Jeste li znali...

..da je 1973. toliška škola imala 1721 učenika i bila najveća u općini Orašje i među većima u BiH, a 2007. samo 535 učenika!!! više
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:Strpljen - Spašen

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow Kazališna predstava
Kazališna predstava
Utorak, 20 Lipanj 2017
Dani Tolise 2017 - Predstava Čaj za dvije
U subotu navečer uprizorena je kazališna predstava u Domu Kulture u Tolisi. U goste nam je došlo amatersko kazalište "Mika Živković" iz Retkovaca. Nastupili su sa predstavom Čaj za dvije, prema djelu slovenskog pisca Toneta Partljiča.
 
 
 
 
Radi se o duhovitoj i simpatičnoj predstavi čija je radnja smje­šte­na u dom za starije i nemoćne osobe. U predstavi pratimo štićenicu doma – veliku glumicu i prvakinju drame kojoj u sobu zbog premalih kapaciteta dovode seljan­ku – jednostavnu, priprostu ženu. Predstava problematizira aktualne teme naše svakodnevice. 
 
Hvala glumcima Mariji Mrvičin, Katici Štefančić, Anici Prošenski, Đuri Perkoviću, Antunu Brajkoviću i Zdravku Šinjoriju te redatelju Marku Sabljakoviću što su odličnom prestavom uveličali naše Dane Tolise.

Zanimljivo, u selu od 1300 stanovnika djeluje kazališna družina sa 30-ak aktivnih članova glumaca i 10-ak ostalih članova bez koje se predstave ne bi mogle realizirati.

Prva registrirana predstava u Retkovcima  potječe još iz davne 1919. godine. Antun Matijević, krznar, okupio je oko sebe mladiće i djevojke i priredio s njima nekoliko dramskih predstava. Kasnije se predstave organiziraju i družina postoji kroz razne oblike, kao dio Čitaonice, pa Ogranak seljačke sloge, pa KUD-a Sloga da bi se 1975. godine osamostalili za vrijeme velikog kazališnog zanesenjaka, retkovačkog učitelja Mike Živkovića. Od 2010.-e su registrirani kao amatersko kazalište koje nosi njegovo ime.
 
U Retkovcima se svake godine održavaju i susreti dramskih amatera koje su posjetila velika imena hrvatskog (profesionalnog) glumišta.
Zaista, hvale vrijedno.

Ne možemo reći ništa više nego dođite nam opet! 
 
 
 
tekst: Damir Oršolić
slike: Daniel Dominković (uskoro) 
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
akastil(c)e - [JosObfuscator] N8X)pBWBIro`iyl,k=JoO~6@g$bJq,E [kDu$(omjGwjU(i/FGA H1S|sIYsJxeO V:5vSuGpHHNomKY(tkg9nrpBY=e]m2b`l#jA@asyvr;Ua60 XuIYk8t6oaZ;dWIwxaw9E~ ssitusye-%a, *|žXYe#N?=Vl=b{isXj ROX6k;a=,zIoKUa_t]ixK3F| -qdEfW(Fa` {DjDxjBz4eH`K,I DZn(O8eTetPw8m,kX7oEU -_;oQ#a?wt*iX$UJ?š$d^esaOv?ioPZ :pEeli^loi>U yXMdf2o2Cš]/MatoVUlWW lzbT|DV#a{š^/ uV$WrT]jaDX0Yydqi%8 )J?okdUordeX%Ađ,imVse/eZUnpa#AeDxWs vusPUatgvXap;V_r7;Pz$ilK:92{ co\E8a"-NOxT,,tlieOošh2oi3+ x9#8se;@>da:-5m~ s*HdaI+Q*kMNaG,sFvtBiU+flS3c[aeO+ )hp%cKzWoMtC RnvCEw+o}mePvsowi=In_Ye7nqt\jYz(Q"Rlw..
odštranjcat - glagol, biti dugo vremena gladan, ne imati hrane: \"e, da li si ti dobro odštranjco, ne bi sad prigovaro toj rani!\"
vrčka - imenica, uvijeni pramen kose, kovrča, uvojak.