Jeste li znali...

... da je prva pučka osnovna škola u BiH osnovana upravo u Tolisi? Saznajte više!
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow DANI TOLISE arrow Vijesti arrow Dodjela Književne nagrade" fra Martin Nedić"
Dodjela Književne nagrade" fra Martin Nedić"
Petak, 04 Lipanj 2010

p1170019a.jpgNa drugoj večeri Dana Tolise, u svečanoj dvorani Dvor, dodijeljena je prva, ove godine utemeljena, književna nagrada fra Martin Nedić. Na natječaj za ovu književnu nagradu, objavljen početkom travnja mjeseca ove godine, prijavila su se  dvadest i četiri autora sa isto toliko književnih djela. Ponajviše je bilo zbirki pjesama, ali nije nedostajalo ni romana.

SLIKE SU U SLIKOVNICI

Upravo je jedan roman i dobio nagradu, zapravo pisac tog romana, a on je Anto Zirdum rodom sa Plehana kod Dervente, a danas živi i radi u Vitezu. Roman nosi ime "Carski rez", a zapravo je romasirana biografija o životu i djelu prvog bosanskohercegovačkog kirurga, fra Mije Šunjića. I kako sam autor na predstavljanju knjige reče, roman je to o jednom dobrom čovjeku, a takvi romani su veoma rijetki. Stoga je i nagrada time veća, jer ako nije lagano napisati dobru knjigu o dobrome čovjeku, onda je pisac kome to ipak pođe za rukom, također dobar. Nagradu je dodijelio Željo Nedić, predsjednik Zaklade "Terra Tolis". Viteški ambijetalni teatar koji broji petnaestak glumica i glumaca, uprizorio je sinoć život fra Mije Šunjića, opisan u romanu Carski rez, sa posebno pripravljenim tekstom za izvedbu na pozornici. Moramo priznati da su nas gosti iz Viteza, veoma lijepo počastili prekrasnom predstavom od oko 45 minuta, a kako neslužbeno saznajemo i naši gosti oduševljeni su bili svojim domaćinima. Viteški ambijentalni teatar počeo je sa radom u siječnju mjesecu ove godine, a sudeći prema prvoj predstavi uspjeh im je zagarantiran.

Daniel Dominković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
vrljo - imenica, pogrdan naziv za razrokog čovjeka.
valovac - [JosObfuscator] h{bTli.mXv8-eR/-n)AFiepcRlcRhaS,x] ^11+K`>.ygB 4B+b8v*VeJPJst}o*ZoRnkZb>sAQk:=DXQoX1 ykj=cokrXKialnt~-KHqoE/Je d@kbo/Ajk?/eumMI ;snSNlou9$ž3i> {Pc2ztvau[oJT (KVp17MWr0F*{1a~n@s^yvjILrfex{ /K^oPr_oLMyu1|b:(lFm3j:aOsm 8UtHcn^5a6Dp,o~M*l)@Cjkru=,Aas?S FuoFm|C6w|ibUNG4v}agn*,_j%X2eR,= ~bbYe4rqGzmB=igul*nSwsbbk%/DoBQ0 -(p_j(Rrd}8:HaQ^YMn[f[^jC*@we$q@ /biisD ad>s~@~w;lP44.R `2skA.Mg,@ HK[dVy.rtbmvKDsp4eRHC;n.-`o8,y61fn Pm[Iv^-ea)tU5aky2ul(e$`nR7o(`oK Bi?{lE{i4w9$d =Cby2e#]tIrLo#nPwJjOsMRNlk0hRpoixB `%j|kjIo[f6rKUi,ka9t=N[]o,,u ~M~hSk$`o]k8ijRebyTWx u/s[>g~dlko+u>žJ,Ti(cx Zz(Aa.QQ E/Qihhy},Cr|oazn@j(eAZKeA4fnWdb:ljwpe;6AEE -2upiN kn5a-/wp:gDiag$u,Rj)aEDG`znyZS:jFTRef5a WSsdtXU$o+m|}}k`{et6r,ufsi |x@6yotD=dxszozFb.{_diBjP@]t+gho`t;J ft]UYsvv:m0*iYnmxsjcMuahv.
stublika - imenica, drvena valjkasta posuda napravljena iz jednog komada drveta, na taj način što je drvo izdubljeno iznutra. Služila je za spremanje brašna, graha i sl.