Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolia osnovana prva zemljoradnika zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Trla baba lan arrow Oj Hrvatska na svemu ti fala!
Oj Hrvatska na svemu ti fala!
Petak, 11 Oujak 2011
Slovenska zastavaMalo tko od Hrvata iz Bosanske posavine, ovih zadnjih mjeseci da nije osjetio na svojoj koi provoenje nove politike Vlade Republike Hrvatske. Bilo da se radi o brisanju prebivališta (protjerivanju), bilo da se radi o zabrani povrata poreza, Bilo da se radi o maltretiranju na granici, bilo da se radi o provoenju svojeg Kosova. Nesumnjivo je da u Hrvatskoj pušu neki novi vjetrovi, zapadni i juni. No, postoje i vjetrovi koji smrde, bez obzira iz kojeg smjera dolazili. 
 
Isto kao i golubovi. Jedni lete, a drugi se puštaju. Tako represivni organi i organke RH, u elji da zaštite Ustav, pravni poredak i slino, upravo ine suprotno. Krše sve što se skršiti da. I Ustav i meunarodne ugovore, a onda normalno i zakone.
 
ime se opravdava drugaije provoenje istog zakona u razliitim vremenskim razdobljima ili razliita primjena istog zakona u razliitim sredinama (Posavina, Hercegovina)? Opravdati se ne moe niim, a da to bude na zakonu utemeljeno. Ali moe konstatacijom da je netko Bog i batina i da moe raditi što hoe, jer nema puno onih koji e se pobuniti. Zakon o prebivalištu i boravištu graana RH, donesen je davne 1991. godine. Imao je nekoliko sitnih izmjena, a zadnja je bila 2000. godine. Za to vrijeme, u tih 20 godina, svaka policijska stanica je provodila svoju politiku i radila je kako je htjela. U Osijeku se prebivalište moglo prijaviti, bez prethodne odjave. U upanji su traili prethodnu odjavu. (U upanji sad negiraju da su radili tako.) No, dok su radili tako, radili su ispravno. Jer, osoba moe imati samo jedno prebivalište. A ako pitate moe li se imati ni jedno prebivalište. Odgovor glasi ne. Sad prema istom Zakonu, a prema novoj politici, osobu se moe odjaviti sa prebivališta, ako zavidni komšija prijavi nekoga da ne ivi tu. I onda ovjek ostane bez prebivališta. Prema tom Zakonu, prebivalište je mjesto u kojem ovjek trajno ivi. Dakle, gdje se nastanio, s namjerom da tu bude. No, to ne znai da ovjek nema pravo imati stan u Dubrovniku i privremeno ivjeti tamo. Tko koga ima pravo provjeravati gdje ivi, kamo putuje, zašto putuje, zašto radi što hoe, dok ne krši Zakon? Nitko. No ima naša Majka Hrvatska i druge metode. Ako ne moe zabraniti da se svatko prijavi gdje hoe, uticat e, vrlo licemjerno, na graane koji ve imaju prebivalište, da ne prijavljuju nikog iz Bosne kod sebe, jer, provjeravat e se. I što se dalje dogaa? ovjek koji zaista ima posao u upanji, koji bi zaista iznajmio stan u upanji i koji bi tamo ivio, ne moe nai stan, jer e se provjeravati, a stanodavac ne vjeruje da e ovaj tamo ivjeti. S druge strane, Srbi koji su "izbegli" u Srbiju i imaju prebivalište tamo, ostaju prijavljeni u mjestu gdje su ivjeli  i prije. Nikog se ne odjavljuje sa prebivališta.
 
Znai prebivalište ne moe! A ne moe ni povrat PDV-a! Zato što smo dravljani RH. A imamo prebivalište u BiH i dravljanstvo BiH i izvozimo robu iz RH. Platimo porez u RH, pa onda platimo i porez i carinu u BiH. Ne mora ovjek biti veliki strunjak da shvati da tu isto nešto smrdi. Dvostruko oporezivanje ne postoji nigdje.  A po Zakonu o PDV-u, za robu koja se izvozi iz RH, povrat poreza se mora odobriti. I ništa se u zakonu nije izmijenilo, a procedura jeste. Tko je onda ovdje lud? Mi smo ludi. Ludi smo jer puštamo da nas prave budalama. Na nama treniraju strogou. Postavlja se dalje pitanje, kakve mi koristi imamo od toga što smo dravljani RH? Kakve pogodnosti imamo? U kojem smo to pogledu zaštieni i pred kojim smo to tijelom dravne uprave, prvenstveno hrvatski dravljani? U odnosu na koga smo to jednaki? Prema ovom gore iznesenom, nemamo nikakve koristi od Hrvatske, ali imamo štete. Ali zato oni imaju itekakve koristi od nas. Za izbore nas maksimalno koriste, koriste se time što kupujemo kod njih, što studiramo kod njih i što smo kao djeca koja misle da je mama, mama i da svu djecu jednako voli. Ali mama je u ovom sluaju nekome mama, a nekome maeha.
 
I to nije sve, u ovaj problem se moemo još dublje upustiti, pa emo vidjeti i slijedee. Zahvaljui tome što ivimo u pograninom podruju, veliki broj Slavonaca kupuje kod nas. No kako oni imaju povrat poreza i nešto dobiju na mijenjanju kuna u marke, naši lokalni trgovci podiu cijene robe. Onda nama bude još skuplje. Zato kilu celera plaamo sedam maraka i devedeset feninga. Zbog toga i još nekih razloga bivamo kanjeni što ivimo u pograninom podruju. Negdje je to prednost i povlastica, a kod nas eto kazna i sankcija.
 
Tetrijeb

PODIJELITE LANAK 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
laavica - [JosObfuscator] yAiw^)Km{Le/C37(n}i~ceaacI,|$>n [dki3o5M 9gowdBA?Gj=eivKBnEo(jCg8W%S 8p5M(rx@e$74#EdCm8aeNq:>MtHxs6aYY),7]=^a .bIb+nUXFwoM}ngyaj;v%j.,8isbVwc4a?.
zavrit - glagol, zavrnuti, uvrnuti.
cvergli - [JosObfuscator] mvj%$r;DdI)s?1:.teai QBm6mm%h2#afsFlvE]^ekk#n1meakPB *NrOi4|v2b$ue$H $0/diE-{Cz~Bi -YpQCwM/oU;$|Zr)_oo}G.d0YQi/L4CcHe;32_3 ;=)s:o-@#m~u,`oieChvga0r,N*^Jo 2},KIaZfbmz;sAe^nkrXiwD(N13>gfk%yZd1is6> 2[,{+p^Pta^FtLtHpua(lE3}Bj$54)Far8As16>tMv3oKiHE} QJJ>sHo$JmCEN?.