Jeste li znali...

..da je 1973. toliška škola imala 1721 učenika i bila najveća u općini Orašje i među većima u BiH, a 2007. samo 535 učenika!!! više
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:Veselo

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Kultura arrow Vijesti arrow Dva stoljeća prve pučke škole u BiH
Dva stoljeća prve pučke škole u BiH
Subota, 28 Svibanj 2022
Dva stoljeća prve pučke škole u BiH
U Tolisi, mjestu sjeveroistočne Bosne kod Orašja, davne 1823. fra Ilija Starčević osnovao je prvu pučku školu u BiH, piše Večernji list BiH.
Ususret velikom jubileju, 200. obljetnici prve pučke škole u BiH, zajednički su organizirali prvu press-konferenciju na kojoj su predstavljani svi sadržaji ove značajne manifestacije - predsjednik Organizacijskog odbora Mario Oršolić, fra Mario Jurić, gvardijan toliškog samostana i ravnateljica škole, koja je ponijela ime svojega utemeljitelja, Nataša Oršolić. 
 
Događaj od velike važnosti
 
- Želimo poručiti cjelokupnoj bh. javnosti da je ovo događaj koji se ne tiče samo Tolise, Orašja i Posavine jer ovo je važan datum naše države.
 
Želimo istaknuti da je iz Bosanske Posavine krenulo sustavno obrazovanje u našoj državi BiH - poručio je gvardijan Jurić. Uz samostan i školu, potporu radu Organizacijskoga odbora dali su Grad Orašje i Vlada Posavske županije.

Večernji list - tiskano izdanje
- Brojna su se književna djela i znanstveni radovi pisali o ovoj temi i svi su suglasni - fra Ilija Starčević osnivanjem prve pučke škole u BiH postavio je temelj bh. pučkom školstvu. U povodu tog jubileja kako za nas tako i za cijelu BiH usvojen je bogat program kojim je planirano tiskanje triju književnih djela: Spomenici prve pučke škole u BiH koja će nastati kao rezultat okruglog stola s kojim će ove jeseni i službeno početi sadržaji obilježavanja jubileja, održat će se međunarodni znanstveni skup "Franjevci i školstvo" koji će rezultirati tiskanjem Zbornika radova, kao i Monografije. Tiskat ćemo i prigodne poštanske marke, organizirati izbor najboljih učeničkih radova na razini BiH te Smotru učeničkog stvaralaštva, realizirati projekt obnove škole u Tolisi - istaknuo je predsjednik OO-a Oršolić.
   
- Obilježavamo i 100 godina izgradnje starog samostana na Raščici u Tolisi koji je odjenuo novo ruho i pretvoren je u Muzej Vrata Bosne, koji su osnovali Vlada PŽ-a i Franjevački samostan kako bi bili čuvari baštine našega kraja. Bosanski franjevci uvijek su bili uz svoj narod, ali i svoju domovinu BiH, koliko god to nekada netko ne želio priznati - jer nikada se nećemo odreći svoje povijesti. No, uvijek tražimo i svoju budućnost, stoga je iznimna važnost ove obljetnice - naglasio je gvardijan.
 
Vrhunski rezultati
 
- Prva je škola u Tolisi bila skromna zgrada s jednom učionicom, trijemom i drvarnicom. Tijekom povijesti sagrađene su četiri školske zgrade, a sadašnja je sagrađena u središtu sela, uspješna je odgojno obrazovna ustanova sa 182 učenika u 13 redovitih i dva pripremna odjeljenja i 47 zaposlenih. Učenici postižu vrhunske rezultate - naglasila je ravnateljica Oršolić.
 
Nada Koturić
preuzeto sa:
www.vecernji.ba 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
njeko - [JosObfuscator] $@zEa1=hmTkP[Lj1woHfe+noAEoi%7:x9ceaY,^ 7n{UegoLF#[-dkkBrpeJCMW%đMV*rseh>CF^nka1@ :.4e|o=q2Q6sLA,oXGe+Pb`=[yeaxr-,#w }hnuje-Dtrak%eZDol,^.
pitica - [JosObfuscator] diJI8?FmF$ey[}n(M;L#i3:/cFa;,1 )p,p-}i^3Nt8Q*jiab)l^g BiH*6s70Cs:pP>eiA7čEx3e3nb%uqa@X_7 j#[t,ud1 v8lPrLH1elrx4Y]nBviG@J-,BQ=@i EčtVl99ighT(oj;ASWZaQL1/ (Q61jC>9eMvT l7s3mI6e($jW{x3eXsj5a3ZU bYjikKAIeaVr`dnUG(bn.Y^a+Lmf;kc8CUaog;a [sGR4m4L^Ij=?e%#xs{i9 dzJ,nfam/oJ {,p)xro2cXbae1uFhvKlz,jA]~#e+sW(#nz7jTdqD8eA DupMz60abHkb?l)amMčWCx6iYZi1nmkKi1z%cy.I_`EU hDPbQra;@%babhv:ic$v4 yWrs`DeC DM7nk9a,*`z/jGoč72We:=9šZ_TXćh9ez`^ kDOotn?ldMY0?0aYJ9/,`a=c Fk@aS@CdeAUH `)WEd)ap2o+Jm=_aw*7lćgNA)5is*cHz,|raq+Y GLn3leGWT3m#dAa#Q-: gd$_x*Ro=v>AoB|%lh0j1z.;|n+=YM}o%uIA s+wv1r-v#epmtQ-8e@nRa{@g:C Ez>c^Da(,Y6 8hplFe[VQčI+reGe3bWnFpj6e.@l2Z Zwp:,a4l3Uasčrj[^5i1xFnPHp|kQ1vBBiHGo.
pesinit - [JosObfuscator] 9n-0,gMDinlD5[caWoTvgp+%o)n?l=Eq,XP u,^qpbx%:rCcKB*l%uYjIy8Cak)t*i2CF,P Im@uqr7Dv:Hc0,i_{utD/Xugiw,B`DY =Wz5ZbuAiUx*taqi?=] GInSMwe>4u4.ruevwd`*o1a{nLFc.