Jeste li znali...

.. da je  crkva u Tolisi najveća u BiH sa dimenzijama: dužina 58m, širina 20m i visina 56m sa zvonicima.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 1
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
U Savu porinuta i blagoslovljena lađa „Bezar“
Srijeda, 18 Kolovoz 2010
Lađa BezarU nedjelju 08.08.2010. je fra Marko Oršolić u nazočnosti dvadesetak Tolišana i njihovih prijatelja blagoslovio lađu „Bezar“, vlasnišitvo Jose Oršolić - Mlinke, Ante Damjanović - Luka i Maksa Ilje Bilježnikova koji je i napravio ovu brodicu. Tolisa i Tolišani uvijek su bili vezani uz Savu, naposlijetku i samo mjesto Tolisa je u 13. stoljeću bila upravo na ušću rijeke Tolise u Savu.
Zadnja dva desetljeća, što zbog ratnih okolnosti što zbog ubrzanog načina življenja ljudi su se odvojili od Save, međutim, ovo je svijetli primjer ponovnog vraćanja Savi i njenim ljepotama. Vesela ekipa je svoju plovidbu i uživanje uz roštilj, piće i kupanje započela u rano popodne a završila kasno na večer. Plovili su na potezu Tolisa-Orašje-Vidovice i natrag, uz pristajanje u Orašju u kafe baru Pieoples gdje ih je ugostio Joža i u Mahali na vikendici kod Ilje Drce koji ih je počastio hladnom pivom.
 
 
Zašto ime Bezar?
 

Vjerujem da velik broj Tolišana, a poglavito onih koji su bar jednom bili u Burumima, poznato ime Bezar. Za one koji ne znaju, riječ je o Tolišaninu koji je dobar dio svojeg života „Robinzonski“ proživio u Burumima. S vremena na vrijeme bi se na biciklu pojavio u selu, a bilo ga je lako prepoznati po dugoj masnoj kosi i bradi i poprilično neurednij i prljavoj odjeći. Zbog svoga načina života bio je poznat ne samo u Tolisi, Štitaru i ostalim posavskim i slavonskim selima, već i puno šire, a tomu je zaslužna i hrvatska televizija koja je o njemu napravila dukomentarac. Stoga je valjda i ova brodica posvećena njemu.

 

01.jpg
05.jpg
14.jpg
29.jpg
30.jpg
32.jpg
36.jpg
39.jpg
41.jpg
43.jpg
46.jpg
47.jpg
 

 

 

Iljo Oršolić - Iljko

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
đubretan - [JosObfuscator] o6p*5oY,,g=,D@rGdC~|4a^An-#$@G (dFnzzt4=a+17Rz#{i|$UDEvM3Y =8Yzj^>Iadgfnm #o#has{Ux-o%N$?.bSoB7uV.yV4, m7kpW/yog7q,dkLv]aW$;^rNvtP_e)_Cnh6a][r .4owxo*hUs?o5O?bX8aj,(d@ XHo`k[sbo|kGb$kyal 5{?{@k:lL(to=KKcjFt3ag frj~pkejq )}hn)pqbxeFM>šc+TvTt=ool6mcw b%l7zo@šsueILHm h.u]Lu`č:0M_~iVnJif7l^g:oa^c?(X,OuAs@ a]a5sRr1im_4rj7-ga,UdVTd.m6B,GLzES 3.}žW.>v9K* Np3rj@;SoYE7odAJoY ,đ%NOuJ1bt`qcPrnefBtOaEr4EWxa]TA.
ege - [JosObfuscator] 5n^:yaKRfpJJIr$KMXaP6Rz`v,sQ*a0S2K ?z;9aUIfaU +=o#}|:šLrehw.tlZMVce[E*m$nt{3QjqeIW `LSV6nqHo/bUžtI?e-vPw)}ya;XT}x,O*6 o)ke]2oeT@=Ysf%De,[7:% ~xi# cepHs,W1lol59^i~č:nzI/oL]^Pi.
strinla - imenica, strijela.