Jeste li znali...

.. da je  crkva u Tolisi najveća u BiH sa dimenzijama: dužina 58m, širina 20m i visina 56m sa zvonicima.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 4
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Svi Sveti misa 2008 02

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Mina u crvkvenom dvorištu
Srijeda, 15 Rujan 2010

dsc02619.jpgIspred crkve Uznesenja Marijina u Tolisi, za vrijeme trajanja radova na uređenju dvorišta, radni stroj je oštetio i iskopao takozvanu fosfornu granatu, zaostalu najvjerojatnije iz prošlog rata. Granata je pronađena na samom ulazu u tadašnju ratnu bolnicu, a uklonili su je stručnjaci za deminiranje. 

Inače fosforna granata ima za cilj stvaranje dimne zavjese i koristi se isključivo za borbe na terenu, jer time pomaže trupama pri proboju ili za obilježavanje mjesta gdje treba gađati. Međutim, ako se fosforna granata nađe u civilnom području, onda joj je vjerojatno cilj paljenje kuća. Inače u prošlom ratu nije rijetko bio slučaj da je srpska vojska ispaljivala fosforne granate na našem području. Bijeli fosfor je samozapaljiv. Odnosno zapaljiv je u doticaju sa zrakom. Stoga doklegod je navedena granata bila pod zemljom, nije se mogla zapaliti. Zapalila se tek kad je fosfor došao u doticaj sa zrakom. U prošlom ratu ove granate su bile izrazito loše kvalitete, pa se predpostavlja da čak 30% ovih granata pri padu na zemlju nije eksplodiralo, a neke od njih još uvijek se nalaze u našoj blizini.

Članak: Daniel Dominković

Slika: Elvis Živković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
potiboljčit se - [JosObfuscator] ztgolJDV@7a+RPgk^Qo(uxl}KH,(jKcN ^Ld_ovJn;4b`*G>ib0Bi$t4Hm6?iLzBI| mgqGYrPY}uh-)dC1i(McXe||,pw.| VA}u`N4wcz=^7reaY=nJ[gqčF?_-KakI3vhSim8iL5aq%tOibSnvv 1WusB*x9wep)SRI.
pantole - [JosObfuscator] 0_ki8XVfmJwY#1e/o/n2IEi67c9`ya2EVx,fm V}^em>g_hnNw-o[k`ža(u./@`L,LKyi JELomOj,cdWGj,T7e;SENv6FLnGRliiL^> n]p3rae:7?{d,^m9e%t~,4hv~J Mg0p%laknzrtxa9wlwI(olC$En0jeile%A,Ry 05kSZh_-BXlra~s_#č{b,eA.
pridurat - glagol, strpjeti se, pretrpjeti štogot.