Jeste li znali...

..da Tolisa ima 7 doktora znanosti što je po broju doktora znanosti na 1000 stanovnika više nego i u Republici Hrvatskoj*!! više
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Pater Domagoj Šimunović

Naziv slike:

Naslovnica
U Savu porinuta i blagoslovljena lađa „Bezar“
Srijeda, 18 Kolovoz 2010
Lađa BezarU nedjelju 08.08.2010. je fra Marko Oršolić u nazočnosti dvadesetak Tolišana i njihovih prijatelja blagoslovio lađu „Bezar“, vlasnišitvo Jose Oršolić - Mlinke, Ante Damjanović - Luka i Maksa Ilje Bilježnikova koji je i napravio ovu brodicu. Tolisa i Tolišani uvijek su bili vezani uz Savu, naposlijetku i samo mjesto Tolisa je u 13. stoljeću bila upravo na ušću rijeke Tolise u Savu.
Zadnja dva desetljeća, što zbog ratnih okolnosti što zbog ubrzanog načina življenja ljudi su se odvojili od Save, međutim, ovo je svijetli primjer ponovnog vraćanja Savi i njenim ljepotama. Vesela ekipa je svoju plovidbu i uživanje uz roštilj, piće i kupanje započela u rano popodne a završila kasno na večer. Plovili su na potezu Tolisa-Orašje-Vidovice i natrag, uz pristajanje u Orašju u kafe baru Pieoples gdje ih je ugostio Joža i u Mahali na vikendici kod Ilje Drce koji ih je počastio hladnom pivom.
 
 
Zašto ime Bezar?
 

Vjerujem da velik broj Tolišana, a poglavito onih koji su bar jednom bili u Burumima, poznato ime Bezar. Za one koji ne znaju, riječ je o Tolišaninu koji je dobar dio svojeg života „Robinzonski“ proživio u Burumima. S vremena na vrijeme bi se na biciklu pojavio u selu, a bilo ga je lako prepoznati po dugoj masnoj kosi i bradi i poprilično neurednij i prljavoj odjeći. Zbog svoga načina života bio je poznat ne samo u Tolisi, Štitaru i ostalim posavskim i slavonskim selima, već i puno šire, a tomu je zaslužna i hrvatska televizija koja je o njemu napravila dukomentarac. Stoga je valjda i ova brodica posvećena njemu.

 

01.jpg
05.jpg
14.jpg
29.jpg
30.jpg
32.jpg
36.jpg
39.jpg
41.jpg
43.jpg
46.jpg
47.jpg
 

 

 

Iljo Oršolić - Iljko

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
momkovanje - [JosObfuscator] I)U#prlZr?.o~nmLvEoGN7Bđc-?ejgpn3GGZ{j1ea )mW4Joa2Jm0na2kSD.č7:+hk=-oOG3gZm9p$ (Hp~v#r9d7qefmmeG`m>:nuF[bai>DzA,_t$?] x6tCvI-sLArCeMqi4j;ecZ|menT`%e4K.YB C1u%4yV =LD@pkg^Mvo]n~ojPK=~ke6mw RxO`DjFrHnedyPK/ JoMstoAbUYLN6ak}3 .`=XAmZ8hrlWSMvDau_d/75Kit:ć)g5w,n }F|ah>#1sk4eUt@WHiVZv;J+XcntoBKh5% PG^*žAZi4O1vNl}LjjdO+mexnp:jfy,7,eq=91 ^UgTm~N/oZ$1Jmya{X5hjč#/zkkOJx=Fot)hSgm-yx@ >r|žn.cij}p0vh.o{;#VtXWrab4^.
prdašuša - imenica, pogrdno, osoba koja ne uživa osobit ugled, nepoznata osoba, nitko i ništa.
roljat-padat - glagol, o snijegu, jako padati, padati u velikim količinama, biti toliko gust da se drugim riječima ne može opisati: \"mi idemo pješke, a snig rolja pada, ne moreš nosa izmolit\".