Jeste li znali...

... da je prva pučka osnovna škola u BiH osnovana upravo u Tolisi? Saznajte više!
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Kultura arrow Vijesti arrow Dva stoljeća prve pučke škole u BiH
Dva stoljeća prve pučke škole u BiH
Subota, 28 Svibanj 2022
Dva stoljeća prve pučke škole u BiH
U Tolisi, mjestu sjeveroistočne Bosne kod Orašja, davne 1823. fra Ilija Starčević osnovao je prvu pučku školu u BiH, piše Večernji list BiH.
Ususret velikom jubileju, 200. obljetnici prve pučke škole u BiH, zajednički su organizirali prvu press-konferenciju na kojoj su predstavljani svi sadržaji ove značajne manifestacije - predsjednik Organizacijskog odbora Mario Oršolić, fra Mario Jurić, gvardijan toliškog samostana i ravnateljica škole, koja je ponijela ime svojega utemeljitelja, Nataša Oršolić. 
 
Događaj od velike važnosti
 
- Želimo poručiti cjelokupnoj bh. javnosti da je ovo događaj koji se ne tiče samo Tolise, Orašja i Posavine jer ovo je važan datum naše države.
 
Želimo istaknuti da je iz Bosanske Posavine krenulo sustavno obrazovanje u našoj državi BiH - poručio je gvardijan Jurić. Uz samostan i školu, potporu radu Organizacijskoga odbora dali su Grad Orašje i Vlada Posavske županije.

Večernji list - tiskano izdanje
- Brojna su se književna djela i znanstveni radovi pisali o ovoj temi i svi su suglasni - fra Ilija Starčević osnivanjem prve pučke škole u BiH postavio je temelj bh. pučkom školstvu. U povodu tog jubileja kako za nas tako i za cijelu BiH usvojen je bogat program kojim je planirano tiskanje triju književnih djela: Spomenici prve pučke škole u BiH koja će nastati kao rezultat okruglog stola s kojim će ove jeseni i službeno početi sadržaji obilježavanja jubileja, održat će se međunarodni znanstveni skup "Franjevci i školstvo" koji će rezultirati tiskanjem Zbornika radova, kao i Monografije. Tiskat ćemo i prigodne poštanske marke, organizirati izbor najboljih učeničkih radova na razini BiH te Smotru učeničkog stvaralaštva, realizirati projekt obnove škole u Tolisi - istaknuo je predsjednik OO-a Oršolić.
   
- Obilježavamo i 100 godina izgradnje starog samostana na Raščici u Tolisi koji je odjenuo novo ruho i pretvoren je u Muzej Vrata Bosne, koji su osnovali Vlada PŽ-a i Franjevački samostan kako bi bili čuvari baštine našega kraja. Bosanski franjevci uvijek su bili uz svoj narod, ali i svoju domovinu BiH, koliko god to nekada netko ne želio priznati - jer nikada se nećemo odreći svoje povijesti. No, uvijek tražimo i svoju budućnost, stoga je iznimna važnost ove obljetnice - naglasio je gvardijan.
 
Vrhunski rezultati
 
- Prva je škola u Tolisi bila skromna zgrada s jednom učionicom, trijemom i drvarnicom. Tijekom povijesti sagrađene su četiri školske zgrade, a sadašnja je sagrađena u središtu sela, uspješna je odgojno obrazovna ustanova sa 182 učenika u 13 redovitih i dva pripremna odjeljenja i 47 zaposlenih. Učenici postižu vrhunske rezultate - naglasila je ravnateljica Oršolić.
 
Nada Koturić
preuzeto sa:
www.vecernji.ba 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
goleta - imenica, neorano zemljište, ledina.
varenda - [JosObfuscator] 7rji=tm@eSN_%nv70i7cDC(gsaE3=pH,KM~I Sqy:n5~}aI|K-kqU6nB{OJ,aTsc)ndB[DqiaODv= qxzFawm*4J q:kt4o8_rSiZ[zTJš7oqvt-/CiCeYb5m#nPqj-peOdf 7IgZ#p~,o]lrzj`73Co;l-6Hp+QrrN~@i_dCv:#w}orvPYY{ewI?.IdLn;oBdoY?gtR) nz%OzKS5@egTXmGlt^jGX/)iNN`PuškttNwavh 7or~ak[RN0djih ]@uoSSQMHbPf1Nr|0T-a>SđyC:i$@vo0-a{n|7yuj|aH>-aVot,3;ec ecq?@k6d}7[a=o|q@ ?KiJAlB6 Af1snUua^9.mJR-W +pl]sd%oRSsukt[+2uz}7Tp5:f8a6GukLnK2 Ek@o39rfiQ9šttZ3esaa`nu5}.tjpYI[aY LnIi9QhbClRi#9{ u,ikEu`{sWFpe)Ro-ArfX#Waynwwb,688edW GtjQ5boWlggEFQ e>pzM_rKezmwN*DlL9jpDInqi]š:7t):Ma_>E:.
ogrebača - [JosObfuscator] siRSmfeB^)E)nUi>tBcQe4S+a7,Q ~.zxunfaVn*gpr_=5r`S(aNvLqa)Hz ;srkOKoo-xjGLaHa/D, N=/sm_958lGlb=uXžfB=iUB3 QS{zfaDm,w Oč}[eD2j^š;x>F,lNjq=ao>]9npSDjI>Otge}(. *lqx$aYHW>nG=RXa~,.