Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolića osnovana prva zemljoradnička zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 4
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:vrbe

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Otvoreni sedamnaesti Dani Tolise
Utorak, 30 Svibanj 2023
Otvorenje Dana Tolise 2023Sinoć su otvoreni sedamnaesti Dani Tolise.
Predstavnici Organizacijskog odbora zajedno s uvaženim gostima položili su vijence ispred Spomen-obilježja poginulim braniteljima u Tolisi.
Kako se ove godine obilježava i 200 godina od osnivanja prve pučke škole u BiH delegacija je posjetila i osnovnu školu „fra Ilije Starčevića“  koja nosi ime po svom osnivaču.

Zbog kiše program otvaranja Dana Tolise nastavio se u svečanoj dvorani „Dvor Terra Tolis“, a ne na otvorenoj pozornici NK Sloge kako je prvotno planirano.

Nakon uvodnih riječi i održane minute šutnje poginulim braniteljima u Domovinskom ratu voditelji su pozdravili brojne uvažene goste, koji su svojim dolaskom podržali Dane Tolise: Predsjednicu Federacije Bosne i Hercegovine, gospođu Lidiju Bradaru, zastupnika u Zastupničkome domu Parlamenta Federacije BiH gospodina Miju Matanovića, federalnog ministra prostornog uređenja, našeg tolišanina, Željka Nedića, generalnog konzula Republike Hrvatske u Tuzli gospodina Ivana Bandića, mnoge predstavnike lokalnih vlasti, gvardijana Franjevačkog samostana i župnika Župe Tolisa fra Marija Jurića, predstavnike generalnog i glavnog sponzora, medija te ostale nazočne goste.

Potom je prisutne goste pozdravio predsjednik  Zaklade „Terra Tolis“, Daniel Dominković. Uz predstavljanje programa Dana Tolise, zahvale organizatorima i realizatorima ove Manifestacije, osvrnuo se i na ovogodišnji jubilej te naglasio da ne smijemo zaboraviti što je fra Ilija Starčević napravio za naš kraj osnivanjem prve pučke škole.
Nazočne su pozdravili i toliški gvardijan, gradonačelnik grada Orašja - Marijan Oršolić, predsjednik Vlade Županije Posavske - Đuro Topić te gospodin Bandić. Svi su istaknuli upornost koju su prepoznali kod organizatora Manifestacije i izrazili nadu da će se Dani Tolise nastaviti održavati iz godine u godinu.

Po prvi put na Danima Tolise, par prigodnih riječi uputila je i gospođa Bradara. Zanimljivo, nakon mukotrpnog procesa izbora za Predsjednicu Federacije, predstavnici Zaklade Terra Tolis bili su prva delegacija koju je službeno primio Ured gospođe Bradare. Uz pohvale za očuvanje tradicije i kulturnog identiteta kroz održavanje Manifestacije, naglasila je važnost uloge Zaklade u nakladništvu knjiga u kojem sudjeluje jer kao narod moramo ostavljati pisane tragove.
Naime, Zaklada je svake godine nakladnik jedne knjige vezane uz naše ljude i ovaj kraj. Ove godine to je knjiga „Svjedok svjetlosti“, monografije fra Ilije Starčevića autora Mate Nedića.

Nakon govora Predsjednica je i službeno otvorila Dane Tolise nakon čega joj je predsjednik  Zaklade „Terra Tolis“, Daniel Dominković uručio Plaketu i prigodni poklon. Predstavnicima Generalnog sponzora HT Eroneta, Saši Nediću te Glavnog sponzora City Center Ina, Josi Živkoviću Soji također su uručene plakete i pokloni. Prigodni poklon uručen je i generalnom konzulu Republike Hrvatske.

Već smo spomenuli da je ova godina u znaku proslave 200 godina od osnivanja prve pučke škole u BiH stoga je glumačka skupina tijekom večeri izvela par prizora vezanih uz život fra Ilije Starčevića i osnivanje prve pučke škole.
Ilija Benković Drca utjelovio je Husein kapetana Gradaščevića, Željko Mandić iz Vikovaca fra Iliju Starčevića, a naš Ivo Dominković Sorin prvog učitelja pučke škole, slavonca Iliju Boričića.

Program su suvereno vodili pouzdani Ilija Baotić i svestrana toliška umjetnica - redateljica, glumica a od sad i vrhunska voditeljica, Josipa Oršolić Tonetova.

Nakon službenog dijela uslijedio je domjenak s posluženim posavskim gastro specijalitetima predvođeni slavnim listarićima. Za odličnu atmosferu pobrinuo se tamburaški sastav Salaš.

Navedimo da su i medijski pokrovitelji sedamnaestih Dana Tolise Večernji list, Posavina online, Radiopostaja Orašje, Radiotelevizija Herceg-Bosne, Federalna televizija, web portal www.tolisa.info, te HRT.

Sutra se nastavljaju Dani Tolise, dođite u 18 sati u školu na prezentaciju dramske radionice te u 20 sati u samostan na promociju knjige „Svjedok svjetlosti“ monografiju fra Ilije Starčevića autora Mate Nedića.

 

 
DSC_0402.JPG
DSC_0413.JPG
DSC_0423.JPG
DSC_0436.JPG
DSC_0500.JPG
DSC_0510.JPG
DSC_0515.JPG
DSC_0516.JPG
DSC_0532.JPG
DSC_0535.JPG
DSC_3891-Enhanced-NR.jpg
DSC_3902-Enhanced-NR.jpg
DSC_3922-Enhanced-NR.jpg
DSC_3941-Enhanced-NR.jpg
DSC_3954-Enhanced-NR.jpg
DSC_3955-Enhanced-NR.jpg
DSC_3959-Enhanced-NR.jpg
DSC_3969-Enhanced-NR.jpg
DSC_3975-Enhanced-NR.jpg
DSC_3998-Enhanced-NR.jpg
DSC_4002-Enhanced-NR.jpg
DSC_4123.jpg
DSC_4188.jpg
DSC_4209-Enhanced-NR.jpg
DSC_4214-Enhanced-NR.jpg
DSC_4219-Enhanced-NR.jpg
DSC_7246[1].jpg
DSC_7250[1].jpg
DSC_7265[1].jpg
DSC_7281[1].jpg
DSC_7291[1].jpg
DSC_7299[1].jpg
DSC_7305[1].jpg
DSC_7308[1].jpg
DSC_7329[1].jpg
 
 
 
Još slika pogledajte u facebook galeriji na poveznici .
 
tekst: Damir Oršolić
fotografije: Ivana Mišković Ifka, Siniša Zlatarević, fra Marinko Živković 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
žuridba - imenica, brzanje, užurbanost, žurba.
prdašuša - imenica, pogrdno, osoba koja ne uživa osobit ugled, nepoznata osoba, nitko i ništa.
cokle - imenica, donji dio kuće ili druge zgrade, od temelja do početka zida.