Jeste li znali...

... da je prva pučka osnovna škola u BiH osnovana upravo u Tolisi? Saznajte više!
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow DANI TOLISE arrow Vijesti arrow Kazališna predstava
Kazališna predstava
Utorak, 20 Lipanj 2017
Dani Tolise 2017 - Predstava Čaj za dvije
U subotu navečer uprizorena je kazališna predstava u Domu Kulture u Tolisi. U goste nam je došlo amatersko kazalište "Mika Živković" iz Retkovaca. Nastupili su sa predstavom Čaj za dvije, prema djelu slovenskog pisca Toneta Partljiča.
 
 
 
 
Radi se o duhovitoj i simpatičnoj predstavi čija je radnja smje­šte­na u dom za starije i nemoćne osobe. U predstavi pratimo štićenicu doma – veliku glumicu i prvakinju drame kojoj u sobu zbog premalih kapaciteta dovode seljan­ku – jednostavnu, priprostu ženu. Predstava problematizira aktualne teme naše svakodnevice. 
 
Hvala glumcima Mariji Mrvičin, Katici Štefančić, Anici Prošenski, Đuri Perkoviću, Antunu Brajkoviću i Zdravku Šinjoriju te redatelju Marku Sabljakoviću što su odličnom prestavom uveličali naše Dane Tolise.

Zanimljivo, u selu od 1300 stanovnika djeluje kazališna družina sa 30-ak aktivnih članova glumaca i 10-ak ostalih članova bez koje se predstave ne bi mogle realizirati.

Prva registrirana predstava u Retkovcima  potječe još iz davne 1919. godine. Antun Matijević, krznar, okupio je oko sebe mladiće i djevojke i priredio s njima nekoliko dramskih predstava. Kasnije se predstave organiziraju i družina postoji kroz razne oblike, kao dio Čitaonice, pa Ogranak seljačke sloge, pa KUD-a Sloga da bi se 1975. godine osamostalili za vrijeme velikog kazališnog zanesenjaka, retkovačkog učitelja Mike Živkovića. Od 2010.-e su registrirani kao amatersko kazalište koje nosi njegovo ime.
 
U Retkovcima se svake godine održavaju i susreti dramskih amatera koje su posjetila velika imena hrvatskog (profesionalnog) glumišta.
Zaista, hvale vrijedno.

Ne možemo reći ništa više nego dođite nam opet! 
 
 
 
tekst: Damir Oršolić
slike: Daniel Dominković (uskoro) 
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook


Ime:

Poruka:

Ukupno 1451 riječi!
pišak - [JosObfuscator] e9K:ixgoZmB7Pe:niikgOcG+za;U6,=AT b@mohl6SG1a>-z2`h,O Fs9o/Wmr:sams}BoxFbuwUoic+rttHBol/d ;BUmT-A3AlDeua(`?8z0 {K@kMTrx-SXvx`}fi)x;=:?3 is$\VMQ("ZnsdhaBK[ BvI>}`iB5dcNniWNHš7 6]ppt,i2i5[}Pg ZCapkqTaUok]c0K@o[z>. +)1ykVrkHeFyvT00;e OitQdqeqz,7pv +O-sktZo}W> Z(9m%jvet @py11iaQšhI5Qca`*;tBky YS(Ykp|JrG@v_p)Yipl9`I\$w"~JH+C.
ćelovina - imenica, v. ćalovina.
zbucat se - [JosObfuscator] L;gnl,a,gW2g7.5=Tojl%.2,ZLb4T Hp|bW1ea=p*dsvt_2(>~iBF W3uF 5vrgo^Zj]Hd2oZuiHS %YoLipG(lbGRh=i=G% v]pET9f.r]oj:uolpfA_aX{(EsvmeWtfYv9i^Mlr] )wWk~r#osszC Mh4l3j%cye`d3]b yuc-OzP lMo+Yd7j2eIM5ć?Ayi6B9.