Jeste li znali...

... da je u Tolisi osnovano prvo kinološko društvo u BiH? Uskoro više.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste ifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Sedmorica Visokih
Utorak, 13 Studeni 2012

7_velicanstvenih.jpgKad sam proitao u jednom dnevnom listu, (ne smijem rei kojem, nisu platili reklamu), kako se zatvara Visoki predstavnik u BiH, prvo što sam pomislio da je, što bi rekao naš narod, zaepio zatvora, odnosno završio u prdekani.  No, nisam bio u pravu. Zatvara se Visoki predstavnik, u smislu da kljuaju ured i trae novo radno mjesto za osobe koje su radile u Uredu visokog predstavnika i njega samog.

Zapravo sam trebao odmah tako napisati da vas ne zbunjujem, al eto da se sad ne vraam na poetak. Treba to brisati, pa mijenjati red rijei  u reenici, pa smisao i svašta nešto, pa bi mogli doi do toga da i nema potrebe da napišem lanak o Visokim predstavnicima, uope.

Kad sam prvi put uo za takvo radno mjesto u našoj dravi, pomislio sam da se radi o izrazito visokom muškarcu od kojih 40 godina, koji svojom pojavom ulijeva strah i strahopoštovanje. Takav im je naziv bio. No od Carla Bildta do Valentina Inzka, nije bilo takve osobe. Ni muške ni enske. Zapravo, moda bi bilo bolje da je bila barem jedna visoka predstavnica kroz sve te godine. Moda bi ona mogla napraviti nešto, da to tako nazovem, za javni interes.  Od 1995. godine do danas, izmijenjalo se kod nas sedam visokih predstavnika.  Broj sedam inae ima veliko znaenje kroz povijest, vrlo je vaan u numerologiji, ima veliku teinu, uope. Sedam samuraja, sedam sekretara SKOJ-a, snjeguljica i sedam patuljaka, sedam dana u tjednu, sedam aksioma statike... Kako stvari stoje, sedam visokih predstavnika, ostat e neprimijeeni i nee se njihova imena koristiti u kontekstu pozitivnog, nego u najboljem sluaju ravnodušnog. Nai e se, naravno, mnogi branitelji te funkcije i trait e mnoga objašnjenja potrebe postojanja i danas, ali nikada zbog toga što je Visoki predstavnik zaista bio dobar izum, nego da bi opravdali sebe i svoju neloginu logiku prikazali kao pozitivnu potrebu.

Glavna uloga Visokog predstavnika (za one koji ne znaju), kroz sve ove godine bila je implementacija civilnog dijela Mirovnog ugovora.  Veina visokih predstavnika, shvaala je, da je njihova uloga raditi poslove drugih institucija: donositi zakone, kanjavati politiare, vedriti i oblaiti. Kolikogod to udno zvualo, nitko na svijetu sam nije dovoljno pametan da zamijeni grupu. Jer ako pojedinac razmišlja drugaije nego itava grupa, nee nitko pomisliti da je u pravu on, a itava grupa nije. Pa ak ako grupa radi protivno svakoj logici, ta logika je ispravnija nego logika pojedinca. U isto vrijeme, visoki predstavnik, uivao je imunitet od kaznenog i svakog drugog gonjenja. Mogao je uiniti što je htio, a da za to ne mora nikome ak ni raun polagati. Stoga je i napravljeno puno neloginih stvari. Doneseno je i nametnuto puno propisa, koji nemaju puno veze za pravnom logikom zemlje u kojoj se donosi i u kojoj se primjenjuje.  Njegova funkcija trebalo je biti posredovanje, a ne upravljanje, trebalo je biti ubjeivanje, a ne nametanje rješenja.

esto puta se znalo uti, kako je upravo Visoki predstavnik najviši autoritet u dravi po pitanju tumaenja Daytonskog mirovnog sporazuma. Takozvani nametnuti autoritet. Otprilike, kao da netko donese zakon o tome, tko koga mora voljeti. Autoritet se ne namee, on se postie. Autoritet se mora zasluiti, a ne na silu nametnuti. Autoritet se ne moe kupiti ni novcem, ni slavom,  ni pojavljivanjem na televiziji. Autoritet mora poivati na djelima, a ta djela trebaju prepoznati drugi, kao dobra.

Uglavnom, iz tih dnevnih novina (nisu popodnevne, a nisu ni none), moglo se proitati, kako je jedan od glavnih razloga za zatvaranje Ureda visokog predstavnika, financiranje tog ureda. Kako ured koji je toliko bio potreban sve te godine, odjednom postaje skup za financiranje? Kako to? Ako je nešto krajnja potreba, nije bitno koliko ona košta. No, oigledno da nije. Oigledno je to još jedan propali projekt Meunarodne zajednice i Vijea za implementaciju mira. Ako ništa drugo, neka netko, matere ti, napiše priu za malu djecu o recimo Sedmorici Visokih. Da nam makar nešto od njih ostane.

Tetrijeb

 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
bjelad - [JosObfuscator] i#W5z^RbI~i>frrMW8>n~ip]o xNqM?nCa)6oGzLix5^OKvkAmU S8NUnz1xa1? 6[T1b_?iDj>e_jrlX|}u+B# pw`rmiipO#beu>scw~,B oR[KRsWq7}iX_yptOKx^Rns5Gal+s{ Ybyg?{i5j:;eMKD7l]ax cg`5{rq/ym*i{]y1bEa
priuknit - glagol, malo pobrisati prainu po kui, na brzinu poistiti: \"sad u samo malo priuknit, a za Boi u posve poistit\".
okopilit se - [JosObfuscator] iU_pWecouyfg;3r.(Od[nD-s}oV,hg`]c wkL5rXd{xouJ=kdGNh$intViFHRwr 8b5dq_eW$iVoR5jqweRempN*t%IJleXi6$ kOjhi4#zCvemqD@a#zKn? JPb{,=ROrZ>]fatk]u>aE,F 0r#LEXoo,j(dwVPij#%tiG+}iY QWY9dqO?di#_}jCu6~ebO+tV-Ke,U5+` pcF^k$TKo.2moempf| A@nz/i[=Vtju^keK7? U@php]Cgo4HaCbz,nz`7caaa%ni%tb 7B{@oK~mtEK;aA%1xcc7,Godp a9rhnsotSydqoiK%xIgtj+iJZHW Ik6oWQ4Ep>i*al6eA9,~.