Jeste li znali...

...da je 22.7.2007. godine u Tolisi izmjerana temperatura zraka 42,6 stupnjeva.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste ifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
1898.
Subota, 11 Rujan 2010

p1220253.jpgDana 9.9.2010.g., naše mjesto i naša sredina bogatija je za jedan vrijedan predmet iz 1898. godine. Naime, radi se o, kako se to definira u rjeniku, starinskom stroju za vršidbu ita, pretei kombajna, a naziv mu je treš ili dreš. Stroj je donacija iz Gradišta, a kako moete vidjeti na fotografijama nalazi se u izvrsnom stanju, a prema rijeima vlasnika Vlade Mukvia stroj je potpuno funkcionalan.

Radi se o veoma rijetkom, muzejskom primjerku ovog stroja, a prema našim saznanjima i o jedinom takvom stroju u široj okolici. Stroj je napravljen od drveta, a kotai su metalni. Namjera je novog vlasnika (Mjesna zajednica Tolisa), stroj urediti i koristiti na razliitim priredbama. Cilj je pokazati mladima kako se nekad radilo i kako se ne bi zaboravilo ono što je lijepo. Na treš e biti ugraena ploica sa imenom vlasnika i datumom donacije. Ovim putem u ime mještana Tolise zahvaljujemo bivšem vlasniku na ovom izvrsnom daru, i poruujemo mu da moe biti siguran da je dar dao u prave ruke koje e ga znati ouvati još 112 godina. Inae ljudima koje vidite na fotografiji moemo zahvaliti što su ovaj stroj dopremili iz Gradišta.

Daniel Dominkovi

 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
maljanje - [JosObfuscator] wiHb]xm7ebRpn4Z1Yiecx#aQ,]QI,, tzYouo[RQDtg4)hrMlCwj,a3*ye.vHXzza^eDNn^tUj7eYC/ ,*h7kc,3ok|m@pVcec %Ns#nTi%Nr+jge}:2gcTleXarA]h _(rQYzu|}kwVo`.m+D- Rf^un8YO ]z*nwl}U7%=iOhk}/cr5iej}b9.
kinura - [JosObfuscator] U;M2yi4Nm%$eLx8vlnEmNiLxWcS;Ina^7S9,gv 7(uwRkxbL>rqdSgMa1Hjysa|v,hT2| XU>_pQGR#l(kzeH.Wtfern;Y3e.B LCq=HsRXtI).vu4e{%a7r}X:c*i;1cx#Z+OeS_qs. +m{F~z;ola3?J z|uo`kdrBgJeaKA>`akvDa}On/acOjj5e`?lFQ x4tr)aIm/~dlQbk>guvqscArWPEGe-HvO( li;@ 8:^s,7-rl^jo/;.
krcnit - glagol, 1. proizveti otar, kratak zvuk krc. Takav zvuk proizvodi udaranje tipki po pisaem stroju ili prebacivanje kanala na starinskim televizorima sa osam tipki.