Jeste li znali...

...da u Tolisi ima 15 terena za odbojku koji udovoljavaju odbojkaškim standardima?  Uskoro više...
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 2
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:neka slika

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Sveta Janja
Ponedjeljak, 21 Siječanj 2013
sv.janja.jpgAgneza (grč. hagne: čist, nevin; lat. agnus: janje) je prema predaji bila Rimljanka plemenita roda. Krštenje je primila u ranoj dječjoj dobi. Kao djevojčica od 13 g. podnijela je mučeništvo za vrijeme cara Valerijana 258./9., ili Dioklecijana 304. g. Već u IV. st. rašireno je njezino štovanje. Najstarije liturgijske knjige spominju njezino ime u misnome kanonu. Tijekom vremena mnoge legende su ukrasile njezin život.
Najraniji umjetnički prikazi Agnezu prikazuju bez ikakvih ikonografskih atributa. Takav lik nalazimo na mramornom oltaru njezine crkve u Rimu izvan zidina. Kasnije uz nju nalazimo i janje prikazano kao simbol Isusa Krista. U pratnji janjeta ona se ukazala svojim roditeljima 8 dana poslije svoje smrti. Umjetnici ju prikazuju kao lijepu i mladu djevojku s bujnom dugom kosom koja skriva njezino golo tijelo. Njezini mučitelji su je htjeli izvrgnuti sramu skidajući joj odjeću. Agneza je molila Boga da joj tijelo ostane netaknuto za Krista. Prema jednoj legendi tada joj je kosa narasla, a s neba je dobila bijelu, sjajnu haljinu. Bog ju je očuvao neozlijeđenu i kad su je mučitelji bacili u oganj. Na koncu joj je jedan od vojnika odrubio glavu mačem i to oruđe njezine smrti je na slikama. U ruci redovito ima palmu kao sveopći znak pobjede i mučeništva. Konstancija, kći kralja Konstantina, je dala izgraditi veliku baziliku na Agnezinu grobu u Via Notnentani u Rimu. Običaj je na svetičin spomendan blagosloviti dva janjeta koja se predaju sestrama benediktinkama kod rimske crkve svete Cecilije. Sestre hrane janjce do Velikoga petka. Tada se oba na uspomenu uskrsnoga Jaganjca zakolju. Od vune tih žrtvovanih janjića sestre tkaju nadbiskupske palije. Palij je bijela vrpca sa 6 utkanih križića, znak nadbiskupske vlasti. Njih blagoslivlja papa na blagdan apostola Petra i Pavla, zatim se u brončanoj i pozlaćenoj škrinji stave na grob sv. Petra. Podijele se novoimenovanim nadbiskupima ili patrijarsima. Sveta Agneza je zaštitnica djevojačke nevinosti i vrtlara.
 
Uskoro više...
Izvor: katolicki-tjednik.com
Daniel Dominković
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
kaučica - [JosObfuscator] FEWitK$aTmtYow4eMNj#^n|4Kr{i@s9c0LRjfaa,Wk Y_~lvAkj>7rEyws(TtA)m-Da2 Mo*>r=bPM~aQR/LnMNb$jibP]twh]qc3,:xh {q6Ps3iPtw8gnFBiK]|ht7C_ YMtU.sNs}tt^Kaq,1r*S(/wi|}unEKf.xsu[Pkjzxi-hns 6_W}Vs>kI]^l*;a5a~B#tW{Gkji%gho ?]j+Cayi>kbr51>4u_kAnaw=;}.
šuljat - glagol, u hazardnim igrama, pobjeđivati, materijalno koga oštećivati, odnositi novac i slično.
kvočka - imenica, naziv za dijete koje rano ujutro na Badnjak ide od kuće do kuće, radi dobijanja slatkiša i novca.