Jeste li znali...

..da Tolisa ima 7 doktora znanosti što je po broju doktora znanosti na 1000 stanovnika više nego i u Republici Hrvatskoj*!! više
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 8
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Zar to još nije izmišljeno?
Petak, 21 Rujan 2012
1226978915_61.jpgNovi znanstveni proračuni pokazali su da energija potrebna za pokretanje letjelica brzinom većom od brzine svjetlosti nije tako velika kako se donedavno mislilo. Ovo otkriće znači da tzv. warp pogon iz 'Zvjezdanih staza' možda neće ostati obična znanstvena fantastika te da bi ljudi jednoga dana mogli uspješno kolonizirati svemir.

Ključna ideja ovog koncepta je da bi se prostorno vremenski kontinuum mogao deformirati na takav način da svemirska letjelica zaobiđe ograničenja koja joj postavljaju zakoni fizike. Prvi ga je 1994. osmislio meksički fizičar Miguel Alcubierre, međutim, kasniji su proračuni pokazali da bi za pokretanje brodova trebale goleme količine energije, prevelike da bi warp pogon ikada postao realnost.

Prema Alcubierreovom modelu, letjelica na warp pogon bila bi okrugla poput lopte, a na nju bi bio ugrađen veliki prsten. Ovaj uređaj, koji bi se eventualno mogao izgraditi od egzotične tvari, iskrivio bi prostor-vrijeme oko letjelice i uzrokovao skraćivanje prostora ispred letjelice te njegovu ekspanziju u pozadini. Sama letjelica ostala bi u mjehuru ravnog prostorno-vremenskog kontinuuma koji ne bi bio iskrivljen. Na ovaj način mogla bi postići brzine 10-ak puta veće od brzine svjetlosti. Prema ranijim procjenama, za to bi trebala energija veća od energije-mase Jupitera.

No najnovija istraživanja, predstavljena na konferenciji 100 Year Starship Symposium, pokazala su da bi prsten u obliku uštipka s rupom toliko povećao učinkovitost pogona da bi letjelicu mogao pokretati motor mase slične Voyageru 1 - oko 700 kg. Harold 'Sonny' White iz NASA-inog Johnson Space Centera kaže da bi se intenzitet iskrivljenja prostora s vremenom mogao mijenjati, a potrebna energija još više smanjiti. 'Naše otkriće promijenilo je koncept od nepraktičnog u moguć, pa je vrijedno provesti daljnja istraživanja', rekao je White.

NASA-in tim već je počeo provoditi eksperimente u laboratoriju s malenom verzijom warp pogona - laserskim interferometrom koji potiče minijaturna iskrivljenja prostora-vremena. 'Želimo vidjeti možemo li u vrlo malim dimenzijama u laboratorijskom eksperimentu iskriviti prostor vrijeme u omjeru jedan na 10 milijuna', rekao je White. Ovaj pothvat nazvao je 'Skromni eksperiment' jer će za pravi warp pogon trebati mnogo više, međutim, uvjeren je da je to dobar prvi korak. 'Ako želimo ikada postati civilizacijom svemirskih putnika, morat ćemo postati smioni i početi razmišljati izvan okvira', naglasio je White.
 
 Preuzeto sa: www.dobrevijesti.info
Daniel Dominković 
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
blesonja - imenica, blesava osoba, budalasta osoba.
cima - [JosObfuscator] t@i2m/Ne[3/nfki#.Pc_dXfa+1@,|JpDx w4v%p#ePt=Al9;eKl0jmPxkAA(cIa2AO>,=R8] 1j+|aJlC@FSi*A wYv7iht,Z5sIkblNQ}|{jxukjupč_i?Lv8oS_9Y? YQgwqp(ueiXtuxWeJTjlIdB%aj.BvkQZL4a3* gm~KoM)b]dq 7b@du9n+KZqmd)owpce,=Mv;sHle>}if /SiFlY=[qi6xF (\AedfK"]VdK`_CNuTcPwbnUDlwBe(6Cmga.G9d]o{ionq#_8jgUIeU>|\qE"NF2R.
trobojnica - [JosObfuscator] mdR9i._j-ok]-: Tmn,o+kV2f0kem VInaa(A>rD%_LoW24#d+vMnFe[aPdZ W*|n9amL>^nup%jP*u@Me0;e,olho `k$2oB>w%jIFi8ez_ |Ws4{1MeXX UDvscPOeFJ,ža[$Xej ]og[k~6V+^o)* p5*Up4s8*Go3Vy>kj~havqs-aS@.Wj(+ g2@Nd4aE1I#VzlQyi]DW+v*)`G ZmtzNV.-E1 LdZeEo4b(i*Y1kSoC1U9 FU[Zjv,N/ee94) qINz/Rba[t>c.g$o?5~ š`ts5Yo. ,,;smWtedVS +oO,Z6b{Si,fJč-nLoJDNB7 FsZtw9aMqb?smt8o7t:jMQTis ^jF{[oH3Qm8dNhe +X3ItA)brB;i6[4jqu)Rs Bb8$o2UB|+jogRa0:R9M y$=hc-jBrEvHen.Rjn^e$r9>5,G c)u(bci)jv]+eW`blq]euX@Q( m>tMie1KhG .pZDz.ls#i.OaRIP0)v6eL0y^(.