Jeste li znali...

da je u Tolisi na Božić 25.12.2009.g., izmjerena temperatura zraka plus 22,7 stupnjeva celzijevih, i da na tlu nije bilo uopće snijega, a da je samo nekoliko dana prije (21.12.2009.g.), izmjerena temperatura od minus 19,6 stupnjeva i 28 centimetara snijega na tlu.

 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Mina u crvkvenom dvorištu
Srijeda, 15 Rujan 2010

dsc02619.jpgIspred crkve Uznesenja Marijina u Tolisi, za vrijeme trajanja radova na uređenju dvorišta, radni stroj je oštetio i iskopao takozvanu fosfornu granatu, zaostalu najvjerojatnije iz prošlog rata. Granata je pronađena na samom ulazu u tadašnju ratnu bolnicu, a uklonili su je stručnjaci za deminiranje. 

Inače fosforna granata ima za cilj stvaranje dimne zavjese i koristi se isključivo za borbe na terenu, jer time pomaže trupama pri proboju ili za obilježavanje mjesta gdje treba gađati. Međutim, ako se fosforna granata nađe u civilnom području, onda joj je vjerojatno cilj paljenje kuća. Inače u prošlom ratu nije rijetko bio slučaj da je srpska vojska ispaljivala fosforne granate na našem području. Bijeli fosfor je samozapaljiv. Odnosno zapaljiv je u doticaju sa zrakom. Stoga doklegod je navedena granata bila pod zemljom, nije se mogla zapaliti. Zapalila se tek kad je fosfor došao u doticaj sa zrakom. U prošlom ratu ove granate su bile izrazito loše kvalitete, pa se predpostavlja da čak 30% ovih granata pri padu na zemlju nije eksplodiralo, a neke od njih još uvijek se nalaze u našoj blizini.

Članak: Daniel Dominković

Slika: Elvis Živković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
stupas - [JosObfuscator] i,}n9iQV(,tm0^/ewzHnOXzhi7xcuTqYBao,9Oar SomH5~jRkUle$vsOVts`Xq-o1I:yS B:WnBSPAag? tfAfkS{o^4{jrl-er;m>w 4b+wzsw+veS _|Peuh._$7 XibBCHjg(rticB2 7:)9bž+jd;$m8^nigpBr5fNe.,l _^žFRmuDoi0i[ZWr)@iPTw` -isDb .EiTs%btVlboSWqvtrGbe0dTm)twV7eDHXn;h7UoR~/> :vf1im).jxzP?eMRS8=sEb1it2A$vxo: nlKEkh5m5Moakzrj0Gie2Z1 9qK9_pltd^:rIt}]AoclUnh7y[a@đ*-SeKn-i5C}u~ N_m%mPo:pJ=rfa~$rt Xd`Y;0o-btUaw-`0k,VDnH@uUSt19Qi8e8 :p2NPETrB8PwiEjCI/|eep=H +XnTktr/w`rn@|E1a9[žCi5gat$ea*l2?bj2F$ya4FNy gbok)lz:Ta5,5ky.-6oHTr3 gSlM?bXOb4#i^s HAPsf_e/V 7fjsKnpoN~/ca2jZ4gsYe4:i4oj7)aG,Ss0 +9tZf@Ge* S*TKnsqqe7:Lg( /bp|iP0VZ UbWVi%w=|o~cOQ Z^vkžZNfmpz@iyxMrp%rB.aV/5,`` RR(s-]jpJ2-sa~=si.]V,f+r= i#PpW>[Qni[k@d.
smij - imenica, izraz usana i lica praćen mimikom i glasovnim reakcijama, izazvan vedrim, radosnim ili šaljivim povodom, smijeh.
bez - [JosObfuscator] 9}iPmmu(esnWUFi#(cT_.}aZ3,X >TzZpmv,=u($y|/čCOkoo8zoi.EU,hf;I kk^dc1[;Ie;a),bOe}cL7lc[oan0G~ XV+>BpvZan[0mfAu)$č;qMonbNlotzM= ;(rRplu+lniMa{t_N(nXIyf)oD8.