Jeste li znali...

... da je prva pučka osnovna škola u BiH osnovana upravo u Tolisi? Saznajte više!
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Đole, lokomotiva

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow DANI TOLISE arrow Vijesti arrow Kazališna predstava
Kazališna predstava
Utorak, 20 Lipanj 2017
Dani Tolise 2017 - Predstava Čaj za dvije
U subotu navečer uprizorena je kazališna predstava u Domu Kulture u Tolisi. U goste nam je došlo amatersko kazalište "Mika Živković" iz Retkovaca. Nastupili su sa predstavom Čaj za dvije, prema djelu slovenskog pisca Toneta Partljiča.
 
 
 
 
Radi se o duhovitoj i simpatičnoj predstavi čija je radnja smje­šte­na u dom za starije i nemoćne osobe. U predstavi pratimo štićenicu doma – veliku glumicu i prvakinju drame kojoj u sobu zbog premalih kapaciteta dovode seljan­ku – jednostavnu, priprostu ženu. Predstava problematizira aktualne teme naše svakodnevice. 
 
Hvala glumcima Mariji Mrvičin, Katici Štefančić, Anici Prošenski, Đuri Perkoviću, Antunu Brajkoviću i Zdravku Šinjoriju te redatelju Marku Sabljakoviću što su odličnom prestavom uveličali naše Dane Tolise.

Zanimljivo, u selu od 1300 stanovnika djeluje kazališna družina sa 30-ak aktivnih članova glumaca i 10-ak ostalih članova bez koje se predstave ne bi mogle realizirati.

Prva registrirana predstava u Retkovcima  potječe još iz davne 1919. godine. Antun Matijević, krznar, okupio je oko sebe mladiće i djevojke i priredio s njima nekoliko dramskih predstava. Kasnije se predstave organiziraju i družina postoji kroz razne oblike, kao dio Čitaonice, pa Ogranak seljačke sloge, pa KUD-a Sloga da bi se 1975. godine osamostalili za vrijeme velikog kazališnog zanesenjaka, retkovačkog učitelja Mike Živkovića. Od 2010.-e su registrirani kao amatersko kazalište koje nosi njegovo ime.
 
U Retkovcima se svake godine održavaju i susreti dramskih amatera koje su posjetila velika imena hrvatskog (profesionalnog) glumišta.
Zaista, hvale vrijedno.

Ne možemo reći ništa više nego dođite nam opet! 
 
 
 
tekst: Damir Oršolić
slike: Daniel Dominković (uskoro) 
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
kuvačica - imenica, naziv za žensku osobu koja kuha, kuharica, ženska osoba koja je zadužena za pripremanje jela u svatovima.
pološce - [JosObfuscator] (p$m,reaiWvYE+l.HldoFeYdNg.8,?oWO @qC{fs=FuF;~pqr.,=o,L:txgfn`{fo5g*j t?@uXodEd4jb3X (D[kVsuwmBgCDi=cFev1lF,r((Y {x~_$puhvoAQols4/oJžEpD6$e4`5Q^n+=io]d2,K [QiIlnFel)HTžruZmepCć0i3,W e3MmvZsH>o.XWY2d{oTC7?rPFg_aayu:m]vbyl(nDF`o~,U YzVXhk~X77oKd}r,#9i#zaPo1gZn-817tVM4aau`oA~l6nMwg]o}.
oriljat - [JosObfuscator] I0y`7A3`a4|oWLtWZ1iT Gz>kEw(oj*tg`yat,=y= v+$ZljrS{aM@suk0m.J.o#$,@ Vp,Z2rY{eGbeC@v(degzy?H +*Sa5sC^klrz+(?aZft/)i?>+q)t3#P,,iU |)f*ak3/@zoHsb3(u