Jeste li znali...

... da je prva pučka osnovna škola u BiH osnovana upravo u Tolisi? Saznajte više!
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Beba, the Igrač

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Kuda idu divlje svinje arrow Svijetla zvijezda na tamnom nebu!
Svijetla zvijezda na tamnom nebu!
Srijeda, 29 Prosinac 2010
Svijetla zvijezdaČitajući dnevni tisak naišao sam na zanimljiv članak. U današnje vrijeme divljeg kapitalizma pojavila se jedna priča, jedan čovjek koji bi trebao biti uzor kapitalistima. Ovaj čovjek vrijedan je štovanja (op.u.): Slobodan Janjušević, vlasnik poduzeća „Kirka Suri", zaposlenima je podijelio na desetine kuća, stanova, automobila, beskamatnih kredita... Kaže da bi se prije ubio nego što bi spiskao milijune eura na jahtu, a da prethodno nije riješio probleme svojih ljudi!
Ono što Slobodana Janjuševića, direktora i vlasnika poduzeća „Kirka Suri" iz beogradskog naselja Krnjača, razlikuje od većine, posebno od uspješnih gospodarstvenika i vlasnika firmi, jeste to što on ne može biti zadovoljan ako to zadovoljstvo ne dijele i njegovi radnici. U to ime Janjušević je zaposlenima u svom poduzeću dao 15 beskamatnih kredita na 100 godina; financirao je kupovinu placa i izgradnju 35 kuća, kupio je radnicima više od deset stanova.

Svijetla zvijezda- Moja firma je moja obitelj. Moji radnici su moja djeca. Zar bih mogao zbrinjavati neke daleke, još nerođene potomke, da gomilam bogatstvo i nemilice ga razbacujem, a da istovremeno gledam kako njihova djeca gladuju? Prije bih se ubio kada bih, recimo, spiskao milijune eura na neku luksuznu jahtu, a da prethodno nisam riješio njihove egzistencijalne probleme - kaže Janjušević.
Janjušević ima ono što većina projsečnih ljudi može samo sanjati: svoju tvornicu, kvalitetnu proizvodnju, osvojeno tržište, 120 radnika i najmanje 150 kooperanata. Proizvodi kotlovska postrojenja, a njegovi proizvodi pronašli su put i do najzahtjevnijih svjetskih tržišta. Ima obitelj, lijepu kuću, dvije odrasle kćerke i unuke. Riječju, bogat i sadržajan život.
Uspio je napraviti firmu u kojoj bi danas svaki metalurgijski radnik ili inženjer poželeo raditi. Ne samo zbog redovnih plaća, mogućnosti da riješe egzistencijalne probleme i drugih pogodnosti, već i zbog međuljudskih odnosa. Među radnicima nismo naišli ni na jedno tmurno lice. Što se kaže, rade s voljom i kao za sebe!

- I radimo za sebe! - uvjerava nas Dubravko Pašić, elektrozavarivač, koji je u „Kirka Suriju" od osnivanja. - Među prvima sam dobio besplatni plac u Borči za izgradnju kuće i svu pomoć pri njenoj izgradnji. A najljepši je osjećaj kada znate da niste sami, da iza sebe imate veliku obitelj koja vas nikada neće ostaviti na cjedilu. A kada su drugi prema vama takvi, ne čudi zadovoljstvo koje i sami imate kada ste u prilici pomoći nekom drugom.

Njegove kolege, zavarivač Darko Sredojević i bravar Jovo Đurović, tvrde da Janjušević nije samo direktor i vlasnik, već prije svega otac koji sudjeluje u svim njihovim problemima. (ne mogu više, dosad sam prevodio sa srpskog, nastavak pročitajte u originalu ;) )

- Mislim da nema kuće u kojoj Janjušević nije bio i da nema porodice sa čijim problemima nije upoznat - tvrdi Sredojević. - S druge strane, nije ni čudno što ovo preduzeće svako doživljava kao svoju kuću, što dodatni nadzor nije potreban. Jednostavno, svi smo upoznati sa tehnološkim procesom rada i budite sigurni da nikada nećemo dozvoliti da bilo ko od nas ošljari u poslu. Naš posao se ne završava dobijanjem plate ili završetkom radne smene, već onda kada od kupca dobijemo pohvalu za naš rad. Tek tada znamo da smo bili dobri i da će nam dobar glas obezbediti i nove poslove.


Janjušević se trudi da radnicima uvek izađe u susret, da im pomogne i sasluša, a to mu se višestruko i vraća: njegova firma je jedna od retkih koja ekonomsku krizu skoro da nije ni osetila! Svako ko deli njegove ideje, ko želi da radi, može da računa na to da će ovde rešiti životne probleme. Međutim, deljenje istih ideja i samo „klimanje glavom" ovde ne prolazi.

