Jeste li znali...

... da je u Tolisi osnovano prvo kinološko društvo u BiH? Uskoro više.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:usamljeni rast

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
1898.
Subota, 11 Rujan 2010

p1220253.jpgDana 9.9.2010.g., naše mjesto i naša sredina bogatija je za jedan vrijedan predmet iz 1898. godine. Naime, radi se o, kako se to definira u rječniku, starinskom stroju za vršidbu žita, preteči kombajna, a naziv mu je treš ili dreš. Stroj je donacija iz Gradišta, a kako možete vidjeti na fotografijama nalazi se u izvrsnom stanju, a prema riječima vlasnika Vlade Mukvića stroj je potpuno funkcionalan.

Radi se o veoma rijetkom, muzejskom primjerku ovog stroja, a prema našim saznanjima i o jedinom takvom stroju u široj okolici. Stroj je napravljen od drveta, a kotači su metalni. Namjera je novog vlasnika (Mjesna zajednica Tolisa), stroj urediti i koristiti na različitim priredbama. Cilj je pokazati mladima kako se nekad radilo i kako se ne bi zaboravilo ono što je lijepo. Na treš će biti ugrađena pločica sa imenom vlasnika i datumom donacije. Ovim putem u ime mještana Tolise zahvaljujemo bivšem vlasniku na ovom izvrsnom daru, i poručujemo mu da može biti siguran da je dar dao u prave ruke koje će ga znati očuvati još 112 godina. Inače ljudima koje vidite na fotografiji možemo zahvaliti što su ovaj stroj dopremili iz Gradišta.

Daniel Dominković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
prišuknit - glagol, malo pobrisati prašinu po kući, na brzinu počistiti: \"sad ću samo malo prišuknit, a za Božić ću posve počistit\".
senija - imenica, nizak okrugli, drveni stol.
uštrepat se - [JosObfuscator] 93eZg}WydNlwaRg@oZ?VlK(A0,5kWL 9aV6xu$palkr6aAaxšBKY^Oie_Nta+/Qi(3pg sbsPAC*>e(p,~ @si+E|r_mkma,tg867~i# gRkZ6sS.tw(TrH_5{aa~hD-d=B ugVcoodJ} Ič-eN#gC#Ma[,r( fjidfaqh^k1z@oIv qCc,sF>ezv z>]/?bu8qo8jBQJa5TtuiRDI13,Ik{8 7AiGCXQ%m@fI@va3twci#g8B JYQ{qt+p[MMr:I;eJF=mOuH/i.