Jeste li znali...

...da je 22.7.2007. godine u Tolisi izmjerana temperatura zraka 42,6 stupnjeva.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 2
Naziv slike:

Naziv slike:još Bubletovog đubreta

Naziv slike:inje

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Izdana poštanska markica fra Martina Nedića
Četvrtak, 01 Travanj 2010

Poštanska markica sa likom fra Martina NedićaNa inicijativu Zaklade "Terra Tolis" Hrvatska pošta Mostar izdala je prigodnu poštansku marku, žig i omotnicu prvog dana travnja u povodu 200. obljetnice rođenja fra Martina Nedića, najznamenitijeg Hrvata Bosanske Posavine. Autor je Mario Oršolić, nominalna vrijednost marke je 2,10 KM. Tiskana je u arku 9 maraka u tiskari Zrinski u Čakovcu, a u poštanskom prometu koristi se od 1. travnja 2010.

Poštanska omotnica sa likom fra Martina NedićaFra Martin Nedić rođen je 1810. godine u Tolisi kod Orašja gdje je i umro 1895. godine. Gradnjom samostana i crkve u Tolisi, najveće katoličke crkve u BiH, fra Martin je ostavio svoj najtrajniji spomenik. Već ranije gradio je crkvu skromne gradnje u Sutjesci (gdje je otkrio grob kralja Stjepana Tomaša) čime je stekao dosta graditeljskog iskustva. Nakon što je 1856. u Tolisi sagrađen novi župski stan, početak gradnje crkve se odužio nekoliko godina jer je najprije trebalo dobiti dozvolu, „ferman“ od carigradskog sultana. Sama gradnja crkve baroknog stila trajala je petnaestak godina jer je gradnja takve crkve u 19. stoljeću u Bosni bila izniman pothvat.
Poštanski žig povodom dvjestote godišnjice rođenja fra Martina Nedića Fra Martin Nedić značajan je i po svome društvenom i socijalnom radu. I kao običan fratar i kao provincijal bosanskih franjevaca promicao je školstvo, kako ono koje je služilo odgoju mladih franjevaca, tako i ono koje je služilo opismenjavanju puka. Također je poznat i po svome spisateljskom radu te kao prvi ilirski pjesnik Bosne i Hercegovine. O velikom ugledu fra Martina Nedića govore i činjenice da ga je Bečka akademija imenovala počasnim članom, a sultan ga je odlikovao turskim odlikovanjem.

www.post.ba
Mario Oršolić

Damir Oršolić
 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
bjelackanje - imenica, bljeskanje na površnini vode, presijevanje. \"Zabaci tam, tam se nješta bjelacka! Možda je jato šijukova.\"
duvat se - glagol, u prenesenom smislu, praviti se važan.
pridječit - glagol, držati provovijed na misi. U prenesenom značenju, pogrdno, držati predavanje kome, objašnjavati, biti dosadan prilikom govora.