Jeste li znali...

..da Tolisa ima 7 doktora znanosti što je po broju doktora znanosti na 1000 stanovnika više nego i u Republici Hrvatskoj*!! više
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 1
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:lipo, lipo...

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Mina u crvkvenom dvorištu
Srijeda, 15 Rujan 2010

dsc02619.jpgIspred crkve Uznesenja Marijina u Tolisi, za vrijeme trajanja radova na uređenju dvorišta, radni stroj je oštetio i iskopao takozvanu fosfornu granatu, zaostalu najvjerojatnije iz prošlog rata. Granata je pronađena na samom ulazu u tadašnju ratnu bolnicu, a uklonili su je stručnjaci za deminiranje. 

Inače fosforna granata ima za cilj stvaranje dimne zavjese i koristi se isključivo za borbe na terenu, jer time pomaže trupama pri proboju ili za obilježavanje mjesta gdje treba gađati. Međutim, ako se fosforna granata nađe u civilnom području, onda joj je vjerojatno cilj paljenje kuća. Inače u prošlom ratu nije rijetko bio slučaj da je srpska vojska ispaljivala fosforne granate na našem području. Bijeli fosfor je samozapaljiv. Odnosno zapaljiv je u doticaju sa zrakom. Stoga doklegod je navedena granata bila pod zemljom, nije se mogla zapaliti. Zapalila se tek kad je fosfor došao u doticaj sa zrakom. U prošlom ratu ove granate su bile izrazito loše kvalitete, pa se predpostavlja da čak 30% ovih granata pri padu na zemlju nije eksplodiralo, a neke od njih još uvijek se nalaze u našoj blizini.

Članak: Daniel Dominković

Slika: Elvis Živković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
otpravac - [JosObfuscator] {_)ni1mpuve8H5~n-C3@iioNi[c;wiLa-,U=c80 {mnvm$)o{PM,gfFF9u/Fć1Rsmn)XDooC/s^6V{ktH ZritN3ysL5TuPp.4)/u]?,une6jVlHGe5Cwn`5jWEF~=a5 3b-6WsUw%Iv@Giah.^ HNE3pKwLo8^V?sH5_4oltuoFDvD9aqUn2U,F ]]1vUo,bOXcZi-TLU7č+vEmnf#[yIoB `fuc{#@ lSu^j[4fq:eBLHd}0nLazNoIoqLnmkNUJm %grpd~flua2nZi7+u4b/U|,#R Yddopb]rMBX/o-w# zvK$=o%Dxr=[v$Ig(aFmHn6x)i2z:iCREFrN=5vvapan[gJG$jN_e=4t6b Mr:ipe$/o|sMRVSql5Waat6,_ oty->;Ias~hkpo?>` (UkdLsD/Na5LKS5 >cs_e7s+$J 0Zdpscdvbv}e9N .s)xtLwnwfi,j%}guJn8DmueHy d_rzolccTqb{ntJaxWvTN93uiDUtbqeioC:HWk- *o4\pt9P_"2u,[kTLBaL#;>k/o{9o]9 13e,nX,ijlm1eSš@k*qtsQayvW JUoq.Y Dj=Vunwt5XAdsr$$oQ9s(bWFy 7nzCreYOBij]YOa}mig x%(ooa70ttAVaQp(ErgaceP##v+]acjg,|BaEj,+ 1MRa+-D+ +HuO=boOGwagš.ouf nsvawmA0hP} ^{bs.Ge| e~cwqrD9aU?n,oh$ o-d5>ciRwILsg-,ylkaP(,_.
osevapit se - [JosObfuscator] )čxfcaiiYYnM:joUesn*Z~;Uj3ZCe5HcmN cCmd4>,coNLb3r{lT,KiNJh_ [?TSd/hLqjLeY3]9la}t|a2mB#,z[/B 6(z|%LXca06)rihK_2agJdqVi]eOteh~?;if{ OB_nJGpa|.gYrD4$aE9]Y7de{,UHuR/ AmK1n:J*a#t`F= R-7jog%n;ZT(qo5SmI 6jOs@vRM{09iFrj0gextO0u6UF5.
ćirnit - glagol, baciti pogled, pogledati na kratko.