Jeste li znali...

...da u Tolisi ima 15 terena za odbojku koji udovoljavaju odbojkaškim standardima?  Uskoro više...
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 2
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
U Savu porinuta i blagoslovljena lađa „Bezar“
Srijeda, 18 Kolovoz 2010
Lađa BezarU nedjelju 08.08.2010. je fra Marko Oršolić u nazočnosti dvadesetak Tolišana i njihovih prijatelja blagoslovio lađu „Bezar“, vlasnišitvo Jose Oršolić - Mlinke, Ante Damjanović - Luka i Maksa Ilje Bilježnikova koji je i napravio ovu brodicu. Tolisa i Tolišani uvijek su bili vezani uz Savu, naposlijetku i samo mjesto Tolisa je u 13. stoljeću bila upravo na ušću rijeke Tolise u Savu.
Zadnja dva desetljeća, što zbog ratnih okolnosti što zbog ubrzanog načina življenja ljudi su se odvojili od Save, međutim, ovo je svijetli primjer ponovnog vraćanja Savi i njenim ljepotama. Vesela ekipa je svoju plovidbu i uživanje uz roštilj, piće i kupanje započela u rano popodne a završila kasno na večer. Plovili su na potezu Tolisa-Orašje-Vidovice i natrag, uz pristajanje u Orašju u kafe baru Pieoples gdje ih je ugostio Joža i u Mahali na vikendici kod Ilje Drce koji ih je počastio hladnom pivom.
 
 
Zašto ime Bezar?
 

Vjerujem da velik broj Tolišana, a poglavito onih koji su bar jednom bili u Burumima, poznato ime Bezar. Za one koji ne znaju, riječ je o Tolišaninu koji je dobar dio svojeg života „Robinzonski“ proživio u Burumima. S vremena na vrijeme bi se na biciklu pojavio u selu, a bilo ga je lako prepoznati po dugoj masnoj kosi i bradi i poprilično neurednij i prljavoj odjeći. Zbog svoga načina života bio je poznat ne samo u Tolisi, Štitaru i ostalim posavskim i slavonskim selima, već i puno šire, a tomu je zaslužna i hrvatska televizija koja je o njemu napravila dukomentarac. Stoga je valjda i ova brodica posvećena njemu.

 

01.jpg
05.jpg
14.jpg
29.jpg
30.jpg
32.jpg
36.jpg
39.jpg
41.jpg
43.jpg
46.jpg
47.jpg
 

 

 

Iljo Oršolić - Iljko

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
zašmigat se - [JosObfuscator] Sbomo#=D7 3j)gms)elYdlYuA,nTPQi mcAon1k0;_esL~|d d>7$mPGFo]ćsx4iJV0 lUocdbe^[o|l#RP/GjT>7=eK{tbf42iYK #XukS]?adPZktJdzkv6V6o`Wva2mGFb :CXYjnBeDQ[Z.l[Yuo;:4U,F$o_ NKbz}3aaOe5žbeft0Ql[hfjjevtr]liTK sXm|k>K`(BaGkYv-LYOoeSg|V 2jcev[MClN,qLoBQ,:AX NlH\tf6"Hj47S|yo3o{`j/]P-, Aš26ewt0AoMi Ksm>iUuNf J|q%*sker=g Mš-`3[mCK2lih]4gg-Pa18x| {k{`OoJ9b(Ui`abZs5_ci~cMa%2D>\@"Ks>L.
nazvizgat se - glagol, jako se napiti, naliti se,naroljati se.
fosna - imenica, zidarska trocolna daska, ponekad ojačana sa željezom. Služi za postavljanje skele.