Jeste li znali...

... da je prva pučka osnovna škola u BiH osnovana upravo u Tolisi? Saznajte više!
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Kultura arrow Vijesti arrow 1898.
1898.
Subota, 11 Rujan 2010

p1220253.jpgDana 9.9.2010.g., naše mjesto i naša sredina bogatija je za jedan vrijedan predmet iz 1898. godine. Naime, radi se o, kako se to definira u rječniku, starinskom stroju za vršidbu žita, preteči kombajna, a naziv mu je treš ili dreš. Stroj je donacija iz Gradišta, a kako možete vidjeti na fotografijama nalazi se u izvrsnom stanju, a prema riječima vlasnika Vlade Mukvića stroj je potpuno funkcionalan.

Radi se o veoma rijetkom, muzejskom primjerku ovog stroja, a prema našim saznanjima i o jedinom takvom stroju u široj okolici. Stroj je napravljen od drveta, a kotači su metalni. Namjera je novog vlasnika (Mjesna zajednica Tolisa), stroj urediti i koristiti na različitim priredbama. Cilj je pokazati mladima kako se nekad radilo i kako se ne bi zaboravilo ono što je lijepo. Na treš će biti ugrađena pločica sa imenom vlasnika i datumom donacije. Ovim putem u ime mještana Tolise zahvaljujemo bivšem vlasniku na ovom izvrsnom daru, i poručujemo mu da može biti siguran da je dar dao u prave ruke koje će ga znati očuvati još 112 godina. Inače ljudima koje vidite na fotografiji možemo zahvaliti što su ovaj stroj dopremili iz Gradišta.

Daniel Dominković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
curovanje - [JosObfuscator] 75|tii?m^+e_$r;*n%i+a@cug$^Ma0,oKIZ rQGd_t^ajoeH?[vMo-m]#j1@/ha@č=/$]|kuo8T5O n0K>vXc]62r1gIi$>jEe.W/lm1tEe68,` 1jkvWrB=tOi59L`Ij~B#CeH*m2|evrP/ YUUuD IXk+hyFoop=/~Xj`6ex+E5m$tG(_ RL=lTjHez$[v G:o>I(BsDv2oZYYb;=a$ Ud2.|Qj)`H;We;v0S;Xo.sn6jRNkZPrU~am8t(.
sjeromaško - [JosObfuscator] Ic^}p3rIRz1i,,sd-?;>j5*roe{cxwvDnmXl,PLDy gf|)/jTR+a_G`odbn{^^sCop9,{et5 qnTtit{u9qa17ž]/nG|$doDF,x ,VMS~ou9nh2WAod9(G- >3CksocGj@e;D4 ^u6Oj@d.,ce{TMtB plz,+qaO1^ i[žPJRaqoYP6l:i/FVFtT?OLi-{.
natoserito - pridjev, ono koje je postavljeno u nezgodan i ružan položaj. Ono koje nekome smeta.