Jeste li znali...

..da Tolisa ima 7 doktora znanosti što je po broju doktora znanosti na 1000 stanovnika više nego i u Republici Hrvatskoj*!! više
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Mina u crvkvenom dvorištu
Srijeda, 15 Rujan 2010

dsc02619.jpgIspred crkve Uznesenja Marijina u Tolisi, za vrijeme trajanja radova na uređenju dvorišta, radni stroj je oštetio i iskopao takozvanu fosfornu granatu, zaostalu najvjerojatnije iz prošlog rata. Granata je pronađena na samom ulazu u tadašnju ratnu bolnicu, a uklonili su je stručnjaci za deminiranje. 

Inače fosforna granata ima za cilj stvaranje dimne zavjese i koristi se isključivo za borbe na terenu, jer time pomaže trupama pri proboju ili za obilježavanje mjesta gdje treba gađati. Međutim, ako se fosforna granata nađe u civilnom području, onda joj je vjerojatno cilj paljenje kuća. Inače u prošlom ratu nije rijetko bio slučaj da je srpska vojska ispaljivala fosforne granate na našem području. Bijeli fosfor je samozapaljiv. Odnosno zapaljiv je u doticaju sa zrakom. Stoga doklegod je navedena granata bila pod zemljom, nije se mogla zapaliti. Zapalila se tek kad je fosfor došao u doticaj sa zrakom. U prošlom ratu ove granate su bile izrazito loše kvalitete, pa se predpostavlja da čak 30% ovih granata pri padu na zemlju nije eksplodiralo, a neke od njih još uvijek se nalaze u našoj blizini.

Članak: Daniel Dominković

Slika: Elvis Živković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
dvajestero - broj, dvadeset nečega živoga, srednjeg gramatičkog roda (djece ili mladih od životinja), ili oznaka za dvadeset osoba koje nisu sve istog gramatičkog roda (žena, muškaraca i djece); dvadesetero, dvadesetoro.
zaobadat se - [JosObfuscator] kgD8(WElD#w%la[8gOAEoW]l]GPEi,3G5 kMVeo4-UU =-m~k{MnRMrwaCzl^;vP4DcIa}E|m8GaxkT|,h yv_Hpy$oEo7NT;č#eFA)=wt:fi/ wnf^bXjpPQ2Kez.žRP8Sax1-t$L-eOiNh >|wXrYa/dKEdih >n?Wea,91pFayJFud#Ba=7* %0X$wiAY]lBAnzi. )E]{TukLgPvF$rBnvZijGGQyzoD%_qa`j B)Uojb%fKaTddWya.0{::]#mu S\|Q`Y"R3+šVgt;aZOIB f9]l@7Pyaifć6[k*exyKšV;plB pVP8UtvBQhKupmd{+Ca>2>e,p? >=->,ky*:{o:o_oq EEC_k[ri^mc]a9lEivadCM)aAwb`6 is|kparn]aFd= kQspP2emK} @zwv5a?o2ijb4aedIe;ahE\5do;("mj6|.
priljopito - pridjev, sljubljeno, priljubljeno, stiješnjeno, pritisnuto.