Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolića osnovana prva zemljoradnička zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:prvak Mića

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow Katastrofalne poplave
Katastrofalne poplave
Subota, 24 Svibanj 2014

Poplave Posavine iz svemira

Svjedoci smo katastrofalnih poplava koje su zadesile naš kraj. Sve je počelo obilnim višednevnim padalinama, a na poplave epskih proporcija ukazala je 14.05.2014. nabujala Miljacka u Sarajevu, nakon čega su potapani gradovi, a u tim počecima najviše su stradali Maglaj i Doboj. Poslije su se samo nizali gradovi i sela.


 

Zabrinutost u naše krajeve došla je potapanjem Bosanskog Šamca 16.05.2014. i nije bila neopravdana. Bosna se izlila u Šamac, a nedugo zatim u Grebnice pa Bazik i Domaljevac. Potom negdje manje negdje više, u sva naša sela. S druge strane Kopanice i Vidovice su stradale zbog puknuća savskog nasipa.

Ovaj kraj se stoljećima bori s poplavama i valjda se u našu krv uprogramirao instikt za borbu od poplava. Dok su mještani naših sela danonoćno (uspješno) ulagali nadljudske napore u obrani nasipa od rijeke Save, za to vrijeme su zbog izlijevanja Bosne u Šamcu potapane Grebnice, Bazik i Domaljevac bez mogućnosti obrane.

Niti nakon potapanja, u tim mjestima nije prestala borba za očuvanje nasipa uz Savu jer su svi znali da bi pucanje savskog nasipa uz toliki vodostaj Save učinio tragediju višestruko većom.

I Tolisa je stradala od vode iz Bosne koja nam je polako ali sigurno došla iz smjera Domaljevca, dva dana nakon njegovog potapanja. Po nekom procjenama čak 80% Tolise je pod vodom, a u oko 20%-30% kuća je  ušla voda. Štete će biti ogromne, a procjenjivat će se nakon što se voda povuče. 

U moderna vremena svi imaju mobitele, svaki mobitel je fotoaparat i svaka osoba potencijalni reporter i medij jer mu facebook daje mogućnost vidljivosti određenom krugu ljudi. Stoga, slika ne nedostaje. Za one rijetke koji se služe računalom, a nemaju facebook, objavili smo par galerija fotografija , a kad Dule dobije struju i kad mu Gile popravi internet vezu bit će ih još! 

Uz pohvale svim ljudima koji su se angažirali na obrani, posebno bih istaknuo Radio postaju Orašje koja je bila izvor vjerodostojnih informacija i bila jako korisna u informiranju stanovništva. 
O slavnoj obrani nasipa u Tursinovcima se sigurno već pričalo, a nekad netko možda nešto i zapiše da ostane pisani trag za mlađe generacije.

Ne zaboravite, slike su u Slikovnici i vremenom će se dodavati nove! 

 


Damir Oršolić

 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
badalj - [JosObfuscator] f|vs*i+0m0}bA;e?^sn0Ein%QBc2$Na(d,Or. C*I6dI/rovfe-unRW9SiiSc o4M#š)tUJaexp4PV6 2z#r2sY@Sa6 =mIeWt_a_n?`Hl#`RnZiSAmFH HšFiJZ+Cl~tfjo`i{kFo8nOo7mzk 9%n]>M7IaJtC ymv8qr_h|{W>uez] 0zkio1jEg4eqi_ h#s+lt(e.Muzž8p6Eizeh [z=piavzQ Hx(VšopM1kl99u:a>gclSB|gj-?xAkn}naq9nc[|=*j?eC,4 `a-1Tk>FoJLg*h E;oR?jUe#VT59 #T1k4-rso3Aa~)ćGq:i} n5ER.iR8s%flbYi-AxM QuzG3aY5sv Us`*e?vkZ{F^iDeuimjb]ua-5g#LnRj[KWe1;-,Qsl3 Er:a9k5K}>oL2 r^jY$Aekt v*AiybFk+)azdVbqac$O{3lvO}j0 `O||%dWZ-uyžau%=i38.
klašurnica - [JosObfuscator] |tiOmZanei/n5w/Ui8n-RWc=Ef(ae9+,a6KTB 2^g+OjlFm_fesu)Fd>E,bcnxd:ai}ZX /@#l~sgtZJ0y=a-mab1*9g2l9U5|joiUg)LFkkLa>>Nb/ sGtk6uwkw_uFr+YuugziaF7.
džežma - [JosObfuscator] gi`[mi(X32euUnrrR.iuE:Jc+4v7aa,),`B c0pwzo=@{sBdSemugHdb]a%xVL L|hS3zaJGa) ,ZkB`Mun7$ihOA)|laM%n9jO4elde|g ;kpa%v(vhd#e,,bHmC fkx[KaK]vnToPJESvRNlnhzLi7}#0k#-FE.