Jeste li znali...

... da je najduža ulica u Tolisi, ulica Vladimira Nazora,  dugačka 4 kilometra?
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 1
Naziv slike:

Naziv slike:hitac za treće mjesto

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Kvocanje
Četvrtak, 23 Prosinac 2010

p1030909.jpgBadnjak, Badnji dan, Adam i Eva, Kvočke, Kvocanje. Sve su to nazivi za ovaj dan u našem kraju. Jedan je to od najvažnijih dana u godini za djecu u našoj župi. Naime, badnjak je najpoznatiji po tome što je taj dan "kvocanje". Kvocanje je običaj u kojem djeca rano ujutro na Badnjak, prije svitanja, obilaze kuće susjeda i rodbine, nerijetko budeći ih kukurikanjem (kukurikuuuu!).

Djeca ulaze u kuću i izgovaraju riječi pozdrava: "Faljen Isus, čestitam vam Badnji dan", a domaćini izgovaraju: "a ti bio živ i zdrav". Nakon toga djeca (koja se nazivaju kvočke) kleknu na pod i udarajući hrptom kažiprsta po podu izgovaraju pjesmicu "Ko, ko kokoda, 'ko šta ima neka da, a 'ko nema neka sprema, kukurikuuu!". Ponegdje je ova pjesmica imala i nastavak, a to se razlikuje od sela do sela i isto tako od kraja do kraja. Pa se negdje pjevalo iza gornje pjesmice i: " baba u šljiviku, a djed na tovanu uvatio vranu", ili " ja sam došo na dva točka da vam budem prva kvočka ili "djed u šljiviku, baba na tarabi, oće djeda da zgrabi" i tome slično. Na nekim mjestima djeci se na pod, prilikom kvocanja, bacao kukuruz, pa bi ga djeca razgrtala. Nakon toga djeca su dobivala poklone u obliku slatkiša, a ako bude sreće i određene novčane svotice, te petardi. Naravno, u ranija vremena, ti slatkiši su bili pečene dublegdinje (vidi rječnik), orasi, grudice šećera, suhe šljive, suhe kriške i druge domaće prerađevine. Izuzetno je bilo važno biti takozvana prva kvočka. To je, logično, kvočka koja na određeno mjesto dođe prva. Njoj bi obično pripadao kakav bolji poklon nego ostalim kvočkama, pa su se djeca trudila da stignu što ranije. O ostalim običajima na Badnjak u slijedećim člancima.

Daniel Dominković

PODIJELITE ČLANAK


 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
prolopovit se - glagol, o djeci, postati takvo da radi što hoće, biti nemiran, ne slušati naredbe, raditi po svojoj volji, biti gori nego prije.
politra - [JosObfuscator] EevPiW;mkxfelngV.i_=1jc8{Ag4atZWA,cwI FPnq-vm.f n3ycyp3=};@o7}Am{lbzo`f-_vPkrXvaX)Q.
ferdemez - imenica, vrsta malenog nožića na preklapanje. Riječ je najvjerojatnije nastala od njemačkog naziva za nož na preklapanje (feder messer).