Jeste li znali...

da je u Tolisi na Božić 25.12.2009.g., izmjerena temperatura zraka plus 22,7 stupnjeva celzijevih, i da na tlu nije bilo uopće snijega, a da je samo nekoliko dana prije (21.12.2009.g.), izmjerena temperatura od minus 19,6 stupnjeva i 28 centimetara snijega na tlu.

 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Stara jela 095

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Sveti Josip (19.03.)
Nedjelja, 14 Ožujak 2010

Sveti JosipSvetkovina svetoga Josipa (hebr. neka Bog pridoda) iz Nazareta, Isusovog hranitelja i Marijinog zaručnika je po kalendaru uvijek 19. ožujka. Prema evanđenjima, bio je iz Davidove kraljevske dinastije, a po zanimanju je bio tesar. O sv. Josipu, zaručnikuMarijinu, izrečeno je i napisano vjerojatno puno više riječi nego li ihje on sam za svoga života izgovorio. Njegova veličina nije u riječima ni velikim djelima nego u  skromnom i poštenom životu, u brizi za svoju obitelj i vjeri u Boga kojeg je bez pogovora slušao. Sv. Matej, apostol i evanđelist, kaže za nj da je bio pravednik, što znači krepostan i svet muž.

Ostaoje zbunjen kada je vidio da je Marija trudna, a nije znao na koji načinse to dogodilo. Bio je siguran da je čestita žena te da izbjegnegovorkanja i sve negativno što bi za nju slijedilo, odlučio ju jepotajno otpustiti.No kad ga je Božji anđeo poučio da je trudna po Duhu Svetome, prihvatioje bez bojazni Božji plan. Išao je s Marijom u Betlehem na popispučanstva i tada se rodio Isus. Potom je bježao u Egipat pod Herodovomsmrtnom prijetnjom Isusu. Hodočastio je s dvanaestogodišnjim Isusom iMarijom iz rodnog Nazareta u Jeruzalem i zabrinuto je tražio Isusa,koji se bio izgubio. O kasnijem životu i kada je umro ne znamo ništa

štovanje

U svimje crkvama svečanije bogoslužje i nedjeljni misni raspored. Sveti Josipje vrlo štovan među vjernicima zbog njegove uloge čuvara i hraniteljaIsusa i Marije. Evanđelje ga opisuje u dvije riječi: bio je pravedan ivjeran. Štuje se napose kao zaštitnik cijele Crkve i svake obitelji.Sveti Josip je uzor očevima, odgojiteljima, djevicama; nada bolesnima,siromašnima, umirućima i dušama u čistilištu; zaštitnik očeva,zanatlija, radnika, putnika, hodočasnika, prognanika, stranaca, ljudikoji se nalaze u teškim i bezizlaznim situacijama, bolesnima iumirućima; patron svećenika, misionara, redovnika i redovnica, jer jeon - kako reče sv. Terezija Avilska - učitelj duhovnoga života.

Sveti JosipOsmoga prosinca 1870.papa Pio IX. svečano je proglasio sv. Josipa patronom opće Crkve.Zašto? Kako je Marija bila Isusova majka, a poslije i majka svihkrašćana kao potomaka Isusa Krista, tako i Josip kojemu je Bog povjerioda bude zaštitnik sv. Obitelji jest i zaštitnik Crkve koja je jednavelika obitelj svih kršćana!

Štovanjesv. Josipa započelo je oko 850. godine u Reichenauu, a kasnije su gaosobito promicali sveti Bernard iz Clairvauxa, prva žena naučiteljicacrkve (krajem XVI. stoljeća) - sveta Tereza Avilska, sveti FranjoSaleški, slavni kancelar Pariškog sveučilišta početkom XV. stoljeća -Ivan Gerson, franjevci i papa Siksto IV., koji je uveo blagdan sv.Josipa obveznim za svu Crkvu.

Vlada Dubrovačkerepublike je 20. ožujka 1521. godine prihvatila prijedlog da se urepublici toga dana svetkovina svetog Josipa slavi kao zapovijedniblagdan.

U sjevernim krajevimaHrvatske štovanje su mu širili isusovci, a Hrvatski sabor na svomzasjedanju 9. i 10. lipnja 1687. godine proglasio ga je zaštitnikomhrvatskog kraljevstva. Točnije, u saborskom protokolu od tih dana, nalatinskom jeziku piše: "Sveti Josip, Krista Spasitelja vjernibranitelj, Djevice Bogorodice djevičanski zaručnik, za posebnogzaštitnika Kraljevine Hrvatske u Državnom saboru godine 1687. od redovai staleža jednoglasno je odabran."

Svijest o tome da nam jezaštitnik nije osobito zaživjela, ali su naši biskupi na svomzasjedanju u Splitu 1972. godine rekli »da je odluka Hrvatskog saboraiz 1687. god. i sada na snazi, jer Sabor nije imao u vidu apstraktnohrvatsko kraljevstvo, nego hrvatski narod, koji nadživljuje sveperipetije oko svoga suvereniteta…". Na XXXVII. plenarnom zasjedanjuHrvatske Biskupske Konferencije održanom u Biskupskom ordinarijatu uŠibeniku od 5. do 7. studenoga 2008. godine Sveti Josip proglašen jeglavnim zaštitnikom Hrvatske. 

Odlukom HNV R. Srbije blagdan sv. Josipa je jedan od četiriju blagdana hrvatske zajednice u Srbiji.

