Jeste li znali...

.. da je  crkva u Tolisi najvea u BiH sa dimenzijama: duina 58m, širina 20m i visina 56m sa zvonicima.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste ifru?

Tko je Online

Gostiju online: 1
Naziv slike:Toliki arhiakon dr. Mato Zovki

Naziv slike:Stara jela 016

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:The Dancer King

Naziv slike:

Naslovnica
Kvocanje
etvrtak, 23 Prosinac 2010

p1030909.jpgBadnjak, Badnji dan, Adam i Eva, Kvoke, Kvocanje. Sve su to nazivi za ovaj dan u našem kraju. Jedan je to od najvanijih dana u godini za djecu u našoj upi. Naime, badnjak je najpoznatiji po tome što je taj dan "kvocanje". Kvocanje je obiaj u kojem djeca rano ujutro na Badnjak, prije svitanja, obilaze kue susjeda i rodbine, nerijetko budei ih kukurikanjem (kukurikuuuu!).

Djeca ulaze u kuu i izgovaraju rijei pozdrava: "Faljen Isus, estitam vam Badnji dan", a domaini izgovaraju: "a ti bio iv i zdrav". Nakon toga djeca (koja se nazivaju kvoke) kleknu na pod i udarajui hrptom kaiprsta po podu izgovaraju pjesmicu "Ko, ko kokoda, 'ko šta ima neka da, a 'ko nema neka sprema, kukurikuuu!". Ponegdje je ova pjesmica imala i nastavak, a to se razlikuje od sela do sela i isto tako od kraja do kraja. Pa se negdje pjevalo iza gornje pjesmice i: " baba u šljiviku, a djed na tovanu uvatio vranu", ili " ja sam došo na dva toka da vam budem prva kvoka ili "djed u šljiviku, baba na tarabi, oe djeda da zgrabi" i tome slino. Na nekim mjestima djeci se na pod, prilikom kvocanja, bacao kukuruz, pa bi ga djeca razgrtala. Nakon toga djeca su dobivala poklone u obliku slatkiša, a ako bude sree i odreene novane svotice, te petardi. Naravno, u ranija vremena, ti slatkiši su bili peene dublegdinje (vidi rjenik), orasi, grudice šeera, suhe šljive, suhe kriške i druge domae preraevine. Izuzetno je bilo vano biti takozvana prva kvoka. To je, logino, kvoka koja na odreeno mjesto doe prva. Njoj bi obino pripadao kakav bolji poklon nego ostalim kvokama, pa su se djeca trudila da stignu što ranije. O ostalim obiajima na Badnjak u slijedeim lancima.

Daniel Dominkovi

PODIJELITE LANAK


 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
kleberenje - imenica, pogrdni naziv za glasno smijanje.
upidamit se - [JosObfuscator] Ng}%lm/Qq9az*gJ6/ofJMX#lc,b)w ;>F-sa-2pdGcrX:ceWZusm~htiAtGhiSt3:H 5s4Kz9#eB11 OVzcuC6CaaG8zS QjX/sn1,*p1QNaa5v#s0a;n{?-?3jBV4X4eG7-,rzN )r()1o/02U*bV0a^v|:{ziSUny3tc/ti.O7t} UDs8[dt>v3e#41 }@C;#p^.%-rAcne?kPcId[Bhr(Qxoa0rdXd7pxn5)Y.jOeE=e c^pZ{Irt1i#}S)fjgmeoK x9Ls01p%[XaYv*@(ta2I_Q%nwj6dJa?-;2k.
dublegdinja - [JosObfuscator] rZ+q[v`29r4/QRsCtKOM@8a2MHT t27szLl0aU}##tW+HvkReA-4,Bbhu>30Vnmhd;.~/{eXXvcUpez 8+uk3Ao?Vn*jJ/L%+asU kM+asW69Ke- d$CtWp9e2M(p[cVe_S>o,%*=p ModsWQRo}Wb3i47p=1t7ggo565 )uw8S@ FOdJKdHraGni0ebPs6 >G@PZkdar$dMaD 2esX`xe|@A A0;ajpsG%on[;Fs-5ct8*G+~i