Jeste li znali...

...da je Lipu u centru Tolise posadio Andrija Džojić, Džojića 1933. godine.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow DANI TOLISE arrow Vijesti arrow Kazališna predstava
Kazališna predstava
Utorak, 20 Lipanj 2017
Dani Tolise 2017 - Predstava Čaj za dvije
U subotu navečer uprizorena je kazališna predstava u Domu Kulture u Tolisi. U goste nam je došlo amatersko kazalište "Mika Živković" iz Retkovaca. Nastupili su sa predstavom Čaj za dvije, prema djelu slovenskog pisca Toneta Partljiča.
 
 
 
 
Radi se o duhovitoj i simpatičnoj predstavi čija je radnja smje­šte­na u dom za starije i nemoćne osobe. U predstavi pratimo štićenicu doma – veliku glumicu i prvakinju drame kojoj u sobu zbog premalih kapaciteta dovode seljan­ku – jednostavnu, priprostu ženu. Predstava problematizira aktualne teme naše svakodnevice. 
 
Hvala glumcima Mariji Mrvičin, Katici Štefančić, Anici Prošenski, Đuri Perkoviću, Antunu Brajkoviću i Zdravku Šinjoriju te redatelju Marku Sabljakoviću što su odličnom prestavom uveličali naše Dane Tolise.

Zanimljivo, u selu od 1300 stanovnika djeluje kazališna družina sa 30-ak aktivnih članova glumaca i 10-ak ostalih članova bez koje se predstave ne bi mogle realizirati.

Prva registrirana predstava u Retkovcima  potječe još iz davne 1919. godine. Antun Matijević, krznar, okupio je oko sebe mladiće i djevojke i priredio s njima nekoliko dramskih predstava. Kasnije se predstave organiziraju i družina postoji kroz razne oblike, kao dio Čitaonice, pa Ogranak seljačke sloge, pa KUD-a Sloga da bi se 1975. godine osamostalili za vrijeme velikog kazališnog zanesenjaka, retkovačkog učitelja Mike Živkovića. Od 2010.-e su registrirani kao amatersko kazalište koje nosi njegovo ime.
 
U Retkovcima se svake godine održavaju i susreti dramskih amatera koje su posjetila velika imena hrvatskog (profesionalnog) glumišta.
Zaista, hvale vrijedno.

Ne možemo reći ništa više nego dođite nam opet! 
 
 
 
tekst: Damir Oršolić
slike: Daniel Dominković (uskoro) 
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
podzibit - podvući kakvu polugu i slično, pod kakav predmet kako bi ga se moglo podignuti ili odvojiti od drugog predmeta.
istam - prilog, ono što pristaje po veličini, taman: \"istam su ti te lače, jer i\' ne kupiš\"?
vrabac - [JosObfuscator] siLihvDRz3wrZa37Ums0TYOl:}Ni8$-7En(}],sa>+Rs `_nSaQ#h c.3Crj-quUibY_fc:o7K(>]v9qPq:i^>.Km{EyyVa$6g8 t+Bnu/ms5R4Z0amvn4vaw,J^8D` )CžXsvIyHs=aYwll$8eWod.f{` nCe1;D4JWrofGTvb@iw/l*/kdapB# ooU-n71awSz4l_WiAvWcP5 ;^Mp~*o? 2p36t[h==[o92NumIek9,YTGYY T6Z8š~Ht5u1doL07 zrOv@J?xLr-cza(p@2(c=yi*R}c DjiD~*Sm5a*VjPaIdu[>Cg oLžVu$FKY{t=A~eX1 0ciC?NyzUrHxa]s)k4l$J4ie*tWQnCul$e#B )=Zln*+jat+Is )UHrv:Iqu)jb{o`BR^}v/y9iXSo9ymqdavra$:K GFzk7oklej(qru;*9nEXMo#EsVHvOgF9aob?\eqOB5"