Jeste li znali...

... da je prva pučka osnovna škola u BiH osnovana upravo u Tolisi? Saznajte više!
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow DANI TOLISE arrow Vijesti arrow Kazališna predstava
Kazališna predstava
Utorak, 20 Lipanj 2017
Dani Tolise 2017 - Predstava Čaj za dvije
U subotu navečer uprizorena je kazališna predstava u Domu Kulture u Tolisi. U goste nam je došlo amatersko kazalište "Mika Živković" iz Retkovaca. Nastupili su sa predstavom Čaj za dvije, prema djelu slovenskog pisca Toneta Partljiča.
 
 
 
 
Radi se o duhovitoj i simpatičnoj predstavi čija je radnja smje­šte­na u dom za starije i nemoćne osobe. U predstavi pratimo štićenicu doma – veliku glumicu i prvakinju drame kojoj u sobu zbog premalih kapaciteta dovode seljan­ku – jednostavnu, priprostu ženu. Predstava problematizira aktualne teme naše svakodnevice. 
 
Hvala glumcima Mariji Mrvičin, Katici Štefančić, Anici Prošenski, Đuri Perkoviću, Antunu Brajkoviću i Zdravku Šinjoriju te redatelju Marku Sabljakoviću što su odličnom prestavom uveličali naše Dane Tolise.

Zanimljivo, u selu od 1300 stanovnika djeluje kazališna družina sa 30-ak aktivnih članova glumaca i 10-ak ostalih članova bez koje se predstave ne bi mogle realizirati.

Prva registrirana predstava u Retkovcima  potječe još iz davne 1919. godine. Antun Matijević, krznar, okupio je oko sebe mladiće i djevojke i priredio s njima nekoliko dramskih predstava. Kasnije se predstave organiziraju i družina postoji kroz razne oblike, kao dio Čitaonice, pa Ogranak seljačke sloge, pa KUD-a Sloga da bi se 1975. godine osamostalili za vrijeme velikog kazališnog zanesenjaka, retkovačkog učitelja Mike Živkovića. Od 2010.-e su registrirani kao amatersko kazalište koje nosi njegovo ime.
 
U Retkovcima se svake godine održavaju i susreti dramskih amatera koje su posjetila velika imena hrvatskog (profesionalnog) glumišta.
Zaista, hvale vrijedno.

Ne možemo reći ništa više nego dođite nam opet! 
 
 
 
tekst: Damir Oršolić
slike: Daniel Dominković (uskoro) 
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
lajat - [JosObfuscator] bPgB>>k{lS[H_4aDqm$JgzGbthoIlTl,-7]v 8_ep24rSnu#%eblmt[nZd*MeEis3ejn[4wo@ ]{i#L ($p+noxg)BrAOZNd2`w3nFotqXC$,5T( `iotBpeFgasq,o8Kd|XvMa[0B*Gtli~_.
baga - [JosObfuscator] ]~T)iJluR:mSeDknnl-Kh:iK7tvXc5/uza0a,8+ Lw_KQi8nLN8LgsL{-e1k)F6t0_Hb,|H RkaTh#uTSkc4a+Jc*6.
gruvalj - [JosObfuscator] )jp]i}r83Qzpgu*D+nSz~I_/e3xpUtPngvEIos ns{X9k1h|rkA{}ou~uv4opyQ0#aAno L;^i^%nW] 6YQvj~ejxlB|>i?:FkChN kabč%7od.v^jtie+$,||kk,9s ;vmlrv/cY*ifLwzmn;.$b6aw79V,~:tb= ~gUgUrMm8Maywl-j