Jeste li znali...

... da je prva pučka osnovna škola u BiH osnovana upravo u Tolisi? Saznajte više!
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:Stara jela 077

Naziv slike:Ptičica

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow Dodijeljena književna nagrada
Dodijeljena književna nagrada
Subota, 02 Lipanj 2018

Dodjela književne nagrade

Sinoć je po deveti put dodijeljena književna nagrada "Fra Martin Nedić". U ispunjenoj dvorani Doma kulture u Tolisi predsjednik prosudbenog povjerenstva podnio je izvješće o natječaju i obrazložio odluke prosudbenog povjerenstva o nagrađenim knjigama.

 

Podsjetimo, već ranije su objavljeni dobitnici:

Treće mjesto pripalo je zbirci poezije “Preludij za anginu pectoris” varaždinskog pjesnika i novinara Ernesta Fišera.
 
Drugo mjesto osvojio je  Zvonimir Mikulić s romanom “Kutak kod Kralja”.

Pobjednik ovogodišnjeg natječaja za književnu nagradu "Fra Martin Nedić" je gospođa Mirjana Buljan sa zbirkom pripovijedaka “Apsirtov pupak”.
Riječ je o 19 kraćih pripovijedaka, od kojih je svaka zasebna i zaokružena cjelina, no kako je radnja svih tih pripovijedaka smještena u mjestašce na Cresu (autorica ga izrijekom ne imenuje, ali po mnogočemu je jasno da je riječ o Osoru), u mnogim se pričama pojavljuju isti likovi, nekad u glavnoj, a nekad u sporednoj ulozi.
Profesionalna književnica, prevoditeljica, publicistkinja i novinarka Mirjana Buljan (rođena 1931.) majstorski je nanizala kolajnu od dvadesetak narativnih bisera prepunih zdravog mediteranskog humora i osebujnih likova, njihovih ambicija, žudnji, strasti, taštine, jala, ljubomore i svega onoga od čega je satkan unutarnji svijet pojedinaca i vanjski svijet njihovih odnosa u mikrozajednici.
Autoricu je na pisanje ove zbirke ponajviše potaknula želja da to bude, kako piše u kratkom uvodu, “uspomena i sjećanje na te neponovljive izuzetne izumrle ljude". 

Nakon prezentiranog izvješća povjerenstva, maturantica Ana Rukavina pročitala je ulomak iz priče "Kazališna predstava" kao ilustraciju stila pobjedničke knjige. Potom je predsjednik zaklade uručio Mirjani Buljan nagradu, nakon čega je autorica zahvalila na svemu i rekla nekoliko riječi o svojoj zbirci pripovijedaka, između ostalog pojasnila je naziv zbirke "Apsirtov pupak".

U čast preminule pjesnikinje Mire Šokić iz Orašja, koja se prijavila na natječaj zbirkom pjesama "Rijekom snova", pročitana je njezina pjesma "Neproslavljena pjesnikinja".

U drugom dijelu večeri Gradsko kazalište mladih Vitez predstavilo se sa predstavom "Lude sedamtesete".
Priča je to o četiri žene u staračkom domu i njegovateljici koja se brine o njima. Različitog karaktera, isprepleću se njihove osobnosti, sjećanja na život i reakcije na nove pojave u društvu. 
Pljeskom na kraju publika je nagradila kako predstavu tako i uvjerljve glumice koje su utjelovile glavne likove predstave. Igrale su: Berna Mišković, Antonela Lukić, Ivona Matošević, Marija Gudelj i Elena Stojak.
 
 
 
DSC_0002.jpg
DSC_0006.jpg
DSC_0009.jpg
DSC_0012.jpg
DSC_0013.jpg
DSC_0016.jpg
DSC_0020.jpg
DSC_0021.jpg
DSC_0022.jpg
DSC_0025.jpg
DSC_0026.jpg
DSC_0027.jpg
DSC_0030.jpg
DSC_0035.jpg
 
  
 
 
Damir Oršolić
Fotografije: Siniša Zlatarević 

 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook


Ime:

Poruka:

Ukupno 1451 riječi!
pucojzina - imenica, mjesto gdje je došlo do potpunog ili djelomičnog napuknuća,napuklina, puknuće, napuknuće, raspuklina.
dvajest - broj koji se obilježava brojkom 20 (dvadeset).
crlja - imenica, u igri anjca, naziv za igraću kartu sedmicu srca, koja može vrijediti sedam ili jedanaest bodova, ovisno od toga što više odgovara igraču.