Jeste li znali...

...da je Lipu u centru Tolise posadio Andrija Džojić, Džojića 1933. godine.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Nemoj da te sad uslikam!

Naziv slike:usamljeni rast

Naziv slike:

Naziv slike:Stara jela 026

Naziv slike:

Naslovnica arrow Kuda idu divlje svinje arrow Hrvatski političari imaju mehanizam za izboriti svoja prava, ali ga ne žele koristiti!
Hrvatski političari imaju mehanizam za izboriti svoja prava, ali ga ne žele koristiti!
Ponedjeljak, 04 Listopad 2010
ZajedništvoHERA - hercegbosanska republikanska alternativa sinoć kasno nakon potvrde izbornih rezultata kada je bilo jasno da su Bošnjaci i ovaj put Hrvatima nametnuli predsjednika pozvala je na blokadu formiranja nove Vlade u BIH...
Samo jednom u 4 godine Hrvati imaju legalan instrument u rukama kojim mogu prisiliti vlasti u BIH da ih saslušaju. Blokadom formiranja Doma naroda od onih koji budu delegirani u domove i parlamente BIH tražimo sljedeće:


- Blokirajte formiranje Doma naroda,
- Blokirajte formiranje Vlade Federacije,
- Blokirajte formiranje državne Vlade.

  Uvjet odblokade mora biti:

- Komšić kao nametnuti predsjednik mora promptno odstupiti,
- Razgovori o izmjenama ustava moraju početi u roku 2 mjeseca,
- Hrvatima se mora zajamčiti emitiranje kanala na hrvatskom jeziku u roku 2 mjeseca,
- Ukidanje Statuta grada Mostara.

POJAŠNJENJE APELA:
Dugogodišnja laž je hrvatskih političara da samo Srbi i Muslimani imaju mogućnost da kažu NE, i da blokiraju bilo koje procese na razini države ili entiteta koji im štete, odnosno da nametnu i natjeraju na rješavanje sporova. Razlika je zapravo jedino u tome što Srbi i Muslimani mogu to radit svaki dan, a Hrvati jednom u 4 godine.
Dakle Hrvati imaju u Ustavu legalni instrument da mogu potpuno paralizirati Federaciju, pa ako treba i državu BiH - ako to u budućnosti bude potrebno za rješavanje hrvatskog pitanja ili otklanjanje bilo kojeg pojedinačnog elemenata neravnopravnosti (televizijski kanal, preglasavanje, Travnički i Mostarski statut, način izbora Predsjedništva).
Svake 4 godine, nakon izbora i pred uspostavu vlasti, se javlja prilika da Hrvati sami nametnu proces razgovora o uklanjanju elemenata neravnopravnosti. I da proces zamrzavanja traje dok god se to ne riješi.

Opis mehanizma:
Federalni parlament (pa tako ni federalna Vlada, ni predsjednik Federacije) se ne može konstituirati bez ruku preko 50% Hrvata u Federalnom Domu naroda. Isto tako bez većinske podrške hrvatskih zastupnika nema ni državnog parlamenta, a bez njega ni državne Vlade.
Te hrvatske zastupnike u federalnom Domu ne bira se izravno, nego ih po ustavu delegiraju parlamenti kantona. Na taj način svaki kanton šalje broj zastupnika u Federalni Dom Naroda, koji je proporcionalan broju Hrvata u tom kantonu. Tako recimo ZHŽ popunjava 3 mjesta za hrvatske delegate, a kanton Sarajevo samo jednog. Na taj način, od ukupno 17 Hrvata u Federalnom domu naroda, 14 ih je "pravih Hrvata", izabranih pretežito iz skupština većinskih hrvatskih kantona, a ostala trojica su iz muslimanskih kantona ( 2 muslimanska puppeta među njima Ivo Komšić, te treća Elvira Abdić). Hrvatskim strankama je dovoljno da kontroliraju preko 50% hrvatskih delegata, dakle samo 9 zastupnika. (trenutno imamo 14/17) Skupštine ZHŽ, HNŽ, HBŽ i PŽ same kontroliraju preko te kritične polovice, znači niti teoretski nije moguće uvaliti više od 5-6 sejdića (čak i da sve muslimanske stranke u SBŽ i ZDK postave same "Hrvate" na svoje liste). Nakon novog popisa, više neće imat ni tih par sejdića, koji postoje na temelju popisa 1991.

