Jeste li znali...

...da u Tolisi ima 15 terena za odbojku koji udovoljavaju odbojkaškim standardima?  Uskoro više...
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Trla baba lan arrow Sedmorica Visokih
Sedmorica Visokih
Utorak, 13 Studeni 2012

7_velicanstvenih.jpgKad sam pročitao u jednom dnevnom listu, (ne smijem reći kojem, nisu platili reklamu), kako se zatvara Visoki predstavnik u BiH, prvo što sam pomislio da je, što bi rekao naš narod, začepio zatvora, odnosno završio u prdekani.  No, nisam bio u pravu. Zatvara se Visoki predstavnik, u smislu da ključaju ured i traže novo radno mjesto za osobe koje su radile u Uredu visokog predstavnika i njega samog.

Zapravo sam trebao odmah tako napisati da vas ne zbunjujem, al eto da se sad ne vraćam na početak. Treba to brisati, pa mijenjati red riječi  u rečenici, pa smisao i svašta nešto, pa bi mogli doći do toga da i nema potrebe da napišem članak o Visokim predstavnicima, uopće.

Kad sam prvi put čuo za takvo radno mjesto u našoj državi, pomislio sam da se radi o izrazito visokom muškarcu od kojih 40 godina, koji svojom pojavom ulijeva strah i strahopoštovanje. Takav im je naziv bio. No od Carla Bildta do Valentina Inzka, nije bilo takve osobe. Ni muške ni ženske. Zapravo, možda bi bilo bolje da je bila barem jedna visoka predstavnica kroz sve te godine. Možda bi ona mogla napraviti nešto, da to tako nazovem, za javni interes.  Od 1995. godine do danas, izmijenjalo se kod nas sedam visokih predstavnika.  Broj sedam inače ima veliko značenje kroz povijest, vrlo je važan u numerologiji, ima veliku težinu, uopće. Sedam samuraja, sedam sekretara SKOJ-a, snjeguljica i sedam patuljaka, sedam dana u tjednu, sedam aksioma statike... Kako stvari stoje, sedam visokih predstavnika, ostat će neprimijećeni i neće se njihova imena koristiti u kontekstu pozitivnog, nego u najboljem slučaju ravnodušnog. Naći će se, naravno, mnogi branitelji te funkcije i tražit će mnoga objašnjenja potrebe postojanja i danas, ali nikada zbog toga što je Visoki predstavnik zaista bio dobar izum, nego da bi opravdali sebe i svoju nelogičnu logiku prikazali kao pozitivnu potrebu.

Glavna uloga Visokog predstavnika (za one koji ne znaju), kroz sve ove godine bila je implementacija civilnog dijela Mirovnog ugovora.  Većina visokih predstavnika, shvaćala je, da je njihova uloga raditi poslove drugih institucija: donositi zakone, kažnjavati političare, vedriti i oblačiti. Kolikogod to čudno zvučalo, nitko na svijetu sam nije dovoljno pametan da zamijeni grupu. Jer ako pojedinac razmišlja drugačije nego čitava grupa, neće nitko pomisliti da je u pravu on, a čitava grupa nije. Pa čak ako grupa radi protivno svakoj logici, ta logika je ispravnija nego logika pojedinca. U isto vrijeme, visoki predstavnik, uživao je imunitet od kaznenog i svakog drugog gonjenja. Mogao je učiniti što je htio, a da za to ne mora nikome čak ni račun polagati. Stoga je i napravljeno puno nelogičnih stvari. Doneseno je i nametnuto puno propisa, koji nemaju puno veze za pravnom logikom zemlje u kojoj se donosi i u kojoj se primjenjuje.  Njegova funkcija trebalo je biti posredovanje, a ne upravljanje, trebalo je biti ubjeđivanje, a ne nametanje rješenja.

Često puta se znalo čuti, kako je upravo Visoki predstavnik najviši autoritet u državi po pitanju tumačenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Takozvani nametnuti autoritet. Otprilike, kao da netko donese zakon o tome, tko koga mora voljeti. Autoritet se ne nameće, on se postiže. Autoritet se mora zaslužiti, a ne na silu nametnuti. Autoritet se ne može kupiti ni novcem, ni slavom,  ni pojavljivanjem na televiziji. Autoritet mora počivati na djelima, a ta djela trebaju prepoznati drugi, kao dobra.

Uglavnom, iz tih dnevnih novina (nisu popodnevne, a nisu ni noćne), moglo se pročitati, kako je jedan od glavnih razloga za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, financiranje tog ureda. Kako ured koji je toliko bio potreban sve te godine, odjednom postaje skup za financiranje? Kako to? Ako je nešto krajnja potreba, nije bitno koliko ona košta. No, očigledno da nije. Očigledno je to još jedan propali projekt Međunarodne zajednice i Vijeća za implementaciju mira. Ako ništa drugo, neka netko, matere ti, napiše priču za malu djecu o recimo Sedmorici Visokih. Da nam makar nešto od njih ostane.

Tetrijeb

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook


Ime:

Poruka:

Ukupno 1451 riječi!
pokasno - prilog, prilično kasno.
upušćat - glagol, dopusiti djetetu da se loše ponaša, ne odgojiti ga ispravno.
šlauf-mantla - imenica, unutarnja guma od bicikla.