Jeste li znali...

..da je 1973. toliška škola imala 1721 učenika i bila najveća u općini Orašje i među većima u BiH, a 2007. samo 535 učenika!!! više
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 16
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Streljičava rajlika
Ponedjeljak, 13 Prosinac 2010

3774805259_48cd259718.jpgKad čovjek hoće kritizirati, onda on uvijek nađe načina da to i čini. To se nejzornije može prikazati na primjeru prometne policije. Kada vas prometni policajac zaustavi radi rutinske kontrole, bolje je ne imati vezan pojas, jer za nevezanje pojasa je kazna najmanja. Jer, ako si vezao pojas, naći će ti nešto što ne valja i naplatiti veću kaznu. Ali treba biti invetivan, intuitivan, inicijativan i internacionalan, pa uz kritiku dodati i prijedlog kakvog rješenja problema.

Pa tako ćemo onda i mi na našem Portalu. Znači prije jedno dva tri mjeseca, kritizirali smo to što se sjednice Općinskog vijeća ne održavaju, pa smo ponudili rješenje problema da se sjednica održava preko facebooka, slično poput telefonske sjednice vlade. Sjednice vlade preko telefona održavaju vlade koje nisu kul i šik, a budući da je naše vijeće veoma moderno i da tako kažem ekstravagantno, oni su sposobni sjednicu općinskog vijeća održati preko facebooka. I onda nema glasovanja o nekom prijedlogu. Nego se samo prebroje oni koji su lajkali čiji prijedlog i on prođe ako je više vijećnika lajkalo od onih koji nisu. A uštedi se, te na grijanju, te na vodi, kavi i kolačima. Čuo sam da je jedan klub vijećnika pošarao čitav zid jednog uvaženog vijećnika, pa ga sad farba grupa na facebooku koja se zove ofarbajmo kineski zid, a kojoj pripada i taj vijećnik.

Pitam se je li se u općini itko nasikirao zbog toga što je ovih dana umalo pao snijeg. Mogao je pasti ko u priči, a sve mi se čini da i hoće. Čuli smo za poslovicu u kojoj se kaže „brine me to ko lanjski snijeg", ali, da nekog ne brine sadašnji snijeg...  e to ima samo kod nas. Nemamo dakle još nikoga tko bi taj snijeg čistio. Sjetite se prošle zime kako nam je bilo. E ove bi moglo biti još bolje, zapravo još gore. Prijedlog rješenja problema je slijedeći: angažirati tim znanstvenika koji će izumiti protusniježnu raketu. Kad je izume postaviti punktove oko naše općine i čim naiđe snježni oblak, pucati na njega. Tako će se snijeg pretvoriti u kišu ili maglu koja čupa panjeve ili nam se svakako prodaje, a naše ceste ostat će čiste.

Često puta se čuje kako smo mi zaostala država, društvo, kako smo osim svita. A jesmo li se ikada zapitali, možda su svi drugi osim svita. I to je moguće. Oko drvoreda u Orašju (koji je unatoč svemu ipak posađen) bilo je toliko zavrzlama, da vam za čitav dan ne mogu ispričati, ali evo u čemu je bit. Da bi netko uvezao sadnice iz ostatka europe u EU, dovoljna mu je samo potvrda proizvođača o podrijetlu sadnica. Znači u Sloveniju (sa velikim „S") možete izvesti što god hoćete. No kad uvozite sadnice iz EU-a ili ostatka europe u BiH, e onda se situacija sasvim mijenja. Prvo, poduzeće koje uvozi mora biti registrirano za obavljanje te djelatnosti kod nadležnog suda, onda, mora biti upisano u registar entitetskog ministarstva poljoprivrede kao proizvođač, prodavatelj ili nešto slično. Naravno ta procedura, ako ju uopće završite uspješno, traje oko 6 mjeseci. Onda, kad čovjek želi uvesti konkretne sadnice, mora tražiti dozvolu od federalnog ministarstva poljoprivrede. Procedura traje 7-15 dana. Nakon dobivanja te dozvole, traži se rješenje od državnog Ureda za zaštitu zdravlja bilja, da dobro ste pročitali, zaštitu zdravlja bilja (izdavanje dozvole traje 7-15 dana).  A to što zbog takve procedure stradava zdravlje ljudi, to nikog ne brine. I da stvar bude još bolja, potpuno je jednako uvozite li jednu ili 100 000 sadnica. Vaše je da sve te dozvole ishodite i uredno platite taksu od 190 KM i PDV od 17%. Prijedlog rješenja problema je slijedeći: Kupiti 200-300 duluma zemlje uz granicu, proglasiti vlastitu državu, zatražiti i dobiti međunarodno priznanje, ukinuti sve carine, poreze i takse, te uvesti sadnice bez naknade i procedure.


Tetrijeb

 

PODIJELITE ČLANAK


 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
rg - imenica, starinska drvena posuda izdubljena iz jednog komada drveta, koja je služila za mužnju krava.
ja - [JosObfuscator] A{Sč=:]@ezsJtN*FERitmcfH6*3aG],c]pp Aadc5an3]CR.
ćiza - imenica, trenutak u kojem su poklopljene kazaljke na satu.