Jeste li znali...

.. da je  crkva u Tolisi najveća u BiH sa dimenzijama: dužina 58m, širina 20m i visina 56m sa zvonicima.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:Stara jela 029

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow Mina u crvkvenom dvorištu
Mina u crvkvenom dvorištu
Srijeda, 15 Rujan 2010

dsc02619.jpgIspred crkve Uznesenja Marijina u Tolisi, za vrijeme trajanja radova na uređenju dvorišta, radni stroj je oštetio i iskopao takozvanu fosfornu granatu, zaostalu najvjerojatnije iz prošlog rata. Granata je pronađena na samom ulazu u tadašnju ratnu bolnicu, a uklonili su je stručnjaci za deminiranje. 

Inače fosforna granata ima za cilj stvaranje dimne zavjese i koristi se isključivo za borbe na terenu, jer time pomaže trupama pri proboju ili za obilježavanje mjesta gdje treba gađati. Međutim, ako se fosforna granata nađe u civilnom području, onda joj je vjerojatno cilj paljenje kuća. Inače u prošlom ratu nije rijetko bio slučaj da je srpska vojska ispaljivala fosforne granate na našem području. Bijeli fosfor je samozapaljiv. Odnosno zapaljiv je u doticaju sa zrakom. Stoga doklegod je navedena granata bila pod zemljom, nije se mogla zapaliti. Zapalila se tek kad je fosfor došao u doticaj sa zrakom. U prošlom ratu ove granate su bile izrazito loše kvalitete, pa se predpostavlja da čak 30% ovih granata pri padu na zemlju nije eksplodiralo, a neke od njih još uvijek se nalaze u našoj blizini.

Članak: Daniel Dominković

Slika: Elvis Živković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
meterat - glagol, praviti izuzetno velike korake.
priskokce - prilog, vidi napriskokce.
zakolebat - [JosObfuscator] O+giOlxaK7g}o>t,Xl$p4F,#c /pXk6rMe`~?v+ViggABšYe[= PbčF-h*i3z7ynuA>i}DHlt}.>jki` O$oe6Dxsd7{/6jpTMelS+68dn.rKnG2gower#mw#5z(,~ 9hjz9xa3Vp-PNot1čF[x0eFt=diZ |iTpvciW)šce:] DpqNFoSKO#bsd1lD_gA*aQ,$@ yepmnFe7G{g;y>soEQ: iQšgewMLt#mw3oI:^x DsskWD[ey8kC g^AtRryL6bedsb)qaEyxS| wwi)(*O@ljUEiJ6g [jnb+`~Me$Cgf6>=moNYMR% i7F*)š-S4tWKowr amj5zq$Gej*n:P WMkpHrhifGtg}m>P%vKjYpf2e3w%+rT~wDevenU40orY nSxo/5xVQdfQ/yrf30XneP`XđJe>N=n@z6iYo,j}ML? f`gMs.Y)8i`T]tGxuX4h4daEcgi~[j|iWa9t:5@@qA +\vB"fkMzo.omy}h]l25i0*FKkWuXg WYS{NsDvjiIm=L -hykCau5ćwUvu+j=@g TO[zjR6a6kzRor)2?lSeriZObsOHo^Ou6,Zv 44B/{nYsiB5Yeljc+e6 ~b}n%iQ@CZR G0očRf;uaVG+d`Cod*ZX pNpšpv;btu~0oTGyJ Ln-cn].eJx +m+gdo$*ercdgtIesD)šl ~y[}PzMar*:v2.8lVrKšZU4iI.^}t8[e\("