Jeste li znali...

.. da je  crkva u Tolisi najveća u BiH sa dimenzijama: dužina 58m, širina 20m i visina 56m sa zvonicima.
 

Izbornik

Ankete

Prijava


Zaboravili ste šifru?

Tko je Online

Gostiju online: 1
Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica
Ledeno doba
Petak, 29 Siječanj 2010

ice_age_freeze.jpgPrije par dana pročitao sam zanimljiv članak o zimi, globalnom zatopljenju ili zahlađenju, ovisi koji autor i iz kojih krugova govori o tome, pa nisam mogao da vas ne informiram o zimi. Znamo da je zima, al neki kažu bit će i gore. Mnogi idu čak tako daleko da kažu da nas čeka novo ledeno doba. Ledeno doba je dobar crtani, ali što je previše, previše je. Tri dijela su dosta.

Da zima nije ni blizu kraja dokazuju najave meteorologa koji predviđaju kako nas očekuju temperature i koje bi se mogle spustiti do minus dvadeset stupnjeva idućega tjedna. U međuvremenu središnjom i istočnom Europom vlada val arktičke hladnoće. Zbog zime je živote izgubilo već stotinjak ljudi, a temperatura u Bugarskoj i Rumunjskoj spušta se i do -35 stupnjeva. Mojib Latif, profesor s Leibnizova instituta Sveučilišta u Kielu i jedan od vodećih svjetskih klimatologa, čiji su radovi poslužili pri izradi UN-ova međunarodnog izvještaja o globalnom zagrijavanju, vjeruje da će sljedeća tri desetljeća biti svojevrstan klimatski džep. Kako pojašnjava, riječ je o razdoblju hladnoće poslije kojeg se nastavlja globalno zagrijavanje. "Promjene u oceanskim strujama, koje klimatolozi poznaju kao sjevernoatlantske oscilacije, prevladat će nad globalnim zagrijavanjem i prouzročiti tridesetogodišnje hladno razdoblje. Nakon toga prosječna će temperatura ponovno početi rasti do ekstremnih vrijednosti", izjavio je Latif tijekom UN-ove konferencije o klimi. Prema riječima profesora doktora Vladimira Paara hladna i topla desetljeća izmjenjuju se već neko vrijeme. "Između 60-ih i 80-ih godina prošlog stoljeća Zemlju je potresalo hladno razdoblje, potom je do 2005. temperatura neprestano rasla, a sada ponovno imamo globalno zahlađenje koje će trajati desetljeće ili dva. Povezano je to s ciklusima aktivnosti Sunca i nuklearnih reakcija koje se na njemu odvijaju", pojašnjava prof. dr. Paar te dodaje kako se za 20 ili najviše stotinu godina može očekivati početak novog pravog ledenog doba. Globalno zagrijavanje je, tvrdi, pak, mit bez stvarnog uporišta koji potiču različite interesne skupine. "Hlađenje i zagrijavanje Zemlje prirodni su procesi koji se događaju milijunima godina, a da nije bilo ispuštanja stakleničkih plinova, već bismo bili u ledenom dobu. Ispuštanje CO2 iz tvornica nad kojim se mnogi zgražavaju zapravo je pozitivno djelovalo na klimu i odgodilo ulazak u ledeno doba", izjavio je Paar za Večernji list. Paar predviđa kako će se tijekom ledenog doba, uz 12 stupnjeva niže temperature, ledenjaci proširiti preko velikog dijela Europe, a razina mora bit će znatno niža nego danas. "Ledenjaci će prekriti Europu sve do Slovenije, no Hrvatska neće biti zahvaćena ledenim pokrivačem. Posve je drukčije s razinom mora koja će pasti oko 140 metara. Jadranska će obala izgledati posve drukčije nego danas, more će se povući, a Istra će ostati na suhom. Prije će nalikovati na Hrvatsko zagorje nego na poluotok, a najsjevernija će točka Jadrana biti kraj Zadra", kaže Paar.

Izvor: tportal.hr

Pripremio: Daniel Dominković

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
šovrdat - [JosObfuscator] jf@7v^.QW-IX 89=eš2X_o.vdrd%#Ha}e_tJSV.
falinka - [JosObfuscator] MAt*gmwra_V/cnb^I]Ma9?Ye2,$=l f-wnS@Ue~|*d8oQcHsX>6aitB(HoaF$ktB/akk
luda - imenica, trenutak ludosti, vrijeme u kojem se netko ne ponaša normalno: \"ne znaš ti kaki sam ja kad me luda uvati\".