- Preduzeće „Kirka Suri" nije nastalo privatizacijom, jeftinom kupovinom neke posrnule fabrike - objašnjava Janjušević. - Nastalo je kao rezultat mukotrpnog rada, ali i jasne vizije koja i danas predstavlja osnovu poslovne filozofije „Suri metode", koja se može definisati sa tri jednostavna pravila: saslušaj svakog, dobro pripremi posao i triput meri pre nego što počneš da sečeš!

Svačije mišljenje, počev od čistačice do upravnika proizvodnje, ne samo da je dopušteno, već je i krajnje poželjno. A rezultat svega je i to, recimo, što su stručnjaci ovog preduzeća za svega 8.000 evra napravili mašinu za savijanje cevi koja se u Nemačkoj može nabaviti za 250.000 evra. Treba li tome dodati da se ta mašina u praksi pokazala mnogo efikasnija i bolja od strane? Slično je i sa gotovim proizvodima koje stranci ponekad u početku gledaju podozrivo, a na kraju hvale.

Janjušević je praktično znanje sticao u „Minel - Kotlogradnji" gde je u dva navrata proglašen i za najboljeg patent-inženjera u staroj Jugoslaviji. Kada su ga radnici, 1986. godine, bez ijednog glasa protiv izabrali za generalnog direktora, dugo se opirao. Nije ga brinulo što je firma grcala u gubicima, već prvenstveno to da li će prihvatiti njegove ideje. Srećom, podržali su ga i tri godine kasnije ovo preduzeće postalo je jedno od najuspešnijih u svojoj oblasti. Dovoljan razlog da se u celu priču umešaju i političari.

- Optužili su me da se ponašam kao veliki gazda, ma šta to u praksi značilo. Nisam želeo da se raspravljam i objašnjavam, napustio sam firmu i zaposlio se na Mašinskom fakultetu kao običan bravar! - kaže naš sagovornik.
Novo radno mesto nije doživeo kao degradaciju. Naprotiv. Za godinu dana rada napravio je toliko patenata da su mu oni ubrzo omogućili da osnuje i sopstvenu firmu.

- Većina mojih pronalazaka brzo je našla primenu u konkretnoj proizvodnji, a ostvarena zarada na njima, tadašnjih 80.000 maraka, bila je dovoljna da u Krnjači započnem realizaciju svog sna. Već tada, početkom devedesetih, za poslovni uspeh je trebalo čudo, pa se u tome krije tajna imena moje firme. Kirka je grčka boginja čarolije, a meni je zaista bila potrebna neka čarolija da bih uspeo. Vreme je pokazalo da sam uspeo.
U fabričkom krugu, pa i u samom pogonu, nema previše glamura. Nema fontana i mermera, u pojedinim prostorijama nema čak ni maltera na zidovima...
Svijetla zvijezda- Pustite šminku - odmahuje rukom bravar Zoran Oklevski. - Važno je da imamo sa čim da radimo i da imamo za koga. Toplo nam je unutra, a biće vremena i za udešavanja. Mnogo mi je važnije to što su nedavno svi „skočili" kada mi se sin razboleo, što je gazda odmah obezbedio sve što je bilo potrebno za njegovo lečenje.
Slaviša Miljković, upravnik proizvodnje, tvrdi da je produktivnost zaposlenih na izuzetno visokom nivou i da je srećan što nikog ne mora da tera da radi.

- Istina je da smo jedna velika porodica, ali u toj porodici nema popusta - kaže Miljković. - Svačija se mora saslušati, nijedan predlog se olako ne odbacuje, ali kada jednom nešto prelomimo, kada se o nečemu dogovorimo, više nema improvizacije i odstupanja. Svako gleda da na najbolji mogući način uradi svoj deo posla.
Gazda ne deli samo kuće i stanove, već i automobile. Čak četvrtina zaposlenih, njih tridesetak, vozi službena vozila.
- Da se razumemo: niti su meni svrake popile mozak, niti imam para za razbacivanje - objašnjava Janjušević. - Jednostavno, važna mi je produktivnost, iskrenost i poverenje, jer bez toga nema rezultata. Zadovoljan čovek bolje radi, ulaže više napora, nije odsutan i trudi se da da sve od sebe. Ako će na posao doći brže i ako će za rad biti spremniji, logično je što ću mu za to obezbediti automobil. S druge strane, koliko god da su pare važne, meni nikada nisu bile na prvom mestu. Teško onom kome su pare jedina svrha života.
 
