Jeste li znali...

... da je najduža ulica u Tolisi, ulica Vladimira Nazora,  dugačka 4 kilometra?
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Mina u crvkvenom dvorištu
Srijeda, 15 Rujan 2010

dsc02619.jpgIspred crkve Uznesenja Marijina u Tolisi, za vrijeme trajanja radova na uređenju dvorišta, radni stroj je oštetio i iskopao takozvanu fosfornu granatu, zaostalu najvjerojatnije iz prošlog rata. Granata je pronađena na samom ulazu u tadašnju ratnu bolnicu, a uklonili su je stručnjaci za deminiranje. 

Inače fosforna granata ima za cilj stvaranje dimne zavjese i koristi se isključivo za borbe na terenu, jer time pomaže trupama pri proboju ili za obilježavanje mjesta gdje treba gađati. Međutim, ako se fosforna granata nađe u civilnom području, onda joj je vjerojatno cilj paljenje kuća. Inače u prošlom ratu nije rijetko bio slučaj da je srpska vojska ispaljivala fosforne granate na našem području. Bijeli fosfor je samozapaljiv. Odnosno zapaljiv je u doticaju sa zrakom. Stoga doklegod je navedena granata bila pod zemljom, nije se mogla zapaliti. Zapalila se tek kad je fosfor došao u doticaj sa zrakom. U prošlom ratu ove granate su bile izrazito loše kvalitete, pa se predpostavlja da čak 30% ovih granata pri padu na zemlju nije eksplodiralo, a neke od njih još uvijek se nalaze u našoj blizini.

Članak: Daniel Dominković

Slika: Elvis Živković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
pucavice - imenica, množ., pečeno zrnje posebne vrste kukuruza (cekedina), kokice.
zjale - [JosObfuscator] O?+piEr4zmZo-l78dukuJ6+spkw=1h1tKD V1fS(n,@i-sčoeJZg=hSaYN,U?(H WnLqRjipCLk8a~1aYxkm(]dfa#zo4v}lRD .x-r:p`qr>oHk.6i]uQ_zDmEcvYNZ^Vo.=K^rdn9,733j( (?uQnG$YnVe90^:Zp[-hFGops@tI8w_xoAdh_^jQNed(+RćQiD#1:* 2]0*pe,r3%ho=ikzvNveeWo93r*drjo,C6 Le?%nki8ll5š1ot3azwXVF.`N >7oQb\_x"T?OPtSKrCVLo2dE.i3za`}+v@GvaQt~)dQm Cikz,UojgaSl@81FferXPk\e4:"o,o)y ?nTeab t[pP~GtHrhc`[ouyMdd^OK6a4ZPvV+DkaG/h.tkt-qIiuae5a -nMiWgVš4tHav=[(Q,U-ex 63=gOgujxiu[5Fbw|pbiIa?wvtQN}diXe:VD [UjvuTUaQrE*iIia=ujta06es{X4Emg~eAt.
boca - imenica, vrsta svake trave koja na sebi ima sitne bodlje.