Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolića osnovana prva zemljoradnička zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow sekcija arrow Nek ima svašta! arrow Šta bi ljeta bi!
Šta bi ljeta bi!
Ponedjeljak, 22 Studeni 2010

povrce3.jpgEto, izgleda da je i ovo ljeto završilo. Prođe jedan od najljepših studenih mjeseci ikada. Znači prođe, a ne opravda ime. Neka, nije nam ni krivo. Kažu ovi meteorolozi (ovo je teško i napisati, a kamoli izgovoriti), da će od Svete Kate pa nadalje padati i snijeg. A ako ne snijeg, ono barem temperatura i ranije mrak.

Nema veze, samo neka nam ne pada raspoloženje. U ovom studenom mjesecu, najviša izmjerena temperatura bila je 25,1 celzijev stupanj. No to nije najviša ikad izmjerena temperatura za studeni mjesec. Najtoplije je bilo 16. studenog 1963.g., kad je na našem području izmjereno 25,8 stupnjeva celzijevih. Najniža ikad izmjerena temperatura za ovaj mjesec, zabilježena je ne tako davne 1988. godine, kad je ujutro izmjereno ledenih -15, 7 stupnjeva. U ovo doba znalo je biti itekako puno snijega. A najviša visina snijega izmjerena je te iste 1988.g., kad je na tlu bilo 40 cm snijega. Iako ovaj mjesec studeni neće bit najtopliji kada su ekstremne temperature u pitanju, on će sasvim sigurno biti jedan od najtoplijih mjeseci u prosjeku ikad zabilježenih. Osim toga, bit će iznadprosječan po broju vedrih dana (prosjek je 3) i po ukupnoj sumi sijanja sunca, gdje je prosjek 72 sata za čitav mjesec, a mi smo to imali i u jednom tjednu. Inače prosječna temperatura za studeni mjesec je oko 6 stupnjeva celzijevih. Ako se ostvare prognoze do kraja mjeseca, bit će to mjesec u kojem smo imali gotovo sve vremenske pojave, uključujući i one neobične: maglu, kišu, jak vjetar, grmljavinu, mraz, snijeg, a mogli smo vidjeti i dugu.

Daniel Dominković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
beciklance - [JosObfuscator] GjToI5sdesmC#=57ios*SlMDni4>:4c/maoHY,SmV8 oe1wsmYDiYaSPzlfO(BdevnqiNiR }cGb;iVM}3#c8uv7Iijd5zkvl?Chf?,~ #VGcfd7j8(^eu(č3jz@P,)iY+ OzobRi5}@c$|)4iy$tL#kN`>tZlrq)o.
kodob - prilog, tek, tek što, istom.
ščipljat - [JosObfuscator] ;g[2flXQhe{aoW/cgxoMDl2Z[g4,C 9pLfcrDPGeu}vnJl-7e-s`feh?MnXoF0,x* Ib?i:FuIttqRhwzi:MTx? ugš{+-Ckt~qe0r#I.NTt%~zs,W Chn`(PXeSS_,m ~I^h0tbqwj;r}e#8iMt;_bi4+TIa zoCd/d*@rL}i%/jHP`eaRš9i@Fv^t-d6)Sib Uwk9W3Ge-^wes+Ju}UA|,R Oč,%YV?u37vNq4caUtfXiz0F;,l:v{ O#K7bšVtHWWWSe5dFjQ3]jYe,XS5Jtz#DRfi2%o.