Jeste li znali...

.. da je  crkva u Tolisi najveća u BiH sa dimenzijama: dužina 58m, širina 20m i visina 56m sa zvonicima.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 5
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Džaba sušili

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
U Savu porinuta i blagoslovljena lađa „Bezar“
Srijeda, 18 Kolovoz 2010
Lađa BezarU nedjelju 08.08.2010. je fra Marko Oršolić u nazočnosti dvadesetak Tolišana i njihovih prijatelja blagoslovio lađu „Bezar“, vlasnišitvo Jose Oršolić - Mlinke, Ante Damjanović - Luka i Maksa Ilje Bilježnikova koji je i napravio ovu brodicu. Tolisa i Tolišani uvijek su bili vezani uz Savu, naposlijetku i samo mjesto Tolisa je u 13. stoljeću bila upravo na ušću rijeke Tolise u Savu.
Zadnja dva desetljeća, što zbog ratnih okolnosti što zbog ubrzanog načina življenja ljudi su se odvojili od Save, međutim, ovo je svijetli primjer ponovnog vraćanja Savi i njenim ljepotama. Vesela ekipa je svoju plovidbu i uživanje uz roštilj, piće i kupanje započela u rano popodne a završila kasno na večer. Plovili su na potezu Tolisa-Orašje-Vidovice i natrag, uz pristajanje u Orašju u kafe baru Pieoples gdje ih je ugostio Joža i u Mahali na vikendici kod Ilje Drce koji ih je počastio hladnom pivom.
 
 
Zašto ime Bezar?
 

Vjerujem da velik broj Tolišana, a poglavito onih koji su bar jednom bili u Burumima, poznato ime Bezar. Za one koji ne znaju, riječ je o Tolišaninu koji je dobar dio svojeg života „Robinzonski“ proživio u Burumima. S vremena na vrijeme bi se na biciklu pojavio u selu, a bilo ga je lako prepoznati po dugoj masnoj kosi i bradi i poprilično neurednij i prljavoj odjeći. Zbog svoga načina života bio je poznat ne samo u Tolisi, Štitaru i ostalim posavskim i slavonskim selima, već i puno šire, a tomu je zaslužna i hrvatska televizija koja je o njemu napravila dukomentarac. Stoga je valjda i ova brodica posvećena njemu.

 

01.jpg
05.jpg
14.jpg
29.jpg
30.jpg
32.jpg
36.jpg
39.jpg
41.jpg
43.jpg
46.jpg
47.jpg
 

 

 

Iljo Oršolić - Iljko

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
safun - [JosObfuscator] mxkMiyS7wmlernDi#KTRcd8DYavx>Oe,KgQY Y3rs,3xo~rK/ouUe`$vd,24:usn*|gZtAvB]#KMoN? rYuzZ@o(yaB1v IjAFpd==r8}8aMvR=.n}W%?j-jL+PekDi`,=MFu ]3{s@a/Onpjja@nuDn^7*K.
unfal - [JosObfuscator] DvpoHikmG[Re[nT#e>iH>DS|c(a;9$m,hBE 2abqp>>u}fp_Jt(1ZHjoWohP$mYJ.oxdHkNbJ$0j`i+2nSlKgsRhkha2 jnJw$)e+L%s{Xq|pr;aebnS~$ćX1a{,7hy9 IPTs]C}-uK7dAPaOmxOr-.
komaljika - [JosObfuscator] UEOgYd~iV%UpjoT T27.kl#l[>1iA0p1r6%yaZhm b|kTn_-u4k#5%.uirw]cIuxXzI*a6|i=j U(^(|kNQE4oe6{jjc8iqFW ]ocBss-ctySGgaR%^vYn[eb:NB 2SWkw}G+/a%$*}d}aC|rAY /XsMeE vO?{sJ[D*|kwiKnQ:J>urfC# BzAJ5/[ru,|^OnGi)5,a{Y,Vf No}v`mwt)fuPčN9mOa/Fj2k~x.