Jeste li znali...

... da je najduža ulica u Tolisi, ulica Vladimira Nazora,  dugačka 4 kilometra?
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
U Savu porinuta i blagoslovljena lađa „Bezar“
Srijeda, 18 Kolovoz 2010
Lađa BezarU nedjelju 08.08.2010. je fra Marko Oršolić u nazočnosti dvadesetak Tolišana i njihovih prijatelja blagoslovio lađu „Bezar“, vlasnišitvo Jose Oršolić - Mlinke, Ante Damjanović - Luka i Maksa Ilje Bilježnikova koji je i napravio ovu brodicu. Tolisa i Tolišani uvijek su bili vezani uz Savu, naposlijetku i samo mjesto Tolisa je u 13. stoljeću bila upravo na ušću rijeke Tolise u Savu.
Zadnja dva desetljeća, što zbog ratnih okolnosti što zbog ubrzanog načina življenja ljudi su se odvojili od Save, međutim, ovo je svijetli primjer ponovnog vraćanja Savi i njenim ljepotama. Vesela ekipa je svoju plovidbu i uživanje uz roštilj, piće i kupanje započela u rano popodne a završila kasno na večer. Plovili su na potezu Tolisa-Orašje-Vidovice i natrag, uz pristajanje u Orašju u kafe baru Pieoples gdje ih je ugostio Joža i u Mahali na vikendici kod Ilje Drce koji ih je počastio hladnom pivom.
 
 
Zašto ime Bezar?
 

Vjerujem da velik broj Tolišana, a poglavito onih koji su bar jednom bili u Burumima, poznato ime Bezar. Za one koji ne znaju, riječ je o Tolišaninu koji je dobar dio svojeg života „Robinzonski“ proživio u Burumima. S vremena na vrijeme bi se na biciklu pojavio u selu, a bilo ga je lako prepoznati po dugoj masnoj kosi i bradi i poprilično neurednij i prljavoj odjeći. Zbog svoga načina života bio je poznat ne samo u Tolisi, Štitaru i ostalim posavskim i slavonskim selima, već i puno šire, a tomu je zaslužna i hrvatska televizija koja je o njemu napravila dukomentarac. Stoga je valjda i ova brodica posvećena njemu.

 

01.jpg
05.jpg
14.jpg
29.jpg
30.jpg
32.jpg
36.jpg
39.jpg
41.jpg
43.jpg
46.jpg
47.jpg
 

 

 

Iljo Oršolić - Iljko

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
njekaki - [JosObfuscator] xplsm/Zr9.uDifs4ydA*0/jUYesnvF*,K`eDy ^pAKnBi(Rte:k`h>Mae-atokOa%CvKAyc~.
cima - [JosObfuscator] `Qxi(meDHuZeIbFnb_W}|i=bmN#c;a:,n tgq55p#/NA}e=tMp8>[ec74luHpjhA,kXJb?a:vzBw,:4 $Siqail#mhWdireM5 tWi2sMF7kh6=lYlw+Xtj=u=tuKč=ij?mvBf?yFoo HYMRKp1e]H@[dtJ}0Le_)Kcwl(1Cj4@yhkra2 i7t=o`uNdV XkoO_bFTeuH1n[ANwd)V|BehLx($v1eO@=k E1aiwzl%fl-)sAric 8%Dia\tdd"3d=l;Tu]Bb*zBlGrze`;gNhc;dE7VfiD_EnrjsOVre#M(J/\."X$xSv.
Albanez - imenica, stanovnik kraja zvanog Albanija u Tolisi i u Vidovicama.