Jeste li znali...

..da Tolisa ima 7 doktora znanosti što je po broju doktora znanosti na 1000 stanovnika više nego i u Republici Hrvatskoj*!! više
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 1
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:fra Zvonko Baotić

Naslovnica
Katastrofalne poplave
Subota, 24 Svibanj 2014

Poplave Posavine iz svemira

Svjedoci smo katastrofalnih poplava koje su zadesile naš kraj. Sve je počelo obilnim višednevnim padalinama, a na poplave epskih proporcija ukazala je 14.05.2014. nabujala Miljacka u Sarajevu, nakon čega su potapani gradovi, a u tim počecima najviše su stradali Maglaj i Doboj. Poslije su se samo nizali gradovi i sela.


 

Zabrinutost u naše krajeve došla je potapanjem Bosanskog Šamca 16.05.2014. i nije bila neopravdana. Bosna se izlila u Šamac, a nedugo zatim u Grebnice pa Bazik i Domaljevac. Potom negdje manje negdje više, u sva naša sela. S druge strane Kopanice i Vidovice su stradale zbog puknuća savskog nasipa.

Ovaj kraj se stoljećima bori s poplavama i valjda se u našu krv uprogramirao instikt za borbu od poplava. Dok su mještani naših sela danonoćno (uspješno) ulagali nadljudske napore u obrani nasipa od rijeke Save, za to vrijeme su zbog izlijevanja Bosne u Šamcu potapane Grebnice, Bazik i Domaljevac bez mogućnosti obrane.

Niti nakon potapanja, u tim mjestima nije prestala borba za očuvanje nasipa uz Savu jer su svi znali da bi pucanje savskog nasipa uz toliki vodostaj Save učinio tragediju višestruko većom.

I Tolisa je stradala od vode iz Bosne koja nam je polako ali sigurno došla iz smjera Domaljevca, dva dana nakon njegovog potapanja. Po nekom procjenama čak 80% Tolise je pod vodom, a u oko 20%-30% kuća je  ušla voda. Štete će biti ogromne, a procjenjivat će se nakon što se voda povuče. 

U moderna vremena svi imaju mobitele, svaki mobitel je fotoaparat i svaka osoba potencijalni reporter i medij jer mu facebook daje mogućnost vidljivosti određenom krugu ljudi. Stoga, slika ne nedostaje. Za one rijetke koji se služe računalom, a nemaju facebook, objavili smo par galerija fotografija , a kad Dule dobije struju i kad mu Gile popravi internet vezu bit će ih još! 

Uz pohvale svim ljudima koji su se angažirali na obrani, posebno bih istaknuo Radio postaju Orašje koja je bila izvor vjerodostojnih informacija i bila jako korisna u informiranju stanovništva. 
O slavnoj obrani nasipa u Tursinovcima se sigurno već pričalo, a nekad netko možda nešto i zapiše da ostane pisani trag za mlađe generacije.

Ne zaboravite, slike su u Slikovnici i vremenom će se dodavati nove! 

 


Damir Oršolić

 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook


Ime:

Poruka:

Ukupno 1451 riječi!
džab-džabile - [JosObfuscator] PEl2Qp)0r@>HKci)7Fl}otW`x[gehR,Tc+? ?%3`oFEts7VVQoCI.Mb}TS-imA[?`nyXa7Z .QD}FnaY-IPeglwč,.#e3X2VgRo|Haav(U# šI0Qte$Co|=rY} A:joe5u vh;%?jOfG:xeM2fcdLsBtTfY4i?Vng~>K@o@dVB,H vT(N4vo9rxfZqQl@goAFO[_ V-jYNqtLeK/71~f]t=iS@3p[ny~o=,GIsl> _PgVo%.tc.+oqrBv$}d4Dop (D:pGra/TB. ^JbERev7s7+6Aqp6QB)lWk5T2aPW#Bt]nINzo
kucanja - imenica, preneseno,o djeci stvaranje galame, buke, vike, stvarati probleme starijima.
zijan - [JosObfuscator] š+tTtV-etr4J3tH0a[`a~z,S0uS. U2|tJLi6eG;)>,ć80|NiLeHv2ja@yns=jMeTKo:|v9j Wy`"oLPxIk69d*|,Si^{K+_ Y9EsAuC 0suef>,l@o?3,,R a>;Ca4%lbx 7n7e-m}ta3o4,js q`dp?|KW*r4Oa-~0v*[)ilFt3)5 MQ)k3>|9acr#kN_iDw diZzF]iUm8imjJapy,^yn#sjrV"`#j.