Jeste li znali...

.. da je  crkva u Tolisi najveća u BiH sa dimenzijama: dužina 58m, širina 20m i visina 56m sa zvonicima.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow Kazališna predstava
Kazališna predstava
Utorak, 20 Lipanj 2017
Dani Tolise 2017 - Predstava Čaj za dvije
U subotu navečer uprizorena je kazališna predstava u Domu Kulture u Tolisi. U goste nam je došlo amatersko kazalište "Mika Živković" iz Retkovaca. Nastupili su sa predstavom Čaj za dvije, prema djelu slovenskog pisca Toneta Partljiča.
 
 
 
 
Radi se o duhovitoj i simpatičnoj predstavi čija je radnja smje­šte­na u dom za starije i nemoćne osobe. U predstavi pratimo štićenicu doma – veliku glumicu i prvakinju drame kojoj u sobu zbog premalih kapaciteta dovode seljan­ku – jednostavnu, priprostu ženu. Predstava problematizira aktualne teme naše svakodnevice. 
 
Hvala glumcima Mariji Mrvičin, Katici Štefančić, Anici Prošenski, Đuri Perkoviću, Antunu Brajkoviću i Zdravku Šinjoriju te redatelju Marku Sabljakoviću što su odličnom prestavom uveličali naše Dane Tolise.

Zanimljivo, u selu od 1300 stanovnika djeluje kazališna družina sa 30-ak aktivnih članova glumaca i 10-ak ostalih članova bez koje se predstave ne bi mogle realizirati.

Prva registrirana predstava u Retkovcima  potječe još iz davne 1919. godine. Antun Matijević, krznar, okupio je oko sebe mladiće i djevojke i priredio s njima nekoliko dramskih predstava. Kasnije se predstave organiziraju i družina postoji kroz razne oblike, kao dio Čitaonice, pa Ogranak seljačke sloge, pa KUD-a Sloga da bi se 1975. godine osamostalili za vrijeme velikog kazališnog zanesenjaka, retkovačkog učitelja Mike Živkovića. Od 2010.-e su registrirani kao amatersko kazalište koje nosi njegovo ime.
 
U Retkovcima se svake godine održavaju i susreti dramskih amatera koje su posjetila velika imena hrvatskog (profesionalnog) glumišta.
Zaista, hvale vrijedno.

Ne možemo reći ništa više nego dođite nam opet! 
 
 
 
tekst: Damir Oršolić
slike: Daniel Dominković (uskoro) 
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
čvarge - [JosObfuscator] >hi:mc0{Qhe]Pn,R~Pdi%cv*./a=V},J G%7mZnho9MoW:žgr./*- 8ovLV8co.N f-SxčFwvi7aoo+#frvTagj_;gOl/X?`a5AJ.
žmaka - [JosObfuscator] chzPwam$t,xgC~vNOpdQogrJUR6eenFW_^aAOcV šT3k~(az0kca;UN>@,b šbcA:a>+k}^Fi0aQQnz =?u-> sopG^rI5ncuisjxW_e(el5@}ytTTAweavY[>ć,QHne>*tkmGh I*4Ope5zoZlhKoMž@jaDjHC]uPp,;xP2 Iw0p1k?(}exa?QsLtnCJzVRi.;cCa^lWbK.
ustrgnit - [JosObfuscator] {F:0pgX%lkHBavgN{]1QoHQ^@kl(zj3,pr] gaW^o~foUf Eojv9RZloT#xmućS-+u`@Pq,Mr dvw[uWbBx~Er@SRa{H0[stoi-wi=.