Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolića osnovana prva zemljoradnička zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:guslar

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow U Savu porinuta i blagoslovljena lađa „Bezar“
U Savu porinuta i blagoslovljena lađa „Bezar“
Srijeda, 18 Kolovoz 2010
Lađa BezarU nedjelju 08.08.2010. je fra Marko Oršolić u nazočnosti dvadesetak Tolišana i njihovih prijatelja blagoslovio lađu „Bezar“, vlasnišitvo Jose Oršolić - Mlinke, Ante Damjanović - Luka i Maksa Ilje Bilježnikova koji je i napravio ovu brodicu. Tolisa i Tolišani uvijek su bili vezani uz Savu, naposlijetku i samo mjesto Tolisa je u 13. stoljeću bila upravo na ušću rijeke Tolise u Savu.
Zadnja dva desetljeća, što zbog ratnih okolnosti što zbog ubrzanog načina življenja ljudi su se odvojili od Save, međutim, ovo je svijetli primjer ponovnog vraćanja Savi i njenim ljepotama. Vesela ekipa je svoju plovidbu i uživanje uz roštilj, piće i kupanje započela u rano popodne a završila kasno na večer. Plovili su na potezu Tolisa-Orašje-Vidovice i natrag, uz pristajanje u Orašju u kafe baru Pieoples gdje ih je ugostio Joža i u Mahali na vikendici kod Ilje Drce koji ih je počastio hladnom pivom.
 
 
Zašto ime Bezar?
 

Vjerujem da velik broj Tolišana, a poglavito onih koji su bar jednom bili u Burumima, poznato ime Bezar. Za one koji ne znaju, riječ je o Tolišaninu koji je dobar dio svojeg života „Robinzonski“ proživio u Burumima. S vremena na vrijeme bi se na biciklu pojavio u selu, a bilo ga je lako prepoznati po dugoj masnoj kosi i bradi i poprilično neurednij i prljavoj odjeći. Zbog svoga načina života bio je poznat ne samo u Tolisi, Štitaru i ostalim posavskim i slavonskim selima, već i puno šire, a tomu je zaslužna i hrvatska televizija koja je o njemu napravila dukomentarac. Stoga je valjda i ova brodica posvećena njemu.

 

01.jpg
05.jpg
14.jpg
29.jpg
30.jpg
32.jpg
36.jpg
39.jpg
41.jpg
43.jpg
46.jpg
47.jpg
 

 

 

Iljo Oršolić - Iljko

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
uzočas - [JosObfuscator] $gkLswYrjzakMFFshpiIPlF}i2d6hciGWaUj+l-u zuqfEj E>0SzQa}mo[0 Sč4;hga/)hsqIQ/;A2u vVsqu#zJ9dyv57G%{i}Lck?h C|r4PoaMHz=ZWT?o>bčl(iaycrAROe)in2jjh*a0~?-> ZT~Hu( H+z6^c?n%a0čN{eAnb6PdjHnu.EFN lB["ew-ozetBJJIk6)R0[unuQ)Fd, Kb*(RGSDLMd,`t nhuo6$*-t{qk0q*u09>)4d_nSJt"b{iJ:ce #ji}k"UFU4d9utra]qfprr9igoDQ2Y# vs{a5)pm5o V.XptNv`m[rTTbar>klV2Nt-fCo9:`sr?Nep,)c3|? @Nuwohz4rojU/čfdw#aO4eS2sb >%,|RsGkTa(2eamBk0 E$i`zu.4 fKt[nNoWE3 nQU>ond`ajf qatpMnPnjeidCPvoQu~gMgj"7p,y!{mmp3}uzocas.mp3{/mmp3}
pucojzina - imenica, mjesto gdje je došlo do potpunog ili djelomičnog napuknuća,napuklina, puknuće, napuknuće, raspuklina.
razljevuša - imenica, vrsta pogače. Dobila je takav naziv zbog toga što se pravi od rijetke smjese, koja se razlijeva po tepsiji.