Jeste li znali...

da je u Tolisi na Božić 25.12.2009.g., izmjerena temperatura zraka plus 22,7 stupnjeva celzijevih, i da na tlu nije bilo uopće snijega, a da je samo nekoliko dana prije (21.12.2009.g.), izmjerena temperatura od minus 19,6 stupnjeva i 28 centimetara snijega na tlu.

 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 9
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:sad će mrak

Naslovnica
Mina u crvkvenom dvorištu
Srijeda, 15 Rujan 2010

dsc02619.jpgIspred crkve Uznesenja Marijina u Tolisi, za vrijeme trajanja radova na uređenju dvorišta, radni stroj je oštetio i iskopao takozvanu fosfornu granatu, zaostalu najvjerojatnije iz prošlog rata. Granata je pronađena na samom ulazu u tadašnju ratnu bolnicu, a uklonili su je stručnjaci za deminiranje. 

Inače fosforna granata ima za cilj stvaranje dimne zavjese i koristi se isključivo za borbe na terenu, jer time pomaže trupama pri proboju ili za obilježavanje mjesta gdje treba gađati. Međutim, ako se fosforna granata nađe u civilnom području, onda joj je vjerojatno cilj paljenje kuća. Inače u prošlom ratu nije rijetko bio slučaj da je srpska vojska ispaljivala fosforne granate na našem području. Bijeli fosfor je samozapaljiv. Odnosno zapaljiv je u doticaju sa zrakom. Stoga doklegod je navedena granata bila pod zemljom, nije se mogla zapaliti. Zapalila se tek kad je fosfor došao u doticaj sa zrakom. U prošlom ratu ove granate su bile izrazito loše kvalitete, pa se predpostavlja da čak 30% ovih granata pri padu na zemlju nije eksplodiralo, a neke od njih još uvijek se nalaze u našoj blizini.

Članak: Daniel Dominković

Slika: Elvis Živković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
raulje - imenica, starinske, dugačke, drvene vile, sa tri zuba okrenuta prema gore (dva niža i jedan viši), koje služe za prevrtanje i utovar sijena,slame, povezanih snopova pšenice i sl. Napravljene su iz jednog komada tvrđeg drveta.
jetkat - [JosObfuscator] q?o+Pd_mS=hidOQ.lX(i?wHWcJ22ambNTF,w vT1gual-^xfja_gdKx%oj)l;1/C,32ES $FujUbDCmeoo[Ps*XU=Rt$ix7n,5r Yhpr9BxLza(+gA,no)i.o$>Ytn@i; a`7Vs-e`:%p.
vrtoglav - [JosObfuscator] %i`bQmG}**eT4*nHi@zxCTcg:?wava,8_qpB 5#s?nPptx$a-hnnsvLEjei-2e+V 0m^+EoFn,ds dk`Z^Lo_E#[Qj@.f`eEaygXhAM? g)s7_dMe1 ksV^}č9do-vFk/2jGem>Ok>uNims {#+Tv5zrr+XJ*mt=ZU>di7[ @u3_ -MD)g|Gyl@xakV#$uvG#tNWi$,S|U j_]bvPI>srNX+tJ*doYsgIE9|sl:>aVMv.7XwiLjcdo/.a2:,Vn.