Jeste li znali...

...da je Lipu u centru Tolise posadio Andrija Džojić, Džojića 1933. godine.
 

Izbornik

Ankete

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naziv slike:

Naslovnica arrow sekcija arrow Nek ima svašta! arrow Care care koliko je sati?
Care care koliko je sati?
Srijeda, 13 Siječanj 2010

now-watch.jpgKazaljka takozvanog sata Sudnjeg dana ponovno se pomiče ovog četvrtka, no još nije poznato u kojem smjeru ni za koliko minuta. Po prvi put će ovaj događaj moći pratiti svi koji imaju pristup internetu. U četvrtak, 14. siječnja, u 16 sati po našem vremenu njujorška Akademija znanosti pomaknut će kazaljku sata Sudnjeg dana.

Posljednji se put to dogodilo u siječnju 2007. godine kad je kazaljka pomaknuta unaprijed za dvije minute, sa sedam na pet minuta do ponoći (pri čemu ponoć označava Sudnji dan). Odluku su onda, kao i sad, znanstvenici donijeli na temelju promjena u svijetu koje potencijalno mogu dovesti do sveopće katastrofe. Među najznačajnijim opasnostima našlo se 27.000 komada nuklearnog oružja, od čega je dvije tisuće spremno za aktiviranje te uništenje ljudskih staništa zbog klimatskih promjena. Znanstvenici koji su 1945. pomogli u stvaranju prvog atomskog oružja u projektu Manhattan, stvorili su magazin The Bulletin of the Atomic Scientists. Dvije godine kasnije urednici su došli na ideju o Doomsday Clocku (satu Sudnjeg dana) koji bi simbolizirao te prijetnje. Poruka sata je da su ljudi samo nekoliko minuta od ponoći, pri čemu ponoć predstavlja uništenje nuklearnim oružjem, klimatskim promjenama i nastalim tehnologijama. Pomicanje kazaljke u četvrtak u 16 sati možete pratiti na ovoj stranici: www.turnbacktheclock.org.

Daniel Dominković

Izvor: tportal.hr

 
« Prethodna   Sljedeća »

facebook

dopis-ploča


Ime:

Poruka:

Rječnik

Ukupno 1451 riječi!
ćaprdat - glagol, smiješno govoriti, govoriti smiješne riječi, govoriti riječi koje se od određene osobe ne očekuju.
čvrljak - [JosObfuscator] JYgilm5DepnpAZKi5c|$aAWI5?,P3 i5?*v;:u-0rPFS{dsY8?Ztcz]h2aJXf 3jp{lt$I*i9c[_+7eFu(Em,@ti K-čQp>]}v2%9oMv>w#rLfQ,RaxU}3#kei).
kezmica - imenica, jednogodišnja krmača, ženski svinjski adolescent.