Jeste li znali...

.. da je u prostorijama Narodne osnovne škole u Tolisi na inicijativu Tolišanina fra Ilije Oršolića osnovana prva zemljoradnička zadruga u BiH 1904. godine? Saznajte više.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 4
Naziv slike:

Naziv slike:Nezaobilazni ferman

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Dodjela Književne nagrade" fra Martin Nedić"
Petak, 04 Lipanj 2010

p1170019a.jpgNa drugoj večeri Dana Tolise, u svečanoj dvorani Dvor, dodijeljena je prva, ove godine utemeljena, književna nagrada fra Martin Nedić. Na natječaj za ovu književnu nagradu, objavljen početkom travnja mjeseca ove godine, prijavila su se  dvadest i četiri autora sa isto toliko književnih djela. Ponajviše je bilo zbirki pjesama, ali nije nedostajalo ni romana.

SLIKE SU U SLIKOVNICI

Upravo je jedan roman i dobio nagradu, zapravo pisac tog romana, a on je Anto Zirdum rodom sa Plehana kod Dervente, a danas živi i radi u Vitezu. Roman nosi ime "Carski rez", a zapravo je romasirana biografija o životu i djelu prvog bosanskohercegovačkog kirurga, fra Mije Šunjića. I kako sam autor na predstavljanju knjige reče, roman je to o jednom dobrom čovjeku, a takvi romani su veoma rijetki. Stoga je i nagrada time veća, jer ako nije lagano napisati dobru knjigu o dobrome čovjeku, onda je pisac kome to ipak pođe za rukom, također dobar. Nagradu je dodijelio Željo Nedić, predsjednik Zaklade "Terra Tolis". Viteški ambijetalni teatar koji broji petnaestak glumica i glumaca, uprizorio je sinoć život fra Mije Šunjića, opisan u romanu Carski rez, sa posebno pripravljenim tekstom za izvedbu na pozornici. Moramo priznati da su nas gosti iz Viteza, veoma lijepo počastili prekrasnom predstavom od oko 45 minuta, a kako neslužbeno saznajemo i naši gosti oduševljeni su bili svojim domaćinima. Viteški ambijentalni teatar počeo je sa radom u siječnju mjesecu ove godine, a sudeći prema prvoj predstavi uspjeh im je zagarantiran.

Daniel Dominković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
ornalija - [JosObfuscator] A{1s*tlt:zRYqazSr4)gi{9=Und`xs5kb4w5aoWj S)r|(uTZkVos::TsO)nJ{yuTi0:cmKp4Kay U|OnA%da2.Wl1>|a?)}` pro6y+uYBfhč[=YnI)J+oLq+ }7zjdnuz#aCQ;+p;lqQ)rD5amzvo$0l`X$j)AoN9e;{2(inRhaJ>^ ToZg6O6d6XMmP jt_o_v~3rt2đ$[s0Ee,0Lx ?8žH:;i}@c7aae4SD.k@a S*iMq]Qe-odWž~RiQeP69@U %_Vs).7TeS -ok#T}mTokr/XI+i2Ssn8tFMHi3{t7)nU)iA`NI 7`^KzFu~RGarXZ yljrya7?ED)jVO[mb*ygjjoIwvLEra|N7En~M2j}06e9tks AcDTDrF`+iq@LjOE%Kex.6_cvENWaM=3_ C1;Yn;S8TUaSF Bis%lkWvB3uMigBOnWh8j+jog-k+0#EopHU86lBIj5g4i$rX1Z.
baljuša - [JosObfuscator] Q1FiHm1JP^etQAno4ri3#Kcyb_ai5,`Wmv U.u5b( fgT*pkwIbu6{s0č=5cFk($47zo+8mf `kBž;nwAma;r;gl~ojZQ;gn:K=YCuT,ak31J f{cnnGF1aI?RzAUAiOve,0A m4zGHa*MX ru}MJs7Et9kW(La# @(T.ui0/@/l(92it FT{=l}U7.i89Uc,:YZeyki^|.
gulja - imenica, u korparstvu, otpad nastao guljenjem vrbovog pruća.