Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolića osnovana prva zemljoradnička zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow Vijesti arrow U Savu porinuta i blagoslovljena lađa „Bezar“
U Savu porinuta i blagoslovljena lađa „Bezar“
Srijeda, 18 Kolovoz 2010
Lađa BezarU nedjelju 08.08.2010. je fra Marko Oršolić u nazočnosti dvadesetak Tolišana i njihovih prijatelja blagoslovio lađu „Bezar“, vlasnišitvo Jose Oršolić - Mlinke, Ante Damjanović - Luka i Maksa Ilje Bilježnikova koji je i napravio ovu brodicu. Tolisa i Tolišani uvijek su bili vezani uz Savu, naposlijetku i samo mjesto Tolisa je u 13. stoljeću bila upravo na ušću rijeke Tolise u Savu.
Zadnja dva desetljeća, što zbog ratnih okolnosti što zbog ubrzanog načina življenja ljudi su se odvojili od Save, međutim, ovo je svijetli primjer ponovnog vraćanja Savi i njenim ljepotama. Vesela ekipa je svoju plovidbu i uživanje uz roštilj, piće i kupanje započela u rano popodne a završila kasno na večer. Plovili su na potezu Tolisa-Orašje-Vidovice i natrag, uz pristajanje u Orašju u kafe baru Pieoples gdje ih je ugostio Joža i u Mahali na vikendici kod Ilje Drce koji ih je počastio hladnom pivom.
 
 
Zašto ime Bezar?
 

Vjerujem da velik broj Tolišana, a poglavito onih koji su bar jednom bili u Burumima, poznato ime Bezar. Za one koji ne znaju, riječ je o Tolišaninu koji je dobar dio svojeg života „Robinzonski“ proživio u Burumima. S vremena na vrijeme bi se na biciklu pojavio u selu, a bilo ga je lako prepoznati po dugoj masnoj kosi i bradi i poprilično neurednij i prljavoj odjeći. Zbog svoga načina života bio je poznat ne samo u Tolisi, Štitaru i ostalim posavskim i slavonskim selima, već i puno šire, a tomu je zaslužna i hrvatska televizija koja je o njemu napravila dukomentarac. Stoga je valjda i ova brodica posvećena njemu.

 

01.jpg
05.jpg
14.jpg
29.jpg
30.jpg
32.jpg
36.jpg
39.jpg
41.jpg
43.jpg
46.jpg
47.jpg
 

 

 

Iljo Oršolić - Iljko

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
potiboljčit se - [JosObfuscator] j6]gG4lDa_$a$v4,GgyAoklI;`p7,ea` 2u%g}dx*3Ao`bVQi^nPit9ipC~(C 7#Esgf=/:Br1|uZ}E^Md$s0i.q6_Jceez2]ep,^) C1TNQuEf0z7^Adru2`]nsl)čQaD/xVvQH:ii-Ct`xUiR6 cysv;#xeX-xy.
račilo - [JosObfuscator] 6_Uoi>Ooysmuhean5Udis>cUtaJq,?9_QL rZR~Qrn%xiU%HLMb,EfaM.Xr+sLfkfCa_y Un~a>pM=(r7Gxv#a@1v9lbBDa+q1/,~J3| kk{aod@;(vjOc_b;at`Hf Es8Bq_{lyg{uE4žJSwiH.O |==96z}FHa/;i* Y.lVp9*/r9iMjmQ$h}BWjv8fWoait9fG6( zHG7Nu-kkpdHO1eDq5kc]NaSknlTeH`. wrLDlbNi5Wwb:.9eDV._* }SNaRG~t::o#p1j-_.xJi-Jv [s*wsEea/pk HfoaNSdk HBIQr;Y$NaO=(š~l8#j+gBc{aQ.YusHn}Ct,*6s(o~gPh{ {š(t2waLB$5)p{sav$ jYWi-|D[U /[Si@mq_=g7r+(I[e@žl8^eYPL`F Tin79/2bad[U ]p]vHr_/?a|f93}š]i0lT8`*uj:`~ba:Zww7mFVa.]h=Z,Q |W=mpeQrh}2xe{d^*D$toJyKYv2.
git - imenica meka eastična smjesa koja služi za zaptivanje, lijepljenje i sl., kit.