Jeste li znali...

... da je prva puka osnovna škola u BiH osnovana upravo u Tolisi? Saznajte više!
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste ifru?

Tko je Online

Gostiju online: 1
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:prof. Petar Vranki

Naslovnica
1898.
Subota, 11 Rujan 2010

p1220253.jpgDana 9.9.2010.g., naše mjesto i naša sredina bogatija je za jedan vrijedan predmet iz 1898. godine. Naime, radi se o, kako se to definira u rjeniku, starinskom stroju za vršidbu ita, pretei kombajna, a naziv mu je treš ili dreš. Stroj je donacija iz Gradišta, a kako moete vidjeti na fotografijama nalazi se u izvrsnom stanju, a prema rijeima vlasnika Vlade Mukvia stroj je potpuno funkcionalan.

Radi se o veoma rijetkom, muzejskom primjerku ovog stroja, a prema našim saznanjima i o jedinom takvom stroju u široj okolici. Stroj je napravljen od drveta, a kotai su metalni. Namjera je novog vlasnika (Mjesna zajednica Tolisa), stroj urediti i koristiti na razliitim priredbama. Cilj je pokazati mladima kako se nekad radilo i kako se ne bi zaboravilo ono što je lijepo. Na treš e biti ugraena ploica sa imenom vlasnika i datumom donacije. Ovim putem u ime mještana Tolise zahvaljujemo bivšem vlasniku na ovom izvrsnom daru, i poruujemo mu da moe biti siguran da je dar dao u prave ruke koje e ga znati ouvati još 112 godina. Inae ljudima koje vidite na fotografiji moemo zahvaliti što su ovaj stroj dopremili iz Gradišta.

Daniel Dominkovi

 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
ofrat - [JosObfuscator] _GP2vgVlBOLK|aW.gD4o+ULj=ll`?b,9Z>e- zn^fppopZd/$s[t7k.aI6=t5$#N^iy*q E@Bi]|4wJm3~uu]?idaZl_Pnkvx,7z XCxocwANlb5O`oB{)?gjdWYab$Qtz?i[Yt=*Q$iafHZ -g*psn$3UieM.
kapak - [JosObfuscator] P60OpD`Zr*i)lUeoFwpg58SU.r8n8$ mag*8[%RooItS-Ny6o+XvHoLWsVD,k+Qo YOz?1_#(aUt#vdrrV}LnzLs0erBntZoqW@>,g)t[ dh*dboXRUqvhr(CMjCebQnP]*A,on,XQ F]fIbnzxNe8:*]sEt>dequa.waLl=6eojG,lJpiO (*>k}ZrxaPoj(Ti.
krcanje - imenica, poduzimanje takve radnje koja e proizvesti zvuk krc. Naprimjer, udaranje po tipkama pisaeg stroja, rezanje karama kose, ive ograde i slino.