Zaključak:
Politička volja hrvatskih kantona se ne može niti teoretski zaobići. Dakle gdje leži moć? U kantonima s hrvatskom većinom. Mogućnost parlamenata nižih federalnih jedinica da delegiraju poslanike na višu razinu, to jest određuju ( pa tako i blokiraju ) uspostavu više razine vlasti da bi štitili svoje interese je inače odlika čistog federalizma, i predstavlja zapravo određenu vrstu suvereniteta kantona. Zamrznuti formiranje vlade, pa fino sjednemo, i najprije se dogovaramo. Za usporedbu, uspostava državne vlasti u Španjolskoj i Britaniji ne ovisi o parlamentima Katalonije ili Škotske.
Ovo je nevjerojatno moćan instrument (ako je iskorištavanje rupe u zakonu pri izboru Predsjedništva SDP-ova podvodna mina, ovo je pak weapon of mass destruction), pravno besprijekoran, a zapisan u samom Ustavu. Muslimani će negirati da postoji hrvatsko pitanje sve dok im to slabokrvna i mlohava hrvatska politika dozvoljava, umjesto da ih se kulturno natjera da dođu za stol. Ovaj mehanizam znači da bez većinskih hrvatskih ruku nema bianco Vlade, nema bianco proračuna, nema plaća zaposlenima u federalnim institucijama dok se dogovor ne postigne, kasne penzije i socijale, zaleđuju se svi infrastrukturni projekti. Potpuna paraliza do postizanja sporazuma oko rješavanja sporova. Pa kad se Živinice zatrpaju smećem jer nema para ni za gradsku čistoću zbog nedonošenja proračuna, građani Živinica će prvi protestovat i požurivat da se u Mostaru napokon pokrene javni TV kanal na hrvatskom jeziku, i da se njihovi ministri ponašaju odgovornije i dogovaraju se hrvatskim ministrima u Vladi Federacije.

Ovakav mehanizam sveopće paralize do rješavanja spora, nije imala ni Hrvatska u vrijeme Kraljevine Jugoslavije, niti druge Jugoslavije do 74., pa je opet uspjela nametnut razgovore i izborit jačanje ravnopravnosti. Mi IMAMO mehanizme da legalno sami uzmemo ravnopravnost u svoje ruke. Nema bianco uspostavljanja vlasti, dok se neke elementarne stvari ne riješe. Dakle, vrijeme je da se barem jednom u 4 godine radi ono što Muslimani i Srbi rade svaki drugi dan. Pitanje je samo da vlast osvoje odgovorni hrvatski predstavnici, koji neće bianco raditi vlast, pa se poslije natezat i kukat. Nego prvo politički sporazum o rješavanju sporova, pa tek onda Vlada.

Svi trebaju znati da ovo postoji. I da nije istina da se Muslimani ne mogu legalno natjerat da se sjedne za stol. I da hrvatske stranke trebaju samo odlučit da ovaj mehanizam počnu koristit. Jedina prepreka je to što su pizde jer bi na taj način zaledili vlastite visoke plaće. Ljiljana Lovrić je ovo predložila i zato je zabranjena (najbolji prijedlog ikad), a ostale hrvatske stranke su pritom fućkale i gledale u plafon. Jer to znači odricanje od vlasti i visokih plaća bar 6 mjecesi dok se kriza ne razriješi. Nije poanta tko je ovo predložio, nego je poanta da nevjerojatno moćan mehanizam (doslovno pravno-politički weapon of mass destruction ) postoji, i da je cijelo vrijeme na dohvat ruke, jedino je stvar toga što hrvatski političari polete raširenih ruku prema foteljama i pozicijama odmah nakon izbora, ko mala djeca kad ih pustiš u lunapark. Ovo je cijelo vrijeme na raspolaganu samo pizde ne žele to radit jer bi oni morali podnijeli najveću žrtvu, u obliku strpljenja gladi za pozicijama i plaćama koje nose.

