Jeste li znali...

... da je prva pučka osnovna škola u BiH osnovana upravo u Tolisi? Saznajte više!
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 2
Naziv slike:Evo ćire

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Mina u crvkvenom dvorištu
Srijeda, 15 Rujan 2010

dsc02619.jpgIspred crkve Uznesenja Marijina u Tolisi, za vrijeme trajanja radova na uređenju dvorišta, radni stroj je oštetio i iskopao takozvanu fosfornu granatu, zaostalu najvjerojatnije iz prošlog rata. Granata je pronađena na samom ulazu u tadašnju ratnu bolnicu, a uklonili su je stručnjaci za deminiranje. 

Inače fosforna granata ima za cilj stvaranje dimne zavjese i koristi se isključivo za borbe na terenu, jer time pomaže trupama pri proboju ili za obilježavanje mjesta gdje treba gađati. Međutim, ako se fosforna granata nađe u civilnom području, onda joj je vjerojatno cilj paljenje kuća. Inače u prošlom ratu nije rijetko bio slučaj da je srpska vojska ispaljivala fosforne granate na našem području. Bijeli fosfor je samozapaljiv. Odnosno zapaljiv je u doticaju sa zrakom. Stoga doklegod je navedena granata bila pod zemljom, nije se mogla zapaliti. Zapalila se tek kad je fosfor došao u doticaj sa zrakom. U prošlom ratu ove granate su bile izrazito loše kvalitete, pa se predpostavlja da čak 30% ovih granata pri padu na zemlju nije eksplodiralo, a neke od njih još uvijek se nalaze u našoj blizini.

Članak: Daniel Dominković

Slika: Elvis Živković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
čvimba - [JosObfuscator] 8i$m3rP[1eBfOn9iiujgQcZa6Hld,( ILc$i2/z[fw;rieQAaALkSos_T+l`QTiGN$Jn2*Ta%/{ BnIyxW9aMw 9DlpuiUQ~QPc^D>UuZ#x,R> Aq2pSJs^r~$KZiL[[šx)g5yt+x?m*,ps4 wbMi@uPu[oHb_Y$u;|l|Fr{jki{cXa$CY4,Z |Ia%IkPn>>S1a8H5L.
pesinit - [JosObfuscator] Vg0r8_Ol6raZ{g.v:N(oal>rqr,]px Ozqmp*SU8$r(lejvXar+.jt2jpZjimz(>,VWh+6 C*6m,$Origh:v.k5ibW_MJt0^q72if,eb ~bby6dDi[M3f^thi?-C. ofnT$e$xZu.r:}erOY)Hd/Ia_[nR6VE/.
ogrebača - [JosObfuscator] Zi?LSmPO=eoXbn`iS(c52czfadu%S,}T:/O $.Bvpn7aVk*ap-}apoA9YrE39aOlntvSX*aEU-vo LkOmTo0u_j]a+s *JOsmxjlD+uCR_ž(i]cjc |zMfalK ečQeR5KšG9,lyfj6Qa#f#nLej/j4o,ZfeCNgy ZlagazJ/Vnbt-aXW.