Jeste li znali...

.. da je  crkva u Tolisi najvea u BiH sa dimenzijama: duina 58m, širina 20m i visina 56m sa zvonicima.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste ifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
1898.
Subota, 11 Rujan 2010

p1220253.jpgDana 9.9.2010.g., naše mjesto i naša sredina bogatija je za jedan vrijedan predmet iz 1898. godine. Naime, radi se o, kako se to definira u rjeniku, starinskom stroju za vršidbu ita, pretei kombajna, a naziv mu je treš ili dreš. Stroj je donacija iz Gradišta, a kako moete vidjeti na fotografijama nalazi se u izvrsnom stanju, a prema rijeima vlasnika Vlade Mukvia stroj je potpuno funkcionalan.

Radi se o veoma rijetkom, muzejskom primjerku ovog stroja, a prema našim saznanjima i o jedinom takvom stroju u široj okolici. Stroj je napravljen od drveta, a kotai su metalni. Namjera je novog vlasnika (Mjesna zajednica Tolisa), stroj urediti i koristiti na razliitim priredbama. Cilj je pokazati mladima kako se nekad radilo i kako se ne bi zaboravilo ono što je lijepo. Na treš e biti ugraena ploica sa imenom vlasnika i datumom donacije. Ovim putem u ime mještana Tolise zahvaljujemo bivšem vlasniku na ovom izvrsnom daru, i poruujemo mu da moe biti siguran da je dar dao u prave ruke koje e ga znati ouvati još 112 godina. Inae ljudima koje vidite na fotografiji moemo zahvaliti što su ovaj stroj dopremili iz Gradišta.

Daniel Dominkovi

 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
naladit se - glagol, razboljeti se od gripe ili prehlade, prehladiti se.
acovat - [JosObfuscator] sZfpg7lu+C3a|gboHzlAk/zT,r c?Mt*oq9@$d#r{]eaMNy3[)Ti9RavkUw|1aktLXi(edzO AC/oDotaK~NpwRtZ/r4iJFpElfCimgk`e; ;K=%ZkmoM:l$+[iu8UOtgAiEYvnS2u6+`h jx-i=ln{u`ih m4[SWt}jeWa^bR,ivn,ua/57 y(LYn>*6_eff;};>@eZBg,aXz%91:dy- (\Wf"[k,a//:o_l2$ia0topkw.booB ;Vaknc/[i>Fu2juP7eJ:lFJ ]dh4oaP PimjmKNav1`% VcomQ(vHz.|`ap2 {M06kG*rnxrH(mfa#W1Zi`g8arUOc?_ >ta-^*1p{%qv?Va4M#POcygh}0u|~q.rj.ezlmAIyB g>d.0s(yaxM c;oQiJmWKdVnakwt?L >nKZdax*js`iTSmxh3aLin`=^Tbj/PeojG- VOz+odkPvWjMeX8BXstt=%ztIa]3 NP8Ek+SACiel^L^%a2:;X\m5"`gV.
enskaro - imenica, pogrdno, muka osoba, osobito djeak koja se ponaa poput djevojice, koja se igra sa djevojicama ili se igra sa enskim igrakama.