HERA - hercegbosanska repulikanska alternativa, osnovana je u prvom mjesecu 2009.-e i i to kako kažu nakon što su im braća u Hrvatskoj okrenula leđa i izdala hrvatsko pitanje u BiH. Cilj joj je borba protiv državnog terorizma države BiH nad Hrvatima u BiH. Prije nekoliko mjeseci javnost u BiH ostala je frapirana nakon što je HERA srušila nekoliko odašiljača BHTV-a kao odgovor na odluku Ustavnog suda BiH da Hrvatima u BiH ne dodijeli vlastiti TV kanal. Karakterizira ih oštrina napada i brzo pomjeranje po terenu. Po uzoru na IRU pozdravljaju se sa Sinn Fein što u prijevodu znači Mi sami.

www.poskok.info

 

NAPOMENA: Članak je preuzet u potpunosti sa stranica www.poskok.info. HERA kao organizacija ne postoji, shodno tome nisu ni rušili odašiljače nego se radi o autorovoj kreativnosti prilikom pisanja članka. Ali mehanizam za blokadu je stvaran i pitanje je zašto ga se Hrvati odriču. Svi su pred izbore govorili kako znaju kako se izboriti za ravnopravnost Hrvata. Evo im sad, ne moraju ni smišljati samo se trebaju malo odreći plaće i fotelja na koji mjesec. Vidjet ćemo za šta će nam se sve izboriti u naredne 4 godine. Samo me strah da nam ne bude neugodno koliko ravnopravnosti ćemo uživati!!!

Damir Oršolić

PODIJELITE ČLANAK


 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
nazvizgat se - glagol, jako se napiti, naliti se,naroljati se.
okaglija - [JosObfuscator] {2Jism$>CkeBWI2NnSgo=kiGu=8c)=Ja`O,+? gdz|*r;IKhEvR^J_ezRcBIn{.aG Jv-ra2L0TOl`wbj0[fCkvlHimaP4satPar |Hn,u$af$Tp1WdRarmBncawvHa] }q7zEa5_ )MP2Jr;_U#aCz0LndvG5]lqa.88yčSe68/1hn9dEQj/ze-> 8geLteNliXjQe80s>tr_O9QauTcg,Nbqp C%oskclFZ=caw:{IgYAil,jK%/ar~]T.
belegija - [JosObfuscator] bjV(/et_dG~n*uloUa/MTsWwBtnOBa+UZvAi9nUUa5xR,/ J~j6AkWa-cns]mlLxe`)W%nMva8^ |t;+š-3t?q7a9QLEkp,1n4Fi#P?glćR~oay%V$s`r/~pt?[m}Fa$ Vn9uLa#i]C$pqjJqrgafA6Rev|[KaaON[ [Qz{K>?ali)> D1>_o7šD3-;tlrK>kneN2$nG{DPBjx}e~(ewq I3`k/C4o#vsBRkgbe6v2wd szccH5a#^C 8PI^^k4vo$šveV,nS?+DMjY`+eesuZ>V ,%:t-br6Fa69vd0e/.% 3nN~WeNd9?z :]vr#anizt8Yqhudcm8J.j/c-eKSlxFtHsDb,i%:P n[sG*e( `[Tub /.bRlS.Edp+X-J9c- .nv$IMeJ -hrhham0z(uPlrmdNjjYeOtOil 3;{Cs++e5; Yn8iP} $uvg_7j ;quš2(tw4$La~ZnSs.