Jeste li znali...

..da je 1973. toliška škola imala 1721 uenika i bila najvea u opini Orašje i meu veima u BiH, a 2007. samo 535 uenika!!! više
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste ifru?

Tko je Online

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:Jesi ga sliko?

Naziv slike:

Naslovnica
Ledeno doba
Petak, 29 Sijeanj 2010

ice_age_freeze.jpgPrije par dana proitao sam zanimljiv lanak o zimi, globalnom zatopljenju ili zahlaenju, ovisi koji autor i iz kojih krugova govori o tome, pa nisam mogao da vas ne informiram o zimi. Znamo da je zima, al neki kau bit e i gore. Mnogi idu ak tako daleko da kau da nas eka novo ledeno doba. Ledeno doba je dobar crtani, ali što je previše, previše je. Tri dijela su dosta.

Da zima nije ni blizu kraja dokazuju najave meteorologa koji predviaju kako nas oekuju temperature i koje bi se mogle spustiti do minus dvadeset stupnjeva iduega tjedna. U meuvremenu središnjom i istonom Europom vlada val arktike hladnoe. Zbog zime je ivote izgubilo ve stotinjak ljudi, a temperatura u Bugarskoj i Rumunjskoj spušta se i do -35 stupnjeva. Mojib Latif, profesor s Leibnizova instituta Sveuilišta u Kielu i jedan od vodeih svjetskih klimatologa, iji su radovi posluili pri izradi UN-ova meunarodnog izvještaja o globalnom zagrijavanju, vjeruje da e sljedea tri desetljea biti svojevrstan klimatski dep. Kako pojašnjava, rije je o razdoblju hladnoe poslije kojeg se nastavlja globalno zagrijavanje. "Promjene u oceanskim strujama, koje klimatolozi poznaju kao sjevernoatlantske oscilacije, prevladat e nad globalnim zagrijavanjem i prouzroiti tridesetogodišnje hladno razdoblje. Nakon toga prosjena e temperatura ponovno poeti rasti do ekstremnih vrijednosti", izjavio je Latif tijekom UN-ove konferencije o klimi. Prema rijeima profesora doktora Vladimira Paara hladna i topla desetljea izmjenjuju se ve neko vrijeme. "Izmeu 60-ih i 80-ih godina prošlog stoljea Zemlju je potresalo hladno razdoblje, potom je do 2005. temperatura neprestano rasla, a sada ponovno imamo globalno zahlaenje koje e trajati desetljee ili dva. Povezano je to s ciklusima aktivnosti Sunca i nuklearnih reakcija koje se na njemu odvijaju", pojašnjava prof. dr. Paar te dodaje kako se za 20 ili najviše stotinu godina moe oekivati poetak novog pravog ledenog doba. Globalno zagrijavanje je, tvrdi, pak, mit bez stvarnog uporišta koji potiu razliite interesne skupine. "Hlaenje i zagrijavanje Zemlje prirodni su procesi koji se dogaaju milijunima godina, a da nije bilo ispuštanja staklenikih plinova, ve bismo bili u ledenom dobu. Ispuštanje CO2 iz tvornica nad kojim se mnogi zgraavaju zapravo je pozitivno djelovalo na klimu i odgodilo ulazak u ledeno doba", izjavio je Paar za Veernji list. Paar predvia kako e se tijekom ledenog doba, uz 12 stupnjeva nie temperature, ledenjaci proširiti preko velikog dijela Europe, a razina mora bit e znatno nia nego danas. "Ledenjaci e prekriti Europu sve do Slovenije, no Hrvatska nee biti zahvaena ledenim pokrivaem. Posve je drukije s razinom mora koja e pasti oko 140 metara. Jadranska e obala izgledati posve drukije nego danas, more e se povui, a Istra e ostati na suhom. Prije e nalikovati na Hrvatsko zagorje nego na poluotok, a najsjevernija e toka Jadrana biti kraj Zadra", kae Paar.

Izvor: tportal.hr

Pripremio: Daniel Dominkovi

 
« Prethodna   Sljedea »

facebook

dopis-ploa


Ime:

Poruka:

Rjenik

Ukupno 1451 riječi!
sljopito - pridjev, sljubljeno, stijenjeno, pritisnuto s obje strane.
fajzan - imenica, fazan.
priukivat - glagol, isititi nakon ienja, popravljati sam za sobom.