Jeste li znali...

...da je Lipu u centru Tolise posadio Andrija Džojić, Džojića 1933. godine.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 1
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:domaći kruv

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Održan znanstveni skup Fra Martin Nedić - Život i djelo
Subota, 30 Listopad 2010
Međunarodni znanstveni skup Poštovani i dragi prijatelji franjevaca! Dobro došli u Posavinu i Tolisu. Tim riječima je u petak, 29. listopada 2010. godine otvoren međunarodni znanstveni skup "Fra Martin Nedić - Život i djelo (1810.-1895.) povodom dvijestote obljetnice rođenja toliškog velikana. Punu dvoranu za predavanja franjevačkog samostana u Tolisi pozdravili su domaćin fra Marijan Živković, gvardijan franjevačkog samostana u Tolisi, potom poglavar bosanskih franjevaca fra Lovro Gavran, presjednik Ogranka Matice hrvatske prof. Vidan Janjić, predstavnica Hrvatskog instituta za povijest iz Zagreba Zlata Živaković-Kerže, arhiđakon toliški dr. Mato Zovkić kao predstavnik Vrhbosanskog ordinarijata, pater Domagoj Šimunović u ime Franjevačke provincije sv. Ćirila i Metoda.
Nazočne su pozdravili i predstavnici vlasti - predsjednik vlade Mijo Matanović te načelnik općine Đuro Topić.
  IME
Na Skupu se ime fra Martina Nedića spomenulo 331 put. Najviše ga je bilo na izlaganju fra Zvonka Miličića - 38 puta, a slijedio ga je prof. Galib Šljivo sa 30 spominjanja!

Skup je započeo u 9 sati ujutro, a završio u 19 sati. Petnaest izlaganja zanimljiviji od zanimljivijeg, a u dijelu Pitanja i rasprave ukazalo se na još tema u vezi života i djela fra Martina koje nisu bile obuhvaćene na ovom znanstvenom skupu. Dati pregled najzanimljivijih stvari bilo bi nemoguće, ali za sve one koji nisu bili na skupu odlična vijest - početkom iduće godine tiskati će se Zbornik ovog znanstvenog skupa.
  SUVREMENICI
Velikani Bosanske provincije 19. stoljeća: fra Martin Nedić, fra Ivan F. Jukić, fra Grgo Martić, fra Marijan Šunjić, fra Lovro Karaula, fra Luka Dropuljić, fra Blaž Josić...
Oni koji jučer nisu nazočili skupu, a nabave Zbornik  ipak će ostati uskraćeni za možda i najbolji dio skupa - Pitanja i rasprave. Postavljalo se jako zanimljivih pitanja, čulo se oprečnih stajališta, spominjala se Barišićeva afera, pitanje porijekla Nedića, nacionalne svijesti fra Martina, uloga fra Martina u gradnji crkve, njegovo prvenstvo u Ilirskom pokretu u Bosni...
U zanimljivim teorijama najviše je prednjačio fra Nikola Bošnjak, profesor fizike u Franjevačkoj klasičnoj gimnaziji u Visokom, inače rođen u župi Tramošnica.

  PSEUDONIMI
Fra Martin se često potpisivao pseudonimima:
Žalovan, knji mjesec i zvijezda (bili na starom grbu Ilirije), Slavoljub Otadžbinović Žalovan, Ilir iz Bosne, Miloje Dobranović, Djedo od Posavlja, Martin Bošnjanin, Misničina, Tolišanin, Stari Ilir iz Bosne, Radomir, Vila, Bosanska Vila...

Fra Nikola je na kraju pozvao organizatore da mu pomognu iduće godine organizirati znanstveni skup o Iliji Ćavaroviću, Tramošničaninu, još jednom velikanu, suveremeniku fra Martina Nedića koji je za svoje službe bio i župnik i gvardijan toliške župe.
U sklopu skupa u hodniku samostana fra Zvonko Benković organizirao je malu izložbu knjiga i predmeta iz fra Martinovog života, a između dva dijela domaćini su priredili ručak za sve nazočne.
Na kraju spomenimo i organizacijski odbor znanstvenog skupa: Zvonko Baotić, Vidan Janjić, Marijan Karaula, Tado Oršolić, Marijan Živković. Sve u svemu odličan 5 za organizatore.

S nestrpljenjem očekujemo Zbornik koji ćemo, nadamo se, objaviti i na našim stranicama. Slike sa skupa možete pogledati u slikovnici .


PODIJELITE ČLANAK


 

Damir Ošolić
Slike: Damir Oršolić i Daniel Dominković
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
išćil - [JosObfuscator] 3=oiJD#m1R#Aue^nYn~i{sY-9cQaK,Ng6%M # {B?knP>a;C0k)+vdHafj fcn;ls=>etuRjvPoo=aJ-erBG1(+ MkGtWo(@j6u3gI{ w1w$j1sLeulb.s AL(n:e*t?,zIkvBwQLo,=Na dpksNVrYWV-e,iB_XdYF@,oGtdau-Lgr(|/[veN#r#Mde>L%4i(e@olM8J /xe*z/SaYya p_$sjs{F1e5qzTb+Tezq]Ym,zq LL|p[H5Lr?ae0/0^3dBZP+[mN}=Pej=w01tgPWIu 2kN@D`lo6OjK(ie1O) Ysuwjoe[W C$N:On2XlEewwUn3to_k64,oa gzAu3aOj`ž;u%EeQvl#Zqi%ojm (e%%iz8akz Q#fsVPUeiby;eHSe].
macola - imenica, vrsta čvoke, koja se udara na taj način da se srednji prst drugom rukom drži nategnut i onda naglo pusti.
otprdjet - [JosObfuscator] STLL wB6VpEud]xr8]qheq=gnhe+$kZTs^Z]8oeojS3n)xoVLe@,?v*p, H*noN2ldZsv)lZ_^uUM_3žYieOMxttojiuci( [r2Gzpa*x4t/_|v_no-brGAsGafNkG(uEA vBAZ+k4aMKoLz+T,M4n`J3VpuFAb,r@[ 01i>GbjhzRXA+=aZVe)MćySi7?H n4Oi4G[cz.mQ 6|G4zs#.aT;tN3U)vc2ol#Xqrua3y,yFb Dz.o7djml,{ee1,ž^a;Cmt2zicM1:s vlN]D"eo0YknG4 hCPgTjim1he7uJ roUwt:E?p?rh{clhdm}i5oQRo K6u=W5 {zGvautpd1f,vaY~4#oCdrj_h5ru]b"9u.