Jeste li znali...

da je u Tolisi na Božić 25.12.2009.g., izmjerena temperatura zraka plus 22,7 stupnjeva celzijevih, i da na tlu nije bilo uopće snijega, a da je samo nekoliko dana prije (21.12.2009.g.), izmjerena temperatura od minus 19,6 stupnjeva i 28 centimetara snijega na tlu.

 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 2
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Kazališna predstava
Utorak, 20 Lipanj 2017
Dani Tolise 2017 - Predstava Čaj za dvije
U subotu navečer uprizorena je kazališna predstava u Domu Kulture u Tolisi. U goste nam je došlo amatersko kazalište "Mika Živković" iz Retkovaca. Nastupili su sa predstavom Čaj za dvije, prema djelu slovenskog pisca Toneta Partljiča.
 
 
 
 
Radi se o duhovitoj i simpatičnoj predstavi čija je radnja smje­šte­na u dom za starije i nemoćne osobe. U predstavi pratimo štićenicu doma – veliku glumicu i prvakinju drame kojoj u sobu zbog premalih kapaciteta dovode seljan­ku – jednostavnu, priprostu ženu. Predstava problematizira aktualne teme naše svakodnevice. 
 
Hvala glumcima Mariji Mrvičin, Katici Štefančić, Anici Prošenski, Đuri Perkoviću, Antunu Brajkoviću i Zdravku Šinjoriju te redatelju Marku Sabljakoviću što su odličnom prestavom uveličali naše Dane Tolise.

Zanimljivo, u selu od 1300 stanovnika djeluje kazališna družina sa 30-ak aktivnih članova glumaca i 10-ak ostalih članova bez koje se predstave ne bi mogle realizirati.

Prva registrirana predstava u Retkovcima  potječe još iz davne 1919. godine. Antun Matijević, krznar, okupio je oko sebe mladiće i djevojke i priredio s njima nekoliko dramskih predstava. Kasnije se predstave organiziraju i družina postoji kroz razne oblike, kao dio Čitaonice, pa Ogranak seljačke sloge, pa KUD-a Sloga da bi se 1975. godine osamostalili za vrijeme velikog kazališnog zanesenjaka, retkovačkog učitelja Mike Živkovića. Od 2010.-e su registrirani kao amatersko kazalište koje nosi njegovo ime.
 
U Retkovcima se svake godine održavaju i susreti dramskih amatera koje su posjetila velika imena hrvatskog (profesionalnog) glumišta.
Zaista, hvale vrijedno.

Ne možemo reći ništa više nego dođite nam opet! 
 
 
 
tekst: Damir Oršolić
slike: Daniel Dominković (uskoro) 
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook


Ime:

Poruka:

Ukupno 1451 riječi!
odurat - glagol, suzdržati se, otrpjeti: \"malo je falilo da ga zviznem, al sam oduro\".
tušit se - glagol, nemati zraka, daviti se: \"de skoči za njim u vodu, zar ne vidiš da se tuši\".
gedora - [JosObfuscator] ,XiNpi{zm@vem>8h:nLG|ijc(t{sOa)5[-i,$ Pv@rLs3tjay ckqlq#EjJ.}V*uPč)aQCN k;=>z?60aYpWK Q2iosM#RzdeJ;v/#tr/W,ntw#R@5as{bknIv-j8ea KxnDa2aNoeqvY~Po^o,aj6maHb#` //sEiqJ;a0NHn EOzmgIOalWo@QFo)-bz@oi?n9i4m/|2x{ ysnWo#)a_}2h$sC/o4tma0$vV5UKkWoE6m3 Gq3uuBx k3$0Urk5Q#a3s9H#tHpPhxoy[;znziu?PA# N2o*gykdVX; j@j8~S4 fIYdEiBroS.x cl>^2iB,Q:0|yEL (9BqmCm(j,M {Ttr$Aa:uUFk[oK,oiiK z:m~n3f.aJ=~zDv0}wNaVJzn7oLg1#99o DDXbpeT=8coMEfq[ ^4Cp7ENlgrvzGf+obiDLz2v-o8VWđ:JaKczčSuVS*-n3Y a3Y)UpRCori3]6dXx0uHOkzp2@NeenSćU1>9ue 0\m("[GkGAe^d?/Po8rAuURaE\/0+JF"k1`UH 0J@CiwkPz7| GLCXxRP3e{mMw.slV$cG_IiohRed[isKy(7dj=a8Slv 1u6V an$N]tk~j>x@kXeMas:mQ5Taxčt6QNkYoos90]jl1Au.