Jeste li znali...

...da je 22.7.2007. godine u Tolisi izmjerana temperatura zraka 42,6 stupnjeva.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste ifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Igra Prstena
etvrtak, 22 Prosinac 2011
prsten.jpg Kako je prema nepisanom pravilu, dan uoi Badnjaka (23.12.) dan kada slubeno zapoinje sezona igranja Prstena, red je da vam dan uoi otvorenja sezone prenesemo nekoliko informacija o toj igri. Prsten je stara igra iz Bosanske Posavine. Glavni rekvizit u igri prstena je okrugli, etverokutni, šesterokutni ili okrugli mjedeni, bakreni ili od drugog metala napravljen prsten ili navoj, a moe se koristiti  i drugi slian predmet. Prsten se igra sa 10 kapica koje su zapravo šeširi, kojima je odsjeen obod. Stoga se negdje ova igra i zove kapice. 

Moe se igrati jedan protiv jednoga, dva protiv dva, tri protiv dva i slino. Igra se naješe zimi, po kuama i itaonicama, uz meze ili u prijašnje vrijeme varke i  kiseli kupus.Igra se od veeri do ranog jutra. U novije vrijeme organiziraju se i turniri u igri prstena, a budui da se ova igra na ovaj nain igra samo u Posavini, turniri u prstenu se esto nazivaju i svjetskim prvenstvima u prstenu.

Nain igranja je slijedei:

Jedan igra sakrije prsten pod jednu od kapica, a zadatak njegovih protivnika je da pronau prsten u što manje pokušaja. Oni najprije trae „išile", to jest odreuju svako svoje kapice ili kapicu, pod kojom smatraju ("sumiraju" - sumnjaju) da je prsten. Tako se i kapica pod kojom se smatra da je prsten zove „išil". Bilo dogovorno sa ostalim suigraima, bilo samoinicijativno, jedan od igraa doslovce udara kapu pod kojom misli da je prsten. Tako da prsten, ako je pod kapom, zna vrknuti visoko u zrak.

Iskusniji igrai ak znaju pogoditi ispod kojeg dijele kape se nalazi prsten, pa ga ne udara rukom, nego ga nabode prstom ili uhvati sa tri prsta. U svakom sluaju, ukoliko prsten bude pronaen u prvoj kapici, krijaa  (ekipa koja krije prsten) ne dobiva ni jedan bod (bodovi u prstenu zovu se konji). Ukoliko prsten bude pronaen u drugoj kapici, dobiva jedan bod. Ukoliko prsten ne bude pronaen u prve dvije kapice, obino nakon toga slijedi „bešanje", to jest eliminiranje kapica pod kojim prsten ne bi trebao biti.

Inae, prilikom bešanja, uzvikuje se rije „beš", a ukoliko se trai prsten mora se to naglasiti, pa se obino uzvikuje: moja, meni, naša ili nama. U igri prstena šest kapica pripada ekipi koja krije, a etiri kapice pripadaju protivnikoj ekipi, što znai da se šest kapica moe bešati a u etiri traiti prsten. Ukoliko prsten bude pod prvom kapicom koja se beša, krijaeva ekipa dobiva 12 konja, ukoliko bude pod drugom 10 konja, pod treom 8, pod etvrtom 7, pod petom 6 i pod šestom, 5 konja. Pronau li ga pod kapama koje su ostale kao išil, protivnika ekipa dobiva dva konja, a sakrivanje preuzima protivnika ekipa.

Uobiajen nain igre je da ostanu etiri kape, dva beša i dva išila, te da onda igra ponovno udara kape pod kojima smatra da je prsten. Kapice koje igrai udaraju za sebe zovu se „ulke". U pravilu se beša od 12 konja pa nanie, ali ukoliko igra nije baš siguran, bešati se moe i od 5 konja naviše, ali se to prethodno mora naglastiti. Dok igra krije, njegovi protivnici  promatraju njegove pokrete, reakcije i gegove, traei nešto što on napravi u trenutku kad ostavlja prsten, kao što su nehotini tikovi na licu, mrdanje usnama, širenje nosnica, mrdanje obrvama, znojenje ela, mrdanje ila na ruci, ubrzan rad srca vidljiv na vratnoj ili,  neobini pokreti tijela i sl. (svi ti pokreti po kojima je odreeni igra prepoznatljiv, zovu se murifeti).

Postoje, doduše i igrai koji uope ne prate sakrivanje prstena, nego prsten trae otprilike, uzdajui se u sreu. Takvi igrai zovu se abatunaši. Inae, prsten se krije na nain da se dvije ili više kapica stavi na gornji dio dlana i ruke, a prsten dri izmeu kaiprsta i srednjeg prsta na istoj ruci. Drugom rukom pridrava se gornja kapa, dok se donja ostavlja. Partija (reda) prstena igra se do 201 konja, ali uvjet je da prsten ostane kod ekipe koja je krila prsten. Ako protivnika ekipa ne skupi više od 100 konja, kae se da su ostali u cigana. Kada jedni ili oboji dou blizu 200 konja, kae se da su na otu. Prsten se igra na podu, na prostrtoj deki. U igri prstena nastali su i mnogi izrazi:

-„e dvojica tod gu'ica"- izraz koji se koristi kada dvojica igraa iz iste ekipe imaju išil u istoj kapi, pa se hoe rei da tamo gdje dvojica misle da je prsten, sigurno nema ništa.

-„evo ti na buduk"- nain poniavanja protivnikog igraa, na taj nain da mu se naprimjer kapa koju je on zaišilio baci, pokazujui tako da se ne razumije u igru, uzvikujui pritome da mu se ta kapa daje na buduk, u prevodu da mu se daje na poklon.

Daniel Dominkovi

 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
luer - imenica, starinska ostava za hranu, pajz.
boca - imenica, vrsta svake trave koja na sebi ima sitne bodlje.
odat - [JosObfuscator] *Ts0-n,ez}pY-4Cr0a1xvaiblTJ2nN^fjyow =shhExF4o{+dytc?}apt9%wig OFiOqlWv{_Dim;_M oE)Tv._goIVbzFNiEXBMtbi@^q^x,[g D*kiqs(rYhWkCi4v=w`Xupd%|6la7]#lTtr25`i