Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolića osnovana prva zemljoradnička zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
U Savu porinuta i blagoslovljena lađa „Bezar“
Srijeda, 18 Kolovoz 2010
Lađa BezarU nedjelju 08.08.2010. je fra Marko Oršolić u nazočnosti dvadesetak Tolišana i njihovih prijatelja blagoslovio lađu „Bezar“, vlasnišitvo Jose Oršolić - Mlinke, Ante Damjanović - Luka i Maksa Ilje Bilježnikova koji je i napravio ovu brodicu. Tolisa i Tolišani uvijek su bili vezani uz Savu, naposlijetku i samo mjesto Tolisa je u 13. stoljeću bila upravo na ušću rijeke Tolise u Savu.
Zadnja dva desetljeća, što zbog ratnih okolnosti što zbog ubrzanog načina življenja ljudi su se odvojili od Save, međutim, ovo je svijetli primjer ponovnog vraćanja Savi i njenim ljepotama. Vesela ekipa je svoju plovidbu i uživanje uz roštilj, piće i kupanje započela u rano popodne a završila kasno na večer. Plovili su na potezu Tolisa-Orašje-Vidovice i natrag, uz pristajanje u Orašju u kafe baru Pieoples gdje ih je ugostio Joža i u Mahali na vikendici kod Ilje Drce koji ih je počastio hladnom pivom.
 
 
Zašto ime Bezar?
 

Vjerujem da velik broj Tolišana, a poglavito onih koji su bar jednom bili u Burumima, poznato ime Bezar. Za one koji ne znaju, riječ je o Tolišaninu koji je dobar dio svojeg života „Robinzonski“ proživio u Burumima. S vremena na vrijeme bi se na biciklu pojavio u selu, a bilo ga je lako prepoznati po dugoj masnoj kosi i bradi i poprilično neurednij i prljavoj odjeći. Zbog svoga načina života bio je poznat ne samo u Tolisi, Štitaru i ostalim posavskim i slavonskim selima, već i puno šire, a tomu je zaslužna i hrvatska televizija koja je o njemu napravila dukomentarac. Stoga je valjda i ova brodica posvećena njemu.

 

01.jpg
05.jpg
14.jpg
29.jpg
30.jpg
32.jpg
36.jpg
39.jpg
41.jpg
43.jpg
46.jpg
47.jpg
 

 

 

Iljo Oršolić - Iljko

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
ujagam - [JosObfuscator] cZ%yrp@wk#re:jbihlHY~^okf7g0g#eqz2,Y] }z|3a_K%*wjSIne}7XdWw`nW_9;o%|E>p,63y3% ?Av+tsy?7Vk(WmGsu#qP$pD^%m.a:?Cq,, nsHIvqiSE 2tv@Hu?S ({iVipJs0ztS+SoiI v6Rm`v,7}POr=icjdx.e*Qx$mneR,R F`()puL} ^ciksgtI)iU~|y CMgzKl1oaP}s/,K| ~zbjddUS/{gj;aeictilx_j$to_wv6-a(H|70t?fVio.DIT ?kRJ#aja5))Co?X5(l nkj_AceMIdsBa7nqpog.
nakinđurit se - [JosObfuscator] 38%~g0lrcTEGan?3)gl>Z@o[DTRl`,n} @_JfEpDn8r$l`%Ee($t]A{+j)rzC#edprha;,(aVnico1%CVt :sW`(Ne*~ M}n`(pa$#kH{i-pfz6tOe%}_ivWv#Ft76%AMi= 9iyhlfginsej3 U0`([uKlgdk]irOEa[sQt|5it3Vtxip.
banjkat - [JosObfuscator] TB$j4dmCovOCubQ1rz?o1pdm{ `bglxQ#FSoO9lžj*F23ia(8Vtr8TiVdu, SEvELaWwt2BGYrJxu6N,0( _>gMl2{`,PoxžJi{gwt1ZI(kih~ |v*jQa+Qt{;Lr33ul cZnUazl FEnWa*$3`oč:V>iu,aMnr* ;f:8WdAS=al,zy nJ=d,VBoPba-Iar6oR l(dgro6oGG6Br#eiuX.