Jeste li znali...

...da je Lipu u centru Tolise posadio Andrija Džojić, Džojića 1933. godine.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Trla baba lan arrow Sprdam se i rugam
Sprdam se i rugam
Četvrtak, 03 Siječanj 2013
1.jpgU dobra stara vremena, prosječan čitatelj mogao je golim okom utvrditi koje su kakve novine, kakve informacije prenose, čime se bave i kako posluju. Da ne pričam onda o tome kako je lako bilo prepoznati žuti tisak od ostalih boja. Žuti se isticao u odnosu na sve. Naime, bio je žut. Danas je stvar malo drugačija. 
 
Danas mnoge ozbiljne novine, nemaju ni Z od ozbiljnosti. Informacija se ne prenosi, više se servira. Vijest se ne objavljuje, nego se senzacionalizira (ako se može tako reći). Ne moram ni kazati kako je pismenost kod pisanja članaka na sedamnaestom mjestu potrebnih vještina koje bi novinar trebao imati. I to iza poznavanja vezenja gublena i dubljenja na glavi. Da me ne shvate pogrešno oni koji nisu takvi, ovo se odnosi samo na one koji su takvi. Dakle, na one koji se nađu uvrijeđeni.
 
Tako recimo, naša najutjecajnija dnevna tiskovina (Bože sačuvaj!), ima načina zaokupiti čitatelja mnoštvom (pa ne mogu to nazvati ni poluinformacijama), nadriinformacijama, natjeravši ih tako, da opet potroše sve siće što imaju u budućnosti. A što je najgore, vele mi, da taj papir u boji nije dobar za zamatanje slanine, kao onaj stari crno-bijeli. Čitatelj koji se oslanja na informacije koje serviraju takve novine, postaje nadriinformiran. Jadan dobije znanje o nečemu što niti je važno, niti je točno, niti je preneseno na kvalitetan način. Recimo (da ne citiram konkretne članke), govori se mnogo o krizi vlasti. Već dvije i pol godine. Za godinu i pol, znači, bit će opet izbori. No, nema prepreke da se po nalogu, pardon, želji nekih, piše o tome kako se stalno radi na tome da kriza vlasti bude riješena. I to je, dakako, od ključnog interesa za nas. Ljudi su toliko zaokupljeni rješavanjem krize vlasti, da zaboravljaju kako su tri prošla mjeseca radili a nisu primili plaću, ili kako inflacija kroz godinu dana pojede više nego njegova četveročlana obitelj. Valjda smo dosad naučili da se nikada nije ni jedan problem riješio, ako nam nisu uvalili barem još dva druga.
 
Onda recimo, pišu nedavno o, čini mi se, deset najvećih događaja u protekloj 2012. godini u našoj državi. Kažu da je to Bosna i Hercegovina. Među tih deset događaja, gle čudna li čuda, sve se malte ne događalo u Mostaru i okolici, ali najdalje do Širokog. Pa vele bio snijeg u Mostaru (valjda je jedino bio gori u Splitu), pa harali požari oko Mostara, pa se penjale temperature na 50 stupnjeva. Jedna baba se kune da je vidjela kako se termometar htio eksplodirati. I još nekoliko meteoroloških pojava,  da ne nabrajam, oko tog, je li, Stolnog grada. A nigdje se rječju ne spomeni šestomjesečna suša u, bubam sad, Posavini. Gdje je stradalo više od sedamdeset posto usjeva. Jedna baba se kune da je vidjela čovjeka kojem je stradalo 120 posto kukuruza i 400 posto rajskog krompira Ali brate, i mi smo naivni. Mi smo ti koji dopuštamo da budemo izmanipulirani. Mi smo ti kojima se laže, mulja, i izvrće činjenice. Da im nije nas, kome bi lagali? Možda nevjerojatno zvuči, ali opet bi se našao netko. Jer bit će puno budala na svijetu, čak i kad nas više ne bude.
 
Tetrijeb
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook


Ime:

Poruka:

Ukupno 1451 riječi!
ocriznit se - [JosObfuscator] SL|ygu-lFw(a#WbBTgG$Qero{lx35,W CD[rznC>Ve`|@* {by.iR>MT}tVlAi37+Y ~uv`:tioy+cšy[met8z~ DsEHpjibFcjZVIaq,{/?nv2T,@b1M mo9nt_eU*r4Ai8)i]aTKj;~wevpWzW)ngi8=2ut#Dm@hi=( so]rsZCj##e.IS#f,kgM _HwdkojI>ćzWjqSiPBc b?Ws4s}e;qhbhU[2is,;ZO.
čučavac - [JosObfuscator] MO_ikW@f$r5uoqI9:nQHyziwJčCnFE65voWhmW@,pG GM2Jep5NotGASl4jdU5psslpk$?0_i0 bWWtxC}D:C,CR vRn{TUJ{uY*vo3žmn$.iDK$lko-2 :kdEDC,oMqj=^YzViXG>=+ Lb#*n*8eMu7t iSxcpc,Ymrog=6sJPejemVLeSdj:4Eu*)jwGgeTzrz 4u9Wlq^CXEV-FD|?šSxFkrooblvj4YkN-t;uSFz:,y@HOT lyPur~|N4 %gk{S}zo[m*%nPfe@dh n6stvte+6OCk HwMngGbtuYžRM=E=d>BtFaLWd zom/EbrIa0$sdwv(hlT]r2ij1o2aidAX SO(čjIu`G=Rč|1Veimćpi:.
kilo - [JosObfuscator] ]o#p`O%jhoGIWgR:r%Wkd/nNTGpbo1pDM,YP =nU$uReX9HCBs}lpJhooVL)Es{l8?0o##b9A`n*i#Cap h`$QoU7(Svsi_LodyK7bELaWexp,rs =oJo1T|iPs=tAo8Yb1a$ |wLk0^d8o=?P6jR52+a}g 568n1>mK`i)H.šAt]h/a[-Cf .un@et`zhz Cmao#t,k^ž57nenxJ dj`6ys877ahG3jmw/a)D,u J/Caz $r~%4tOr*9coefbcazl},GACoA (#AvbRi~w3Ka ;XdqfaOUsc{ )f]=7m`o]LžD{/Qle11>L,,c 3n._re[+s#QEp;oh1sMq)fHo}bAV:RqnRmj4miaVkCqo+vlc[2iHćMQdJ.