Nacionalno svetište sv.Josipa je u Karlovcu na Dubovcu. Sv. Josip je zaštitnik bolesnika iumirućih i uzor obiteljskog života te pokazuje kako se služi Isusu,spasitelju čovjeka

ime

U nas se ime Josiprazgranalo u mnogo inačica, muških i ženskih. To su: Josip, Joško,Jozo, Jozan, Jozeta, Jožika, Joža, Josa, Joco, Joja, Pepa, Pepika,Zefo, a u ženskom rodu: Josipa, Jojica, Joka, Sipa, Jozefa, Zefa,Jozefina, Pepa, Pepica, Jocka, Joza, Jozica. Svi oni na Josipovo slaveimendan.

 
prikaz

U svakoj je crkvi njegovkip ili slika. Prikazuju ga kao srednjovječna čovjeka blagih, aliodlučnih crta, s bradom, u ruci mu je štap koji često završava sacvijetom ljiljanom, a Dijete Isus u naručju ili uz njega. Slikaju ga iu radionici, sa stolarskim ili tesarskim alatom. Isti Sveti Josip slavise po kalendaru i 1. svibnja, kao "Josip Radnik"

za najizdržljivije ;)

Sveti JosipPomučio sam se dok samnašao zašto se Josip baš s ljiljanom prikazuje. I našao sam! Radi se olegendi koja kaže da je Bog  iz Josipovog štapa procvao ljiljan kako bipokazao da je Josipa odabrao da bude Isusov skrbnik i zaštitnik.Legenda se oslanja na prorok Hošea koji je živio u VIII. st. pr.Kr.Govorio je o dolasku Spasitelja. To je bilo vrijeme napretka. OsvajanjaJeroboama II. su bila veća od Solomonovih, ali s napretkom dolazi i dourušavanja moralnih vrijednosti. Slikoviti prikaz tog vremena u jednomčlanku koji se temelji na knjizi proroka Hošue možete pročitati ovdje . U 14.-om poglavlju njegove knjige, petom redu izvor je običaja prikazivanja Josipa sa štapom procvalim cvijetom ljiljana:

1 Vrati se, Izraele, Jahvi Bogu svome, jer zbog svojeg si bezakonja posrnuo.
2Uzmite sa sobom riječi i Jahvi se vratite. Recite mu: Skini sa nasbezakonje i dobrohotno primi da ti prinesemo plod svojih usana.
3Asirac nas neće izbavljati i nećemo konje više jahati niti ćemo djeluruku svojih govoriti: 'Bože naš!' - jer u tebe sirota milost nalazi.
4 Iscijelit ću ih od njihova otpada, od svega ću ih srca ljubiti; jer gnjev se moj odvratio od njih.
5 Bit ću kao rosa Izraelu; kao ljiljan on će cvasti, pustit će korijen poput jablana,
6 nadaleko pružat će izdanke. Ljepota će mu biti kao u masline, miris poput libanonskog.
7 Opet će u mojoj sjeni boraviti, uzgajat će svoju pšenicu, vinograde gajit' što će steći ime vina helbonskog.
8 Efrajime, što ti imaš još s kumirima? Ja sam ga uslišao i pogledao. Ja sam poput zelena čempresa: po meni si rodan plodovima.
9Tko je mudar neka shvati ovo, i čovjek razuman neka spozna! Jer pravisu putovi Jahvini: pravednici hode po njima, grešnici na njima posrću.

 

molitve sv. Josipu


izvori:
zupa-svjosip.hr
wikipedia.hr
bijakova.com
katolici.org
zupa-svkriz.hr
glas-koncila.hr
st-josephs-inf-camberwell.southwark.sch.uk
annieshomepage.com
campus.udayton.edu
scripturetext.com
maranata.izhr.com


Damir Oršolić

PODIJELITE ČLANAK


 

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
bjelackanje - imenica, bljeskanje na površnini vode, presijevanje. \"Zabaci tam, tam se nješta bjelacka! Možda je jato šijukova.\"
oblat - [JosObfuscator] 9gng=ql{aHg1zGc{oK6?IlxZS.,_#|{j 8^mlru%kX[a5fRxd7tJizt[9?Ni8 wsevN25avR(A XpH#oK;b$|ZleaH.raMbiuFcj1go~Ym{#=CT,uim9@ 1Mčcg1W)i,Y~AnDliL*,8wtxQ8i,ST Ic^LIdZtwFRr3ATCvYe5r8en0e@{ :lSqpl]omo,ucDvprLRvC`šG>8h,iVGna|eGE2i *~g57rbDl$_mUca)otP]Gsk/_@ji?TmdV^7c,Gz @lE1gQWlW-qaaPfId||iamt5WDi}@G,a|Ap. oNZ4}roFuLa]Hvonk|+arujtIjBrNiXs;0[.
kovraga - [JosObfuscator] IE97ohSU_Gskb[BombpiDNE[tloh H0Cog-Ju#I9Lbs?Uf4:tNZ[2ma$O6 l(3giB#?m F>.Zxv@S%i5sFq1r*o1kY(aLcwV] ->tyOr/a=NgoXvIRuay,crp; R`1+|thv+rE6_ad,UbGvaawaw tC{kHNDro/X54j3uXi UAOj~=#PmePn t3f|_t?Ae%ykP3H4okMt? rzuYN{{k88.l_/([aooCsn*iXUqtM5/uiUkWpV,+23 Egp/oGoyf-p{Ywnajg0sVIayp?nK%~,e BEYlXkX9|oHiCr]-W7xos#qSHvs#.,;aG_ $8Ar}Yu>BQ{ž1hsn1%_sasO St_{.6rxIa4#cC.vDUva