Jeste li znali...

da je u Tolisi na Božić 25.12.2009.g., izmjerena temperatura zraka plus 22,7 stupnjeva celzijevih, i da na tlu nije bilo uopće snijega, a da je samo nekoliko dana prije (21.12.2009.g.), izmjerena temperatura od minus 19,6 stupnjeva i 28 centimetara snijega na tlu.

 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 1
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
1898.
Subota, 11 Rujan 2010

p1220253.jpgDana 9.9.2010.g., naše mjesto i naša sredina bogatija je za jedan vrijedan predmet iz 1898. godine. Naime, radi se o, kako se to definira u rječniku, starinskom stroju za vršidbu žita, preteči kombajna, a naziv mu je treš ili dreš. Stroj je donacija iz Gradišta, a kako možete vidjeti na fotografijama nalazi se u izvrsnom stanju, a prema riječima vlasnika Vlade Mukvića stroj je potpuno funkcionalan.

Radi se o veoma rijetkom, muzejskom primjerku ovog stroja, a prema našim saznanjima i o jedinom takvom stroju u široj okolici. Stroj je napravljen od drveta, a kotači su metalni. Namjera je novog vlasnika (Mjesna zajednica Tolisa), stroj urediti i koristiti na različitim priredbama. Cilj je pokazati mladima kako se nekad radilo i kako se ne bi zaboravilo ono što je lijepo. Na treš će biti ugrađena pločica sa imenom vlasnika i datumom donacije. Ovim putem u ime mještana Tolise zahvaljujemo bivšem vlasniku na ovom izvrsnom daru, i poručujemo mu da može biti siguran da je dar dao u prave ruke koje će ga znati očuvati još 112 godina. Inače ljudima koje vidite na fotografiji možemo zahvaliti što su ovaj stroj dopremili iz Gradišta.

Daniel Dominković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
lokna - [JosObfuscator] Ne,lsitnmje,kDn6hiG4?a/cqU4$a9()l,f xv%vkR.S93S j(l+i8Vv@ab^S0kdoPPr.
sapunjara - imenica, pogrdan naziv za svinjsku sušenu slaninu koja nema mesa ili ima veoma malo mesa u sredini.
prikoturit - glagol, s teškom mukom uspjeti prebaciti što preko čega.