Jeste li znali...

... da je najduža ulica u Tolisi, ulica Vladimira Nazora,  dugačka 4 kilometra?
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:Stara jela 066

Naziv slike:Stara jela 091

Naziv slike:

Naziv slike:de ti još malo

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow DANI TOLISE arrow Vijesti arrow Poznati pobjednici književne nagrade "Fra Martin Nedić" 2018.
Poznati pobjednici književne nagrade "Fra Martin Nedić" 2018.
Ponedjeljak, 28 Svibanj 2018
Književna nagrada
Na sjednici Upravnog odbora Zaklade Terra Tolis iz Tolise u srijedu, 23. svibnja 2018., Prosudbeno povjerenstvo za dodjelu književne nagrade “Fra Martin Nedić”, u sastavu: Krešimir Dominković, prof. (predsjednik), Antonija Rukavina, mag. educ. philol. croat., te fra Marinko Živković, podnijelo je izvješće o radu i Odboru predložilo laureate. 

Upravni odbor jednoglasno je prihvatio predložene laureate te donio Odluku da je zbirka pripovijedaka “Apsirtov pupak” Mirjane Buljan iz Zagreba pobijedila na ovogodišnjem natječaju za dodjelu književne nagrade “Fra Martin Nedić".

Riječ je o 19 kraćih pripovijedaka, od kojih je svaka zasebna i zaokružena cjelina, no kako je radnja svih tih pripovijedaka smještena u mjestašce na Cresu (autorica ga izrijekom ne imenuje, ali po mnogočemu je jasno da je riječ o Osoru), u mnogim se pričama pojavljuju isti likovi, nekad u glavnoj, a nekad u sporednoj ulozi.

Profesionalna književnica, prevoditeljica, publicistkinja i novinarka Mirjana Buljan (rođena 1931.) majstorski je nanizala kolajnu od dvadesetak narativnih bisera prepunih zdravog mediteranskog humora i osebujnih likova, njihovih ambicija, žudnji, strasti, taštine, jala, ljubomore i svega onoga od čega je satkan unutarnji svijet pojedinaca i vanjski svijet njihovih odnosa u mikrozajednici.
Autoricu je na pisanje ove zbirke ponajviše potaknula želja da to bude, kako piše u kratkom uvodu, “uspomena i sjećanje na te neponovljive izuzetne izumrle ljude".
 

Slična lakoća pisanja te kreativnost u literarnom izričaju krase i roman “Kutak kod Kralja”, djelo Zvonimira Mikulića iz Ljubuškog (rođen 1961.), koji je u osam poglavlja ispisao dinamične i beskrajno životne priče o jednako toliko sasvim različitih likova, koji međusobno nemaju nikakvih zajedničkih točaka, osim želje ili potrebe da otputuju na isto odredište, pa ih potom u devetom, odnosno završnom poglavlju ukrcava u isti autobus i zauvijek neraskidivo isprepliće njihove sudbine.
Jezik ovog autora je suvremen, kao i problemi kojih se dotiče u svojem briljantnom romanu, koji je, prema stavu povjerenstva i odluci Upravnog odbora, osvojio drugo mjesto na ovom natječaju.

Treće je mjesto pripalo zbirci poezije “Preludij za anginu pectoris” varaždinskog pjesnika i novinara Ernesta Fišera (rođenog 1943.), koji u svojoj angažiranoj poeziji pretresa najvažnije društvene, moralne i političke probleme koji tište hrvatskog čovjeka, ali jednako tako piše o intimnim preokupacijama, o starosti, o bolesti, o dragim prijateljima i uzorima s književne scene, te o još dražim unucima, svojoj ponajvećoj radosti u posljednje vrijeme.

Natječaj je trajao od 9. siječnja do 1. travnja 2018. (rođendan fra Martina Nedića), prijavljeno je 28 djela od 27 autora.

Povjerenstvo je prije konačne odluke o nagrađenim djelima selektiralo deset knjiga koje čine uži izbor. Riječ je o sljedećim autorima i djelima:
1. Mirjana Buljan: Apsirtov pupak
2. Ernest Fišer: Preludij za anginu pectoris
3. Jasna Horvat: Atanor
4. Anita Martinac: Od Franje do Franje
5. Zvonimir Mikulić: Kutak kod Kralja
6. Diana Rosandić Živković: Tetovirana
7. Mersida Sadiković-Osmanbašić: Miris jorgovana iz moje avlije
8. Zvonimir Stjepanović: Livadski puteljci
9. Drago Štambuk: Theurgia
10. Anto Zirdum: Klupko

Svečanost ovogodišnje dodjele književne nagrade “Fra Martin Nedić” bit će u petak, 1. lipnja 2018., u okviru manifestacije Dani Tolise.
Zahvaljujemo svim autorima i njihovim izdavačima na sudjelovanju u natječaju i čestitamo nagrađenima. Vidimo se na Danima Tolise.

 

Prosudbeno povjerenstvo

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook


Ime:

Poruka:

Ukupno 1451 riječi!
bambona - [JosObfuscator] _2+?`i7hTWm8eI,H|en6fino=agc1gwv@a%l5,o 58dw#hjUIxegMO@wčywj/zi/ Qwx6sx2yYGlx4yAaTt>aCka@iHYš;ers,>]S g8|~CbMa]o|m>]my9]blk^z(oHXnNd_.
karašter - [JosObfuscator] `v?y]r_].sL;>40tKcuaNR ).83r#ic~ft4jhN^Ie,=čx#nBeJf5~ yz~r5fpBi[b{{@jQe55:,sOsk Ofw_rsXb^LbubuXDndg:3čw{V_a-fIk+ns?39iFc11Ua7l.
džigeran - [JosObfuscator] Z*:*:i0?mDoie`Pn+OBi)Kcf.gafK[,S) 2kT8rWuM/qKZpUEV6Qaf$[(nM,4A1 7U;74i,+ 0{v-~_ReVN3~lPisixpk0 2ZUhTčzNd9poCWe_v+2%kj?exk7U)S@,%[? Gsal-wiučafnMPoexci #f@:rzCmjdpkaM|W^l37DxiV_yhjtuoa{~uQ?.