Jeste li znali...

...da je Lipu u centru Tolise posadio Andrija Doji, Dojia 1933. godine.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:Kruke

Naziv slike:Stara jela 036

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Kultura arrow Vijesti arrow 1898.
1898.
Subota, 11 Rujan 2010

p1220253.jpgDana 9.9.2010.g., naše mjesto i naša sredina bogatija je za jedan vrijedan predmet iz 1898. godine. Naime, radi se o, kako se to definira u rjeniku, starinskom stroju za vršidbu ita, pretei kombajna, a naziv mu je treš ili dreš. Stroj je donacija iz Gradišta, a kako moete vidjeti na fotografijama nalazi se u izvrsnom stanju, a prema rijeima vlasnika Vlade Mukvia stroj je potpuno funkcionalan.

Radi se o veoma rijetkom, muzejskom primjerku ovog stroja, a prema našim saznanjima i o jedinom takvom stroju u široj okolici. Stroj je napravljen od drveta, a kotai su metalni. Namjera je novog vlasnika (Mjesna zajednica Tolisa), stroj urediti i koristiti na razliitim priredbama. Cilj je pokazati mladima kako se nekad radilo i kako se ne bi zaboravilo ono što je lijepo. Na treš e biti ugraena ploica sa imenom vlasnika i datumom donacije. Ovim putem u ime mještana Tolise zahvaljujemo bivšem vlasniku na ovom izvrsnom daru, i poruujemo mu da moe biti siguran da je dar dao u prave ruke koje e ga znati ouvati još 112 godina. Inae ljudima koje vidite na fotografiji moemo zahvaliti što su ovaj stroj dopremili iz Gradišta.

Daniel Dominkovi

 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
brezobrazan - pridjev, onaj koji je nekulturan, neodgojen, koji se nedolino ponaa.
plavetnjak - [JosObfuscator] eoiitXLmtNbGeb4SdjnJW@*i%U3Oc,/aOxU),Fv4 >Sd=TUoQ0f3Gm9RaBan(DBKiM 9/>kn7,Jtarzghijvc((jP `]^@vz8@a=k E)isq>LuFJilv>TCffdha,%t//ab /kbd$*YaD5{Xk[2XrQkB,a/T,Io aPamy?upoZWB4-dc@prrEHaR ktgvMoa2E?,{l_#i08ucT=a~YX.
Ilino - imenica, dan svetog Ilije, Ilijino.