kolonije.
Naime, gospođa Jerković je aktivna slikarica, članica je više slikarskih udruga te je oko sebe okupila tridesetak slikara iz matičnog likovnog društva Moslavački krug iz Popovače gdje obnaša i ulogu člana upravnog odbora, a članica je likovne grupe Sol iz Lipovljana, likovne sekcije "Duga", Udruge stvaratelja u kulturi grada Nove Gradiške te par prijatelja slobodnih slikara.
Inače veliki poklonik Chagalla i Picassa na poklon zakladi je donijela svoj rad Pijetao inspirirana Chagallom, a zašto baš pijetao pročitajte u jednim od narednih članaka!

Likovna kolonija Likovna kolonija održana je na vikendici fMŽ, a započela je doručkom. U maniri dobrih domaćina, sudionicima likovne kolonije servirana je, a što drugo nego kulinarski ponos Posavine, pogača s tradicionalnim prilozima koji se uz nju služe.
Tema likovne kolonije bila je "Prva pučka škola u boji". Sudionici likovne kolonije su nam ostavili 30-ak prekrasnih radova, a mi smo im se odužili plaketama i knjigama iz ovogodišnje naklade zaklade "Terra Tolis" - "Svjedok svjetlosti", monografija o životu fra Ilije Starčevića autora Mate Nedića te jednim velikim HVALA što su svojim radom i kreativnošću obogatili nas i naše Dane Tolise.

Spomenimo da se i kroz suradnju s gospođom Jerković rodila i ideja oslikavanja pročelja škole povodom obilježavanja 200 godina prve pučke škole u BiH odgovarajućim muralom.
Idejno rješenje i oslikavanje pročelja bi napravio poznati slobodni umjetnik Mladen Palić iz Međimurja poznat i izvan granica Hrvatske. Gospodin Palić svoje radove je izlagao u više europskih zemalja, a bavi se i oslikavanjem sakralnih objekata, zidova i fasada.
 
Za kraj navedimo i sudionike ovogodišnje likovne kolonije.
LD Moslavačkog krug: Kata Jerković, Mladen Palić, Marija Tokić, Ana Đula i Borislav Tutić.
Grupa SOL: Zdenka Kokolek, Ankica Meleg i Darinka Uzel.
Udruga DUGA: Ljubica Talan, Katarina Čanić, Tomislava Juranović, Štefica Sigurnak, Marija Valentić, Blažena Matijašević, Vesna Dumčić i Evica Kraljić, a Antun Kao šalje skulpturu.
Likovna radionica Brod: Darko Teskera, Zdenka Matej, Verica Vukelić, a sliku šalje Ivanka Jailović.
Udruga Berisavci: Juro Marić.
Samostalni umjetnici: Jozo i Ana Pišković, Marinka i Ivo As.
 
Uskoro fotografije - unutar ovog članka i na facebook stranici www.tolisa.info.
 
tekst: Damir Oršolić
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
kumit - glagol, v. kučit.
škenjcat - glagol, tužno se glasati kao pas, jaditi, tužiti se.
starac - imenica, ženin otac, tast, punac.