Jeste li znali...

...da je 22.7.2007. godine u Tolisi izmjerana temperatura zraka 42,6 stupnjeva.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:drvored

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Trla baba lan arrow Sprdam se i rugam
Sprdam se i rugam
etvrtak, 03 Sijeanj 2013
1.jpgU dobra stara vremena, prosjean itatelj mogao je golim okom utvrditi koje su kakve novine, kakve informacije prenose, ime se bave i kako posluju. Da ne priam onda o tome kako je lako bilo prepoznati uti tisak od ostalih boja. uti se isticao u odnosu na sve. Naime, bio je ut. Danas je stvar malo drugaija. 
 
Danas mnoge ozbiljne novine, nemaju ni Z od ozbiljnosti. Informacija se ne prenosi, više se servira. Vijest se ne objavljuje, nego se senzacionalizira (ako se moe tako rei). Ne moram ni kazati kako je pismenost kod pisanja lanaka na sedamnaestom mjestu potrebnih vještina koje bi novinar trebao imati. I to iza poznavanja vezenja gublena i dubljenja na glavi. Da me ne shvate pogrešno oni koji nisu takvi, ovo se odnosi samo na one koji su takvi. Dakle, na one koji se nau uvrijeeni.
 
Tako recimo, naša najutjecajnija dnevna tiskovina (Boe sauvaj!), ima naina zaokupiti itatelja mnoštvom (pa ne mogu to nazvati ni poluinformacijama), nadriinformacijama, natjeravši ih tako, da opet potroše sve sie što imaju u budunosti. A što je najgore, vele mi, da taj papir u boji nije dobar za zamatanje slanine, kao onaj stari crno-bijeli. itatelj koji se oslanja na informacije koje serviraju takve novine, postaje nadriinformiran. Jadan dobije znanje o neemu što niti je vano, niti je tono, niti je preneseno na kvalitetan nain. Recimo (da ne citiram konkretne lanke), govori se mnogo o krizi vlasti. Ve dvije i pol godine. Za godinu i pol, znai, bit e opet izbori. No, nema prepreke da se po nalogu, pardon, elji nekih, piše o tome kako se stalno radi na tome da kriza vlasti bude riješena. I to je, dakako, od kljunog interesa za nas. Ljudi su toliko zaokupljeni rješavanjem krize vlasti, da zaboravljaju kako su tri prošla mjeseca radili a nisu primili plau, ili kako inflacija kroz godinu dana pojede više nego njegova etverolana obitelj. Valjda smo dosad nauili da se nikada nije ni jedan problem riješio, ako nam nisu uvalili barem još dva druga.
 
Onda recimo, pišu nedavno o, ini mi se, deset najveih dogaaja u protekloj 2012. godini u našoj dravi. Kau da je to Bosna i Hercegovina. Meu tih deset dogaaja, gle udna li uda, sve se malte ne dogaalo u Mostaru i okolici, ali najdalje do Širokog. Pa vele bio snijeg u Mostaru (valjda je jedino bio gori u Splitu), pa harali poari oko Mostara, pa se penjale temperature na 50 stupnjeva. Jedna baba se kune da je vidjela kako se termometar htio eksplodirati. I još nekoliko meteoroloških pojava,  da ne nabrajam, oko tog, je li, Stolnog grada. A nigdje se rjeju ne spomeni šestomjesena suša u, bubam sad, Posavini. Gdje je stradalo više od sedamdeset posto usjeva. Jedna baba se kune da je vidjela ovjeka kojem je stradalo 120 posto kukuruza i 400 posto rajskog krompira Ali brate, i mi smo naivni. Mi smo ti koji dopuštamo da budemo izmanipulirani. Mi smo ti kojima se lae, mulja, i izvre injenice. Da im nije nas, kome bi lagali? Moda nevjerojatno zvui, ali opet bi se našao netko. Jer bit e puno budala na svijetu, ak i kad nas više ne bude.
 
Tetrijeb
 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
prislatko - pridjev, ono koje je previe zaslaeno, preslatko.
nakaljat - glagol, nasitniti drva za potpalu, openito usitniti drvo.
kompiraa - [JosObfuscator] giZ0ml2mheLezXnlbAiYh0mcpy2gjaC)4,UR+` eJeZdu]:oJmqEIt1aw#HCej5Z tBjc@e]/CvXly,oI7@.h,.E UyVLFo{SGGdmWe An8nzSzjeWaN=`kp`jK*BeU@F%uerEQIsn8iq5OhD @n@(yQLac%r(y[e,zja6Li7~n%i;h(6xdh F6m#kHwGe.rwuPx>Hmrq5p_B8ijCLHrIVa{ 4HciduW ulLhu$k4aNN,0mr ^$s,aCqRy[ ?3YkAO=#oT(sYajsiF7I6mC@ uNs8nler~ ]m58+oOT7n#S~:e~6d-$ Zf)]i4- RngWS+e7.e>9 nVomToIkdmrCIU7_aiNoC 9p%yeg:6oeLis6$ V1mi*j 04rL.m{eSEhb@s#o7.