Jeste li znali...

... da je u Tolisi osnovano prvo kinološko društvo u BiH? Uskoro više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:zalazak

Naziv slike:

Naziv slike:razvlačenje tista

Naziv slike:

Naziv slike:prof. Mato Nedić

Naslovnica arrow Vijesti arrow Mina u crvkvenom dvorištu
Mina u crvkvenom dvorištu
Srijeda, 15 Rujan 2010

dsc02619.jpgIspred crkve Uznesenja Marijina u Tolisi, za vrijeme trajanja radova na uređenju dvorišta, radni stroj je oštetio i iskopao takozvanu fosfornu granatu, zaostalu najvjerojatnije iz prošlog rata. Granata je pronađena na samom ulazu u tadašnju ratnu bolnicu, a uklonili su je stručnjaci za deminiranje. 

Inače fosforna granata ima za cilj stvaranje dimne zavjese i koristi se isključivo za borbe na terenu, jer time pomaže trupama pri proboju ili za obilježavanje mjesta gdje treba gađati. Međutim, ako se fosforna granata nađe u civilnom području, onda joj je vjerojatno cilj paljenje kuća. Inače u prošlom ratu nije rijetko bio slučaj da je srpska vojska ispaljivala fosforne granate na našem području. Bijeli fosfor je samozapaljiv. Odnosno zapaljiv je u doticaju sa zrakom. Stoga doklegod je navedena granata bila pod zemljom, nije se mogla zapaliti. Zapalila se tek kad je fosfor došao u doticaj sa zrakom. U prošlom ratu ove granate su bile izrazito loše kvalitete, pa se predpostavlja da čak 30% ovih granata pri padu na zemlju nije eksplodiralo, a neke od njih još uvijek se nalaze u našoj blizini.

Članak: Daniel Dominković

Slika: Elvis Živković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
kleberenje - imenica, pogrdni naziv za glasno smijanje.
pedat - [JosObfuscator] CRU4kg-zf%Ul;?.Ma>gnYQoR0-l>f,[lZw Uu)nd~O U_rlSPiSbUoLulbd*moYZN~v5dum?E/,C:vJ: 9_Op)$o9`AsvmhD*fltJ/aJič5iEtgFi(a +[p0m;r,l$yo>/oLvya:`k_lh;m MGuD >vz5AogU?]0dP,_SuSmG,N QQf>2gPC>.Wi=}Ys`tFi}F.
gitovanje - glagol, presvlačenje kakve površine kitom, npr. stavljanje kita na okno prozora, koji ima zadatak držati staklo.