 
Prognoza - Kriza nas tek očekuje, ali možemo je pobijediti

Slobodan Janjušević ima dovoljno iskustva da tvrdi da nas pravi udari krize tek očekuju, ali i dovoljno vjere da je možemo prebroditi.
- Istina je da je Srbija na koljenima i da su prave poteškoće tek pred nama. Ipak, ne treba se predavati i klonuti duhom. Srbija ima rješenje u razvoju malih i srednjih poduzeća kojima treba osigurati maksimalnu, ali zdravu bankarsku podršku. Država mora stvoriti uvjete da banke više ne skidaju kožu s leđa, da nam se omoguće povoljni krediti bez lihvarskih kamata i preteških uvjeta. Ako gospodarstvenicima udahnemo svjež zrak, uvjeren sam, Srbija će brzo procvjetati. Izuzetno cijenim i poštujem ono što rade Boris Tadić i Dragan Đilas, vjerujem da su na dobrom putu, ali najprije se moraju suočiti sa nagomilanom administracijom i svim oblicima korupcije. Ako na tome ustraju, uvjeren sam, za Srbiju nema zime.

 
Mecena - Umetnicima dao više od 300.000 evra

Porodični dom Janjuševića je tik uz fabričko dvorište. Zidove prostranog salona krase slike naših umetnika, knjige i prava etnografska zbirka. Sve podseća na težak period naše istorije, ali i na nekadašnje selo, naše pretke, njihov život i rad.
- Izuzetno poštujem naše selo i naše seljake - objašnjava naš domaćin. - Svako seosko domaćinstvo je imalo nekoliko fabrika u svom sastavu, sami su proizvodili prehrambene, tekstilne, metalne i ko zna kakve još proizvode. Trebalo je preživeti viševekovno ropstvo pod Turcima, ostati normalan, održati i produžiti lozu. Ne verujem da bi uspeli u tome da u svom domu nisu gajili kulturu i umetnost, tako što su uz gusle, narodna predanja i zapise sačuvali svoj identitet i svoje korene.
Upravo u ovom stavu se ogleda i Janjuševićeva naklonost prema umetnicima, slikarima, književnicima i drugim kulturnim stvaraocima. Ne zna tačno, ali je uveren da je na razna sponzorstva, donacije i druge vrste pomoći do sada dao više od 300.000 evra.
 
izvor:
Press Online (Vlada Arsić)
članak odabrao:
(i sa srpskog djelomično preveo pa se umorio;)
Damir Đelo HadžiOršolić
 

PODIJELITE ČLANAK 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
džigera - [JosObfuscator] oW(iA,FwYmge[nUCijGRcIEZ}a#,eeb> *XD;|a[ykXu6MUg9z%jbm$YqSe)zxfzn[uh{0tza`7Jt6w5rGi]SHlvt+nR PVo/QdUWy^I *dIžJ5h2qi(zgBO@Wes:lurKFiBivivcPAaiJ,}K Gth,j5Fefm]atT>5r#:^Ma#Ht[;sG`9 VBb~(,;ViLl7{)4te^m0 XQdvJžwi/l-gDMeOcC}0rgdleJ-JzWS, ;QiIs?-v~xMszir7wndJj~?YksMpkHeGasqk$H IYH`p_EaJyl|Au}ćb4HaTa[-,AO.
šogolj - [JosObfuscator] -J$Q;i4m3~e1lxYnYKiVR$~ecP%aq;,H Po,9ZsOM+=ot0{aot?cpN/a6[Vk5i}U ?p:w1usjN LE%Ešig#yxo%48^ngxyOoEUl]>Kt*jY=aVO%/čviNE,Wv `ko.rSo4j[ia1#2 P{#?on7Zsa16t0=aZtfnxUg;ei $t~Yp4/^ru*i7l$ibT]1zk}Xo}_wmL:,Y tcO@i%gjqGe_Myđr..mXeZgqjnNj7kaP[r ^afjre$S4xaqjcS#BčHti(Zc{eN.
čučavac - [JosObfuscator] .i.:yrLoTnqri1r*čeN?%n[N9]>o|U9*,yKo ;?jp|)o~dl/j>w37s_$P[khpiMZ-T Q1-qEWAm$irC75,K Qnm3Ku%a@žBBQd,nziTpSz#k# ljB>#kToNjc5fIEiO5$l 0MnYZez t})npMwRuo>sbF,cj]+Fe~dRu_@k+jiSp}e:QbV XN2v/Wwp,[C(-lDEOyšfmkd50b7oP*/dlGi::1j*lO7k:y7u8=,(q+ va0@uu G?dwMkN(Xo?E/tHm:?WBqeKlg HsPeOT 8ZLn`vuh[žTubdla,y foAboLaC,5`vRl{@)ijuarF;=B yDčquuN;č4tgcpe4*ćc/0h:i(151.