Jeste li znali...

...da je Lipu u centru Tolise posadio Andrija Džojić, Džojića 1933. godine.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 9
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Oduševljenje Lukom...

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Otvoreni Dani Tolise 2010.
Četvrtak, 03 Lipanj 2010

p1160696.jpgPred oko 250 uzvanika u svečanoj dvorani Dvor u Tolisi, svečano su otvoreni ovogodišnji Dani Tolise. Svečanost je i ove godine otvorila Borjana Krišto, predsjednica naše Federacije, koja nije propustila pohvaliti Tolišane i općenito sve Posavce koji ovakvim i sličnim manifestacijama dokazuju da im je stalo do svoje sredine. Borjana Krišto proglašena je počasnom građankom Tolise, kojom prigodom joj je uručena povelja.

 SLIKE SU U SLIKOVNICI!

Sama povelja napravljena je od jedinstvenog komada abonosa u koji je urezan tekst povelje. Uz brojne goste, riječ je uzeo i dr. Nevenko Herceg, ministar okoliša i turizma, koji je također bio oduševljen viđenim u Tolisi i prema njegovim riječima malo je sredina u BiH koje na ovaj način njeguju svoju povijest, njome se diče i prenose na slijedeće generacije u svojoj sredini, ali i dalje u svijet. Kazao je da mu je želja da slijedeći ministar okoliša i turizma, ma tko on bio, također podrži ovu manifestaciju u idućim godinama. Na otvorenju Dana Tolise prezentirana je poštanska Markica sa likom fra Martina Nedića o kojoj su više rekli predstavnici HP Mostar. Nakon toga predstavljena je romansirana biografija o fra Martinu Nediću autora Mate Nedića, pod nazivom "Pater Martinus". O knjizi su svoje dojmove iznijeli profesor Marijan Damjanović i mr. Pavo Kobaš. Članovi filmsko-kazališne skupine "Lipa" iz Orašja, izveli su igrokaz iz tri dijela o životu fra Martina Nedića, poglavito o gradnji crkve u Tolisi. Nakon službenog protokolarnog dijela, gosti su mogli kušati stare domaće specijalitete, kao što su gibanica, listarići, kolačići kroz ruku, modlice i slično, koje su pripremane na licu mjesta.
Večeras na Danima Tolise na rasporedu je dodjela književne nagrade "fra Martin Nedić".

Daniel Dominković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
ren - [JosObfuscator] Dd_T8r8piv%ebOWRnPa*2 1P)iR}kuhlni99X~y K?^im>${eJ9ytoaQl$~tRbnqLaNp rn%N9w(aC#p2@0OrwC`4xaoNZv)a>O dw@1k5^o?=yj$YaX *7?sQl)toKuGKžtzDi39 Q_ziB/xaT 9mzFv~l)j7ld)QaUXn(by[xjr|eT* m*Qy>s*6ivI@iP.O5On2girjGa^vc3 ]nl?8a{0vh wZs.h+wciD;JDnOa/2j@oA=kLQo0lTgj~lgoip;[,:cc @^x]Wvr2wljfm0aL4tl`aN,.
cenker - imenica, ribarski alat nalik na vršu, napravljen od koluta drveta i slično, opletenih mrežom u obliku lijevka ili valjka, unutar kojeg se nalazi suženi ulaz u obliku lijevka kroz koji riba ulazi unutra. Cenker se otežava sa donje strane kako bi stajao na dnu.
imavat - glagol, imati što povremeno: \"imavo sam ja toga koliko oćeš, sad više nejam\".