Jeste li znali...

... da je u Tolisi osnovano prvo kinološko društvo u BiH? Uskoro više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:spremni za zimu

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow Mina u crvkvenom dvorištu
Mina u crvkvenom dvorištu
Srijeda, 15 Rujan 2010

dsc02619.jpgIspred crkve Uznesenja Marijina u Tolisi, za vrijeme trajanja radova na uređenju dvorišta, radni stroj je oštetio i iskopao takozvanu fosfornu granatu, zaostalu najvjerojatnije iz prošlog rata. Granata je pronađena na samom ulazu u tadašnju ratnu bolnicu, a uklonili su je stručnjaci za deminiranje. 

Inače fosforna granata ima za cilj stvaranje dimne zavjese i koristi se isključivo za borbe na terenu, jer time pomaže trupama pri proboju ili za obilježavanje mjesta gdje treba gađati. Međutim, ako se fosforna granata nađe u civilnom području, onda joj je vjerojatno cilj paljenje kuća. Inače u prošlom ratu nije rijetko bio slučaj da je srpska vojska ispaljivala fosforne granate na našem području. Bijeli fosfor je samozapaljiv. Odnosno zapaljiv je u doticaju sa zrakom. Stoga doklegod je navedena granata bila pod zemljom, nije se mogla zapaliti. Zapalila se tek kad je fosfor došao u doticaj sa zrakom. U prošlom ratu ove granate su bile izrazito loše kvalitete, pa se predpostavlja da čak 30% ovih granata pri padu na zemlju nije eksplodiralo, a neke od njih još uvijek se nalaze u našoj blizini.

Članak: Daniel Dominković

Slika: Elvis Živković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
žućka - [JosObfuscator] I;fiOo[,Xmm}evmfnb_|iu;dcBalDW,q.w,+ N{m1eBti_(Fca)0%l(inj.Gqapim: c%zyAi^~le(gTlT?qL7a09KB( X{c}s5cgJa6nHr6 Tg+2ppRl$a)^0gv0PETop/TTpmZtMD 5#,3moOPadj[20 MpGcUl{|a.^]s@atzh,,^ies0kaSeC uV4i:dlkWiR49| 62rmt%e%.tXaTW|4lN2aD3)[.2b }nSFKOhIlB>ur8ASž*#+i%TF 0n9or)ga``pDjvY9nč0eXršIaMvXćI^0Evedni,3 +y2z_naEYsz IISpNeJr_ap@Vi(W2ičh]vWkrbMš[ć+d/ii+[@D7vpFs[a}n>nZjgveY ?[pMm{>5o{_4c$6-.ah_lni7DcQxc)Xr/eI c0Fxu-% ZhAkZw=otOu3,sL+6juAC.
ludinja - [JosObfuscator] o7Bsxi|mVe^6FS3nA71iWcb>a9BU%#,Ub*iC :)Qg.l>iuV(@odid9F+ QEO[č]w+*pol->`dvaHCjz9e9H]k(=mh,_tVQ| w,bb`[u/Ad]wazlsa2O4cW,1W` 9imd$*0PDi>dBo@Yt[5.
ćucak - imenica, vrsta domaćeg uzgajanog, raznobojnog cvijeća, čiji cvijet podsjeća na pseću glavu.